Με αυτές τις κατηγορίες παραπέμπουν οι Δημοκρατικοί τον Ντόναλντ Τραμπ

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι Δημοκρατικοί αποκάλυψαν τις κατηγορίες για κατάχρηση εξουσίας και παρακώληση του Κογκρέσσου ενάντια στον Πρόεδρο Τραμπ που η Δικαστική Επιτροπή θα εξετάσει αργότερα μέσα στην εβδομάδα.

Οι Δημοκρατικοί ανακοίνωσαν επισήμως δύο κατηγορίες εναντίον του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για κατάχρηση εξουσίας και για παρεμπόδιση της καλής λειτουργίας του Κογκρέσου.

Η ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων αναμένεται να ψηφίσει επί των κατηγοριών αυτών την ερχόμενη εβδομάδα. Το σώμα, το οποίο ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς, είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα υπερψηφίσει την παραπομπή του ρεπουμπλικανού προέδρου, δημιουργώντας το πλαίσιο για μια δραματική δίκη στην ελεγχόμενη από τους Ρεπουμπλικανούς Γερουσία, η οποία είναι πιθανό να αρχίσει τον Ιανουάριο. Ο Ντόναλντ Τραμπ θα γίνει έτσι ο τρίτος πρόεδρος στην ιστορία που παραπέμπεται από το αμερικανικό Κογκρέσο με αίτημα την καθαίρεσή του.

Ωστόσο κατά πάσα πιθανότητα δεν πρόκειται να καθαιρεθεί, αφού η Γερουσία, η οποία θα τον δικάσει, ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικανούς που έχουν σε μεγάλο βαθμό συνασπισθεί γύρω του. Από την άλλη, η παραπομπή του μπορεί να επιδράσει στην προεκλογική εκστρατεία, καθώς οι Δημοκρατικοί επιδιώκουν να ανακτήσουν τον έλεγχο του Λευκού Οίκου.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Δικαστικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο Τζέρολντ Νάντλερ, δήλωσε σε δημοσιογράφους πως ο Τραμπ έθεσε σε κίνδυνο το Σύνταγμα των ΗΠΑ, υπονόμευσε την ακεραιότητα των εκλογών του 2020 και έθεσε σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια.

«Ουδείς, ούτε καν ο πρόεδρος, είναι υπεράνω του νόμου», τόνισε ο Νάντλερ.

Tο βράδυ της Δευτέρας η Πελόζι είχε μακρά σύσκεψη με τους προέδρους της επιτροπής για την παραπομπή. Μετά το πέρας της συνάντησης ο Έλιοτ Ένγκελ, γερουσιαστής της Νέας Υόρκης, δήλωσε ότι υπάρχει συμφωνία εντός της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων. «Πολλοί από εμάς πιστεύουμε πως ό,τι συνέβη με την Ουκρανία δεν είναι κάτι για το οποίο πρέπει να κλείσουμε τα μάτια μας» είπε σε δημοσιογράφους.

Οι New York Times σημειώνουν ότι η επικεφαλής των Δημοκρατικών έχει ένα δύσκολο έργο στη σύνταξη του κατηγορητηρίου, καθώς θα πρέπει να ισορροπήσει ανάμεσα στις απόψεις της πλειοψηφίας, αλλά και στα συνταγματικά ζητήματα της «προδοσίας και άλλων υψηλών εγκλημάτων». Εντός συνεδριάσεων της Επιτροπής Δικαιοσύνης, Δημοκρατικοί δήλωσαν ότι οι ενέργειες του Τραμπ στην Ουκρανία ωφέλησαν τον ίδιο, αλλά και τη Ρωσία. Απαντώντας οι Ρεπουμπλικανοί απέρριψαν τις θέσεις αυτές, ενώ έθεσαν εν αμφιβόλω την όλη διαδικασία στην Δικαστική Επιτροπή.

Το κλίμα στο εσωτερικό της αμερικανικής πολιτικής σκηνής δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο η πλήρης απουσία του Λευκού Οίκου από τις διαδικασίες σε εξέλιξη. Ο Τραμπ και οι σύμμαχοί του ροκανίζουν τον χρόνο, καθώς περιμένουν να περάσει η παραπομπή του από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, αλλά όχι και από τη Γερουσία, όπου την πλειοψηφία έχουν οι Ρεπουμπλικανοί.

Τραμπ: Πολιτική τρέλα να παραπέμψει κάποιος έναν πρόεδρο σαν κι εμένα!

Ο Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε «γελοίο» το κατηγορητήριο που ανακοίνωσαν οι Δημοκρατικοί σε βάρος του. «Ο Τζέρι Νάντλερ (ο πρόεδρος της επιτροπής Δικαστικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων) μόλις είπε ότι εγώ «άσκησα πιέσεις στην Ουκρανία με στόχο να παρέμβω στις εκλογές του 2020″». Γελοίο, γνωρίζει ότι δεν είναι αλήθεια» έγραψε σε μήνυμά του στο Twitter, όπου κατήγγειλε εκ νέου ένα «κυνήγι μαγισσών».

Με αυτό το tweet, ο ένοικος του Λευκού Οίκου αντέδρασε στην ανακοίνωση εκ μέρους των επικεφαλής των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο των δύο κατηγοριών σε βάρος του: κατάχρηση εξουσίας και παρακώλυση της καλής λειτουργίας του Κογκρέσου.

Σχετικά άρθρα