Μαζική κινητοποίηση των CEOs – Ζητούν από την Κομισιόν να επισπεύσει την απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο

Μαζική κινητοποίηση των CEOs – Ζητούν από την Κομισιόν να επισπεύσει την απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο
BRUSSELS, BELGIUM - JULY 6 : European Union flags are seen waving outside the EU Commission Building in Brussels, Belgium on July 6, 2021. Dursun Aydemir / Anadolu Agency (Photo by Dursun Aydemir / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP) Photo: AFP

Περισσότερες από 100 εταιρείες, από τη Microsoft και τη Unilever έως την Iberdrola και την H&M, ζητούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση να εντείνει την προσήλωσή της στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την προσπάθειά της να τερματίσει την εξάρτησή της από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα.

«Στον πυρήνα της τρέχουσας κρίσης ενεργειακής ασφάλειας και τιμών βρίσκεται η υπερβολική εξάρτηση από εισαγόμενο ορυκτό αέριο, πετρέλαιο και άνθρακα», αναφέρουν διευθύνοντες σύμβουλοι και άλλοι επικεφαλής επιχειρήσεων σε επιστολή τους προς την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. «Είναι η ώρα να φανούμε τολμηροί και να διπλασιάσουμε την προώθηση της Πράσινης Συμφωνίας», δηλαδή την ώθηση της ΕΕ στην ουδετερότητα άνθρακα μέχρι τα μέσα του αιώνα.

Η ΕΕ μπορεί να επιταχύνει τη στροφή της κλιμακώνοντας τις επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, βελτιώνοντας την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων και ενθαρρύνοντας τις επιχειρήσεις να επιλέγουν τεχνολογίες χαμηλών εκπομπών άνθρακα, σύμφωνα με την επιστολή που επικαλείται το Bloomberg. Φοροελαφρύνσεις, φοροαπαλλαγές και μέτρα στήριξης του εισοδήματος θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην προώθηση της αλλαγής, ανέφεραν οι εταιρείες.

Την επόμενη εβδομάδα η ΕΕ πρόκειται να ξεκινήσει την επεξεργασία και εφαρμογή του σχεδίου της για μείωση της χρήσης ρωσικού φυσικού αερίου κατά τα δύο τρίτα φέτος. Οπως έχει συμφωνηθεί, θα περιλαμβάνει μέτρα που αφενός θα επιταχύνουν τη διαδικασία αδειοδότησης για αιολικά και ηλιακά πάρκα, αφετέρου θα δίνουν κίνητρα στους καταναλωτές να χρησιμοποιούν λιγότερη ενέργεια.

Πριν από τον πόλεμο, η Ρωσία προμήθευε την ΕΕ με το 40% των εισαγωγών φυσικού αερίου της. Η Ένωση επιδιώκει να μηδενίσει το ποσοστό αυτή τη δεκαετία. Στο πλαίσιο αυτό, επί του παρόντος επιστρέφει στην καύση άνθρακα, που θα μπορούσε να αυξήσει προσωρινά τις εκπομπές, αναζητώντας παράλληλα ενέργεια από εναλλακτικές πηγές, ώστε σε βάθος χρόνου να επιταχύνει την ενεργειακή μετάβαση.

Οι διευθύνοντες σύμβουλοι, καταλήγει το Bloomberg, ζήτησαν την ενίσχυση των βασικών πυλώνων της Πράσινης Συμφωνίας με περισσότερη υποστήριξη στην εγχώρια βιομηχανία. Επιδιώκουν, τέλος, να αυξήσουν το εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό που απαιτείται για τη μετάβαση σε καθαρότερη ενέργεια.