Με αποτίμηση 75 δισ. ευρώ το IPO της Porsche – Ώθηση 19,5 δισ. ευρώ από τους επενδυτές

Με αποτίμηση 75 δισ. ευρώ το IPO της Porsche – Ώθηση 19,5 δισ. ευρώ από τους επενδυτές
epa06777902 (FILE) - Porsche logo on a wheel of Porsche Cayenne SUV at the Dresden Porsche center, Germany, 28 July 2017 (re-issued 01 June 2018). German media 01 June 2018 report Porsche has temporarily stopped the sales of all new vehicles in Europe. Reports state Porsche sales stop comes as new technical measures need to be implemented for switching from old exhaust and pollution test methods to new Worldwide Harmonised Light Vehicle Test Procedure (WLTP) and Real Driving Emissions (RDE) testing methods. The new testing methods will be gradually introduced starting September 2018. EPA/FILIP SINGER Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η IPO έρχεται σε μια περίοδο αστάθειας, καθώς ο κλάδος της αυτοκινητοβιομηχανίας συνεχίζει να απορροφά τους κραδασμούς από τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία

Ανοδικά κινούνταν οι μετοχές της Porsche στο χρηματιστήριο την Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου, σε μία από τις μεγαλύτερες αρχικές δημόσιες προσφορές στην Ευρώπη. Οι μετοχές της εμβληματικής μάρκας αυτοκινήτων διαπραγματεύονταν αρχικά στα 84 ευρώ (81 δολ.), με την κεφαλαιοποίηση της εταιρείας να ξεπερνά τα 75 δισεκατομμύρια ευρώ.  

«Σήμερα είναι μια μεγάλη μέρα για την Porsche και μια μεγάλη μέρα για τη Volkswagen», δήλωσε την Πέμπτη ο Arno Antlitz, οικονομικός διευθυντής της Volkswagen στο «Squawk Box Europe» του CNBC.

Σύμφωνα με τον Antlitz, ο οργανισμός γνώριζε ότι η IPO θα ήταν επιτυχής, χάρη στα «ισχυρά οικονομικά στοιχεία» και «μια πολύ πειστική στρατηγική για το μέλλον».

«Ήμασταν πεπεισμένοι ότι, παρά το δύσκολο περιβάλλον, αυτή η IPO θα αποδεικνυόταν επιτυχημένη και είχαμε δίκιο» είπε στην Annette Weisbach του CNBC.

Πριν από την έναρξη των συναλλαγών, οι αντιδράσεις ήταν θετικές, με τους επενδυτές να έχουν ήδη διεκδικήσει περίπου το 40% των προσφερόμενων μετοχών, σύμφωνα με το Reuters. Μέχρι στιγμής, η Volkswagen, η μόνη ιδιοκτήτρια της Porsche AG, μειώνει το μερίδιό της στην εταιρεία σπορ αυτοκινήτων.

Οι μετοχές στο χρηματιστήριο αναμένεται να δώσουν στην Porsche οικονομική ώθηση 19,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, προσφέροντας μεγαλύτερη οικονομική ευελιξία όσον αφορά τα ηλεκτρικά οχήματα.

Η IPO έρχεται σε μια περίοδο αστάθειας, καθώς ο κλάδος της αυτοκινητοβιομηχανίας συνεχίζει να απορροφά τους κραδασμούς από τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία ενώ οι αποτιμήσεις άλλων κατασκευαστών πολυτελών αυτοκινήτων, όπως η Aston Martin, η Ferrari, η BMW και η Mercedes-Benz, έχουν πέσει τους τελευταίους μήνες.

«Η Porsche AG έχει αποσυνδεθεί πλήρως από τις αρνητικές τάσεις της αγοράς», είπε ένας επενδυτής στο Reuters. Οι εταιρείες πιστεύεται ότι καθυστερούν να εισαχθούν στο χρηματιστήριο λόγω των τρεχουσών συνθηκών.

Συνεπώς, η ΙPO δεν πρόκειται να αποτελέσει οδηγό για άλλες εταιρείες που θα ακολουθήσουν το παράδειγμά τους, καθώς η Porsche παραμένει μια ιδιαίτερα ισχυρή μάρκα με μοναδική θέση στην αγορά. Πρόβλημα ίσως αποτελέσουν πάντως οι συνεχιζόμενες ελλείψεις ημιαγωγών. «Αναμένουμε καλύτερη προσφορά το 2023, αλλά αναμένουμε μείωση της έλλειψης το 2024», δήλωσε ο Antlitz.