Μαζικές φυλακίσεις στην Κίνα για το κραχ των χρηματιστηρίων

Μαζικές φυλακίσεις στην Κίνα για το κραχ των χρηματιστηρίων
epa04899937 An elderly stock investor sits in front of an electronic screen showing the stock composite index at a brokerage house in Beijing, China, 27 August 2015. Chinese stock markets rebound on 27 August with the benchmark Shanghai Composite Index rising 5.34 percent to 3,083.59 points and the Shenzhen Component Index added 3.58 percent to close at 10,254.35 points. EPA/WU HONG

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της χώρας φωτογραφίζουν τους ενόχους. Πολλές οι αμφιβολίες από τη Δύση.

Σε συλλήψεις «ενόχων» προχωρούν οι αρχές της Κίνας, με αφορμή το κραχ των χρηματιστηρίων που προκάλεσε παγκόσμιο αναβρασμό και πτώση των χρηματιστηρίων σε όλο τον πλανήτη.

Τα κρατικά κινεζικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για σειρά ομολογιών από ενόχους οι οποίοι εμφανίζονται ως «υπεύθυνοι» για την βουτιά των μετοχών. Πρόκειται για έναν συντάκτη σε οικονομικό περιοδικό, τέσσερα στελέχη εταιρείας χρηματιστηριακών συναλλαγών και μέχρι και ένα στέλεχος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Όπως μεταδίδει το επίσημο κινεζικό πρακτορείο Xinhua τη Δευτέρα, ο ένας από αυτούς που «παραδέχθηκαν την ενοχή τους» είναι ο Ουάνγκ Σιαολού, ρεπόρτερ στο οικονομικό περιοδικό Caijing. Παραδέχθηκε ότι έγραψε κείμενα «βασισμένα σε φήμες και προσωπικές, υποκειμενικές  εικασίες» τα οποία και «επέφεραν τεράστιες ζημιές στη χώρα και στους επενδυτές», προκαλώντας «πανικό και ταραχή στις αγορές».

Επιπλέον, τα κινεζικά ΜΜΕ μετέδωσαν πως ένα στέλεχος της κινεζικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς παραδέχθηκε πως έκανε χρηματιστηριακές συναλλαγές με χρήση εσωτερικής πληροφόρησης. Τέτοια επενδυτική δραστηριότητα φέρονται επίσης να ομολόγησαν και τέσσερα στελέχη της εταιρείας CITIC, μίας από τις μεγαλύτερες κινεζικές εταιρείες χρηματιστηριακών συναλλαγών.

Το Reuters και το Bloomberg, που όπως και τα υπόλοιπα ΜΜΕ ανά τον κόσμο δεν κρύβουν τις επιφυλάξεις τους, επισημαίνουν πως δεν διευκρινίστηκε ποια ήταν τα κείμενα που υποτίθεται ότι «πυροδότησαν» το κραχ.