Μαζικές διαδηλώσεις στην Αρμενία κατά της πρωθυπουργοποίησης του πρώην προέδρου Σαρκισιάν

Μαζικές διαδηλώσεις στην Αρμενία κατά της πρωθυπουργοποίησης του πρώην προέδρου Σαρκισιάν
epa06673434 People take part in an opposition rally against nomination of former Armenian president Serzh Sargsyan to the post of prime minister in Yerevan, Armenia, 16 April 2018. The Armenian National Assembly (Armenian parliament) will elect a new prime minister on 17 April 2018. EPA/VAHRAM BAGHDASARYAN

Έντονη η αντίδραση των πολιτών για την απόφαση του κυβερνώντος κόμματος - Σε «ειρηνική επανάσταση βελούδου» κάλεσε τους πολίτες ο ηγέτης της αντιπολίτευσης. 

Ο πρώην πρόεδρος της Αρμενίας Σερζ Σαρκισιάν εξελέγη, όπως αναμενόταν, πρωθυπουργός από το κοινοβούλιο της χώρας, παρά τις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας που συνεχίζονται εδώ και αρκετές ημέρες στην πρωτεύουσα της χώρας, Γερεβάν.

Ο Σαρκισιάν ολοκλήρωσε τον Μάρτιο την δεύτερη και τελευταία, βάσει Συντάγματος, θητεία του στην προεδρία της Αρμενίας, και πλέον επιστρέφει στην εξουσία ως πρωθυπουργός με ενισχυμένες εξουσίες.

Ήδη από το πρωί διαδηλωτές εμπόδισαν την πρόσβαση σε πολλά κυβερνητικά κτίρια, μεταξύ των οποίων το υπουργείο Εξωτερικών, η φορολογική υπηρεσία και η Κεντρική Τράπεζα στο κέντρο του Γερεβάν, το οποίο συγκλονίζεται εδώ και πέντε ημέρες από το κίνημα διαμαρτυρίας. Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης σε δύο πόλεις της βόρειας Αρμενίας, τη Γκιούμρι και τη Βαναντζόρ.

«Κηρύσσω σήμερα την έναρξη μιας ειρηνικής επανάστασης βελούδου στην Αρμενία», δήλωσε ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Νικόλ Πασινιάν ζητώντας από τους διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία της Γαλλίας στο Γερεβάν «να παραλύσουν τη λειτουργία όλων των κυβερνητικών υπηρεσιών».

Χθες Δευτέρα 46 άνθρωποι τραυματίστηκαν στην πρωτεύουσα της Αρμενίας σε συγκρούσεις μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών οι οποίοι διαμαρτύρονταν για την πρωθυπουργοποίηση του πρώην προέδρου Σαρκισιάν.

Το κυβερνών Ρεπουμπλικανικό Κόμμα παρουσίασε επίσημα χθες την υποψηφιότητα του Σαρκισιάν για την πρωθυπουργία της χώρας. Στη σημερινή ψηφοφορία στο κοινοβούλιο υπέρ της υποψηφιότητας του Σαρκισιάν για την πρωθυπουργία τάχθηκαν 77 βουλευτές, ενώ 17 τον καταψήφισαν.

«Για να ζήσουμε σε μια Αρμενία που θα ευημερεί, σε μια ευνομούμενη χώρα, πρέπει να μην ξυπνούν τα κοιμώμενα ηφαίστεια. Και τα ηφαίστεια δεν εκρήγνυνται αν δεν θα προκαλέσουμε», είπε ο Σαρκισιάν στην ομιλία του προς τους βουλευτές πριν από την έναρξη της ψηφοφορίας.