Με ασφάλεια, τοπικότητα και ευελιξία τα βιώσιμα ταξίδια στη νέα κανονικότητα

Με ασφάλεια, τοπικότητα και ευελιξία τα βιώσιμα ταξίδια στη νέα κανονικότητα
A woman sunbathes at Falaserna (Phalasarna) beach on the western coast of Crete island on May 15, 2021. - Tourists basked in the warmth, sun and crystal waters of Crete for long-awaited holidays as Greece kickstarted its tourism season after last year's pandemic misery. (Photo by Louisa GOULIAMAKI / AFP) Photo: AFP
Διεθνής τάση οι βιώσιμες πρακτικές στον τουρισμό αλλά απαιτούνται επενδύσεις σε υποδομές και πιστοποιήσεις.

Καθώς ανοίγει η ταξιδιωτική αγορά, με σταδιακή άρση των περιορισμών για τις διάφορες χώρες – στην Ελλάδα είχαμε άρση περιορισμών και για τους Ρώσους ταξιδιώτες – η βιομηχανία τουρισμού αναζητά βηματισμό στη νέα κανονικότητα.

Επιχειρεί να προσεγγίσει τη νέα εποχή μέσα από την ασφάλεια, την τοπικότητα και την ευελιξία μακριά από το μοντέλο του υπερτουρισμού, των πόλεων με έντονο συνωστισμό, περιβαλλοντική υποβάθμιση και υψηλά επίπεδα ρύπανσης από τα αεροπορικά ταξίδια.

Μετά το παγκόσμιο σοκ της πανδημίας η βιομηχανία επιχειρεί να αξιοποιήσει την κρίση ως ευκαιρία. Ζητήματα όπως η δράση για το κλίμα και ο υπερτουρισμός, τα οποία ήταν ήδη σημαντικές προκλήσεις πριν ξεσπάσει η πανδημία έχουν βρεθεί στο επίκεντρο.  Έτσι, τα βιώσιμα ταξίδια γίνονται τάση που ισχυροποιείται, όπως φαίνεται από τις εκστρατείες που διοργανώνουν μεγάλοι ξενοδοχειακοί και ταξιδιωτικοί οργανισμοί, με σκοπό να αυξήσουν την ευαισθητοποίηση των ταξιδιωτών σχετικά με το αποτύπωμα των ταξιδιών.

Σημειώνεται ενδεικτικά ότι σχεδόν 3,5 χιλ. ξενοδοχεία συμμετέχουν στην προσπάθεια υποστήριξης βιώσιμων πρακτικών, στο πλαίσιο προγράμματος της Unesco.

Η Expedia Group και o όμιλος Accor, σε συνεργασία με την Εκπαιδευτική, Επιστημονική και Πολιτιστική Οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών (UNESCO), ανέλαβαν επιπλέον δεσμεύσεις στο πλαίσιο του The Pledge για βιώσιμο τουρισμό της UNESCO. Στη στρατηγική συμφωνία συμμετέχουν τα ξενοδοχεία του ομίλου Accor για την προώθηση της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας και του βιώσιμου τουρισμού παγκοσμίως.

Το πρόγραμμα προωθεί υπεύθυνες πρακτικές όπως η υποστήριξη των κοινοτήτων και η διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς. Δέσμευση υπάρχει και για την εξάλειψη πλαστικών μίας χρήσης, καθώς και την προώθηση της τοπικής οικονομίας. Η επέκταση του The Pledge έρχεται σε μια εποχή που η ευαισθητοποίηση και η ζήτηση των ταξιδιωτών για πρακτικές βιωσιμότητας συνεχίζει να αυξάνεται, με τους εκπροσώπους της γενιάς των Millennials και της GenZ να πρωτοστατούν πιέζοντας για αυξημένη περιβαλλοντική συνείδηση. Είναι σημαντικό ότι αυτοί οι νέοι ταξιδιώτες έως 40 ετών, όταν επιλέγουν ένα ταξίδι, μοιράζονται αυξημένες ανησυχίες σχετικά με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις που προκαλούνται από αυτό, γεγονός που μπορεί να αποδοθεί και στις επιπτώσεις της πανδημίας. Πλέον, η σύμβαση The Pledge επεκτείνεται σε σχεδόν 100 χώρες που προωθούν τον αειφόρο τουρισμό παγκοσμίως.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της UNESCO, το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης έχει παράσχει 2 εκατ. ευρώ για την υποστήριξη της UNESCO, ώστε η σύμβαση να επεκταθεί σε επτά χώρες, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Καμπότζη, Γεωργία, Ινδονησία, Κένυα, Ναμίμπια και Βιετνάμ. Το πρόγραμμα θα βοηθήσει το έργο της UNESCO ως προς την ισχυροποίηση του τουρισμού που έχει αποδυναμωθεί από την υγειονομική κρίση ενθαρρύνοντας την αειφόρο ανάπτυξη.

Ψηλά βάζει τον πήχη και ο όμιλος Marriott, που επικοινωνεί δεδομένα σχετικά με τις εσωτερικές του δομές που είναι ανοιχτές στην ποικιλομορφία, το περιβαλλοντικό του αποτύπωμα, τον εθελοντισμό και άλλες περιβαλλοντικές, κοινωνικές και δραστηριότητες γύρω από τη διακυβέρνηση (ESG). Μεταξύ άλλων, ο όμιλος εκπαιδεύει συστηματικά τους συνεργάτες του σε θέματα ευαισθητοποίησης γύρω από την εμπορία ανθρώπων από το 2016 και επιδιώκει να εκπαιδεύσει το σύνολο των συνεργατών του έως το 2025. Μια άλλη πρακτική είναι ότι ξεκίνησε προσπάθειες για την αντικατάσταση των μπουκαλιών μίας χρήσης στα ντουζιέρες των δωματίων με μεγαλύτερα μπουκάλια με αντλία ώστε να αποτρέψει εκατομμύρια μπουκάλια να καταλήξουν σε χώρους υγειονομικής ταφής.

Ας σημειωθεί ότι ο ταξιδιωτικός κλάδος δέχθηκε ισχυρότατο πλήγμα από την πανδημία και σύμφωνα με την UNWTO έχασε 1,3 τρισ. δολ. μόνο το 2020. Σε παγκόσμιο επίπεδο 100 έως 120 εκατ. θέσεις εργασίας βρέθηκαν σε κίνδυνο. Καθώς οι δαπάνες για ταξίδια υποχώρησαν δραματικά, οι τουριστικές εταιρείες εστιάζουν κατά βάση στην ανάκαμψη κι αυτό αναβαθμίζει τη δυσκολία της επανεκκίνησης με γνώμονα τη βιωσιμότητα. Απαιτούνται εξάλλου σημαντικές επενδύσεις σε βιώσιμες υποδομές, αλλά και σχετικές πιστοποιήσεις.