Με 2,03% «έτρεξε» η κινεζική οικονομία το 2020- Υψηλότερα των προβλέψεων η ανάπτυξη

Με 2,03% «έτρεξε» η κινεζική οικονομία το 2020- Υψηλότερα των προβλέψεων η ανάπτυξη
epa08572045 The Chinese flag is seen in front of the Shanghai Oriental Pearl TV Tower landmark in Shanghai, China, 29 July 2020. The World Bank reports that despite the measures taken to contain the economic fallout, China’s weak domestic and external demand continues to slow the recovery. Focus on inclusive and sustainable growth should be the recovery strategy for China, according to Leaning Forward – COVID-19 and China’s Reform Agenda, the World Bank’s China Economic Update for July 2020. EPA/ALEX PLAVEVSKI Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Το τελευταίο τρίμηνο του 2020, το ΑΕΠ επεκτάθηκε κατά 6,5%, επέστρεψε με άλλα λόγια στο επίπεδο όπου βρισκόταν πριν από την πανδημία, σύμφωνα με την κινεζική εθνική στατιστική υπηρεσία.

Η Κίνα ήταν το 2020 μια από τις ελάχιστες οικονομίες στον κόσμο που κατέγραψε ανάπτυξη, παρά την πανδημία του νέου κορωνοϊού (+2,03%), όμως επρόκειτο για τον χαμηλότερο ρυθμό που έχει ανακοινωθεί εδώ και 44 χρόνια, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Την περασμένη χρονιά η κινεζική οικονομία «αντιμετώπισε μια σοβαρή και περίπλοκη κατάσταση, τόσο εντός της χώρας, όσο και στο εξωτερικό (…) λόγω των τεράστιων συνεπειών της επιδημίας» του νέου κορωνοϊού, αναγνώρισε σήμερα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο Νινγκ Τζιτζέ, στέλεχος της εθνικής στατιστικής υπηρεσίας της Κίνας.

Η επίσημη εκτίμηση για την ανάπτυξη του ΑΕΠ είναι υψηλότερη από τις προβλέψεις αναλυτών που είχαν ερωτηθεί σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο μεσοσταθμικά (2%).

Είναι πάντως πολύ κατώτερη από αυτή που καταγραφόταν το 2019, όταν η κινεζική ανάπτυξη έφθασε το 6,1%, ήδη το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν τριών δεκαετιών.

Η πρώτη χώρα που χτυπήθηκε από την πανδημία, η Κίνα γνώρισε το πρώτο τρίμηνο ιστορική συρρίκνωση του ΑΕΠ της (–6,8%), εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων άνευ προηγουμένου, τα οποία παρέλυσαν τη δραστηριότητα.

Ωστόσο η σταδιακή βελτίωση της επιδημιολογικής κατάστασης μετά την άνοιξη επέτρεψε στην οικονομία της να ανασάνει.

Το τελευταίο τρίμηνο του 2020, το ΑΕΠ επεκτάθηκε κατά 6,5%, επέστρεψε με άλλα λόγια στο επίπεδο όπου βρισκόταν πριν από την πανδημία, σύμφωνα με την κινεζική εθνική στατιστική υπηρεσία.

Αντίθετα με τις περισσότερες άλλες χώρες, που βυθίστηκαν σε ύφεση, «η κινεζική οικονομία κατέγραψε μια αξιοζήλευτη τροχιά το μεγαλύτερο μέρος του 2020», έκρινε ο αναλυτής Σιάο Τσουν Σου του οίκου αξιολόγησης Moody’s.

Αν και αντιμετωπίζεται συχνά με επιφύλαξη, το επίσημο ποσοστό ανάπτυξης εξετάζεται πάντα με μεγάλη προσοχή, με δεδομένο το ειδικό βάρος της Κίνας στην παγκόσμια οικονομία. Η χώρα χαρακτηρίζεται άλλωστε βαρόμετρο για την αναμενόμενη με αδημονία ανάκαμψη της παγκόσμιας ανάπτυξης.

Αυτό το 2,3% που οι δυτικές οικονομίες μόνο να ζηλεύουν μπορούν είναι για την Κίνα ο χαμηλότερος ρυθμός ανάπτυξης από το τέλος της εποχής του Μάο, το 1976.

Πάντως η βιομηχανική παραγωγή έφθασε τον Δεκέμβριο στο υψηλότερο ποσοστό ανάπτυξης του 2020, αυξήθηκε κατά 7,3% σε ετήσια βάση.

Οι πωλήσεις λιανικής– βασικός δείκτης της κατανάλωσης στη χώρα- αντίθετα επιβραδύνθηκαν, αυξήθηκαν κατά μόλις 4,6% σε ετήσια βάση τον Δεκέμβριο, από 5% τον αμέσως προηγούμενο μήνα.