Μαζική «έξοδος» χιλιάδων ασφαλισμένων

Μαζική «έξοδος» χιλιάδων ασφαλισμένων

Συνολικά 105.000 ασφαλισμένοι από τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα εκτιμάται πως επισπεύδουν τη διαδικασία συνταξιοδότησής τους.

Οι επερχόμενες αλλαγές στο Ασφαλιστικό -αλλαγή τρόπου υπολογισμού των συντάξεων από την 1/1/2015 και τυχόν νέες ανατροπές που έχει ζητήσει η τρόϊκα να αποφασιστούν έως το τέλος του χρόνου- προκαλούν «κύμα» μαζικών συνταξιοδοτήσεων, καθώς χιλιάδες ασφαλισμένοι, κυρίως του Δημοσίου, επισπεύδουν την αποχώρησή τους από την εργασία.

Ειδικοί στην κοινωνική ασφάλιση εκτιμούν πως μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να βγουν στη σύνταξη 105.000 ασφαλισμένοι από τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Ο αριθμός αυτός είναι αυξημένος κατά 15% σε σχέση με πέρυσι, παρότι και το 2013 ήταν έτος μαζικής «φυγής».

Ενδεικτικό είναι το γεγονός πως τέσσερις στους δέκα δημοσίους υπαλλήλους που θεμελίωσαν τα προηγούμενα χρόνια δικαίωμα (με 25ετία) ετοιμάζονται φέτος να πάρουν σύνταξη. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, ο αριθμός των συνταξιοδοτήσεων από το Δημόσιο παρουσιάζει αύξηση της τάξης του 62,5% καθώς έχουν αποχωρήσει 13.000 έναντι 8.000 πέρυσι και εκτιμάται ότι θα αγγίξει τις 23.000-24.000 έως το τέλος του χρόνου, κατ’ αντιστοιχία με τις αποχωρήσεις που είχαν καταγραφεί το 2010, χρονιά αλλαγών – και τότε – στο Ασφαλιστικό.

Σημειώνεται πάντως πως ειδικά για τους νέους συνταξιούχους, από το Σεπτέμβριο του ’13 και μετά, είναι άγνωστο και το ποσό του εφάπαξ το οποίο θα εισπράξουν σε βάθος χρόνου με βάση τον συντελεστή βιωσιμότητας που εξακολουθούν να αρνούνται να εκδώσουν για κάθε Ταμείο χωριστά οι υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας.

Διαβάστε ακόμη:

«Φρένο» στα εφάπαξ σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

Πάγωμα κινητής και ακίνητης περιουσίας για όσους φοροδιαφεύγουν

«Βόμβα» από ΚΕΠΕ για συντάξεις και ασφαλιστικό