Με 154 «ναι» εγκρίθηκε το πολυνομοσχέδιο- Ενίσχυση της πλειοψηφίας δια της Μεγαλοοικονόμου

Προηγήθηκε σφοδρή αντιπαράθεση στη Βουλή, για τους πλειστηριασμούς, τα οικογενειακά επιδόματα και την «καθαρή έξοδο». 

Με ενισχυμένη την κυβερνητική πλειοψηφία από την ψήφο της Θεοδώρας Μεγαλοοικονόμου, που προσχώρησε ως συνεργαζόμενη στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, αυξήθηκαν τα «ναι επί της αρχής» στα 154, και 141 «όχι», οπότε και εγκρίθηκε από την πλειοψηφία της Βουλής το πολυνομοσχέδιο.

Η ρύθμιση για τις αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο της απεργίας πέρασε με 155 «ναι», καθώς περά από την κύρια Μεγαλοοικονόμου την ψήφισε και ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Θεοχάρης.

Στην ονομαστική ψηφοφορία για τα άρθρα για τα οικογενειακά επιδόματα, την απεργία, την διαμεσολάβηση και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας «όχι σε όλα» ψήφισαν ΝΔ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη, η Ένωση Κεντρώων και η Χρυσή Αυγή, ενώ το ΚΚΕ δήλωσε «παρών» στη διάταξη για τα επιδόματα, και το Ποτάμι επίσης «παρών» στη ρύθμιση για την απεργία.

Την πεποίθηση πως το 2018 θα φέρει το «οριστικό τέλος» των Μνημονίων εξέφρασε στην Ολομέλεια της Βουλής ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, χωρίς να κάνει καμία αναφορά στις παραινέσεις της Τραπέζης της Ελλάδος για ενδιάμεσο πρόγραμμα στήριξης.

Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ «πέτυχε εκεί που οι προηγούμενες κυβερνήσεις απέτυχαν» όσον αφορά την έξοδο από την εποχή των Μνημονίων, ενώ απέρριψε κατηγορηματικά τα σενάρια για πρόωρες εκλογές πριν το 2019.

«Αν είστε ακόμη στην εξουσία το καλοκαίρι του 2018, κάτι που είναι αυτοσκοπός για εσάς, είναι προφανές ότι θα αναλάβετε και νέες βαριές υποχρεώσεις με άλλοθι μία ελάφρυνση του χρέους… Όσο περισσότερο μείνετε στην εξουσία, τόσα περισσότερα θα σας ζητούν, και όσα σωστά σας ζητούν δεν τα πιστεύετε, και δεν τα θέλετε όπως τις ιδιωτικοποιήσεις» σημείωσε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση έχουν φέρει στην επιφάνεια την «αληθινή ταυτότητα» του ΣΥΡΙΖΑ, ότι ήταν ένα συγκυριακό προϊόν της κρίσης που έχει ευτελίσει τις αρχές της αριστεράς και «κανιβαλίζει» καθετί προοδευτικό και εχθρεύεται τις επενδύσεις, δήλωσε στη Βουλή η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά.  «Η κυβέρνηση έχει μάθει πλέον να κλείνει τις μνημονιακές υποχρεώσεις. Όμως η Ελλάδα θα σέρνεται, και δεν θα φύγει μπροστά αν δεν χαράξουμε τον δικό μας δρόμο με σχέδιο και με τόλμη. Αλλά ούτε σχέδιο έχετε, ούτε τόλμη» τόνισε στο ίδιο κλίμα ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης.

Την τακτική της «φουλ» επίθεσης με σκληρή γλώσσα εναντίον της κυβέρνησης σε όλα τα επίπεδα, επέλεξε ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας κατά την τοποθέτησή του για το πολυνομοσχέδιο στη Βουλή, χαρακτηρίζοντας τα μέλη της κυβέρνησης «ψυχρούς οικονομικούς εκτελεστές των λαϊκών στρωμάτων».