Με δύο tweet o Tραμπ προκαλεί τριγμούς στις αγορές- Βυθίζονται οι κινεζικές μετοχές

Με δύο tweet o Tραμπ προκαλεί τριγμούς στις αγορές- Βυθίζονται οι κινεζικές μετοχές
epa07400128 US President Donald J. Trump walks into a meeting room at the Presidential Palace in Hanoi, Vietnam, 27 February 2019, ahead the second summit between US President Trump and North Korean leader Kim Jong-un. The second meeting of the US President and the North Korean leader, running from 27 to 28 February 2019, focuses on furthering steps towards achieving peace and complete denuclearization of the Korean peninsula. EPA/LUONG THAI LINH / POOL Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Οι ασιατικές αγορές βυθίστηκαν στο κόκκινο, με την αιμορραγία να είναι μεγαλύτερη για τις κινεζικές μετοχές.

Τίποτα δεν τρόμαζε εδώ και μήνες τους επενδυτές, που συντηρούσαν ένα εντυπωσιακό ράλι στις αγορές. Τελικά το μόνο που χρειάστηκε ήταν δύο tweet από τον Ντόναλντ Τραμπ. Ο Αμερικανός πρόεδρος όχι μόνο διέψευσε τις προσδοκίες ότι έρχεται άμεσα συμφωνία με την Κίνα, αλλά έδωσε το σήμα για κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου. Η επίπτωση ήταν άμεση.

Οι ασιατικές αγορές βυθίστηκαν στο κόκκινο, με την αιμορραγία να είναι μεγαλύτερη για τις κινεζικές μετοχές. Ο Σύνθετος Δείκτης στη Σαγκάη βρέθηκε να υποχωρεί έως και 5,7% και στις 6:55 ώρα Ελλάδος καταγράφει πτώση 4,7%.  Απώλειες της τάξης του 3,5% εμφανίζει και ο Hang Seng στην Σαγκάη. Την ίδια ώρα τα futures των αμερικανικών μετοχών δείχνουν ότι το απόγευμα η Wall Street θα ανοίξει πιθανότατα με πτώση άνω του 2%, με τους φόβους των επενδυτών να απογειώνουν τον δείκτη μεταβλητότητας VIX περίπου 15%.

Ο Τραμπ αιφνιδίασε τους πάντες. Έως και λίγη ώρα πριν από την προειδοποίησή του, μέσω Twitter, για αύξηση των δασμών σε κινεζικές εισαγωγές αξίας 200 δισ. δολαρίων στο 25%, οι πληροφορίες που έβλεπαν το φως ήθελαν τις δύο μεγάλες οικονομίες του πλανήτη να είναι μία ανάσα από τη συμφωνία.

Οι αναταράξεις δεν περιορίζονται στις αγορές μετοχών. Στην αγορά συναλλάγματος το γιουάν υποτιμάται 1,3%, στη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση του από το 2016. Στην αγορά εμπορευμάτων, μεγάλος χαμένος είναι το πετρέλαιο, αφού η Κίνα είναι η μεγαλύτερη καταναλώτρια ενέργειας στον κόσμο. Η τιμή του μπρεντ υποχωρεί 2,15% στα 69,3 δολάρια το βαρέλι, ενώ του αμερικανικού αργού καταγράφει πτώση 2,3% στα 60,4 δολάρια το βαρέλι.