Με δίωξη για παραβίαση του ανταγωνισμού απειλεί τη Google η Κομισιόν

Με δίωξη για παραβίαση του ανταγωνισμού απειλεί τη Google η Κομισιόν

Άσκηση ποινικής δίωξης εναντίον της Google αναμένεται να ανακοινώσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Νέα τροπή φαίνεται πως παίρνει η κόντρα της Κομισιόν με τη Google, καθώς σύμφωνα με δημοσιεύματα των Financial Times και του Reuters η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα την άσκηση δίωξης εναντίον της εταιρείας για κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της στο πεδίο των αναζητήσεων στο Διαδίκτυο, εκθέτοντας την κολοσσιαία αμερικανική εταιρεία του κλάδου της τεχνολογίας στον κίνδυνο να της επιβληθούν τεράστια πρόστιμα και επιδιώκοντας να την αναγκάσει να αλλάξει το επιχειρηματικό της μοντέλο.

Τα πρόστιμα που μπορεί να επιβάλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη Google ενδεχομένως να ανέλθουν ακόμη και στο 10% του παγκόσμιου κύκλου εργασιών της. Αυτό σημαίνει πως το ποσό πιθανώς θα ξεπεράσει τα 6 δισεκατομμύρια δολάρια. Στέλεχος της ΕΕ προανήγγειλε ότι η επίτροπος Ανταγωνισμού, Μαγκρέιτε Βέστεϊγιερ, θα προβεί σε μια σημαντική ανακοίνωση σχετικά με την Google σήμερα, μετά την εβδομαδιαία συνεδρίαση της Κομισιόν. Ο επικεφαλής εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει τα δημοσιεύματα, τα οποία επικαλούνται Ευρωπαίους αξιωματούχους, είπε πάντως ότι θα παραχωρηθεί μια συνέντευξη Τύπου μετά το μεσημέρι μετά τη συνεδρίαση.

Η κυρία Βέστεϊγιερ αναμένεται να απαγγείλει σε βάρος της Google την κατηγορία εκτροπής της κίνησης από ιστοτόπους αντιπάλων της προς όφελος των δικών της υπηρεσιών. Αξίζει να σημειωθεί, πως στο ενδεχόμενο ανάληψης νομικής δράσης εναντίον της Google είχε αναφερθεί νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ο Γκίντερ Έτινγκερ, ο συντηρητικός Γερμανός πολιτικός ο οποίος είναι επίτροπος αρμόδιος για την θεματική ενότητα Ψηφιακή Οικονομία και Κοινωνία. Ο Έτινγκερ έχει επικρίνει επανειλημμένα τις πρακτικές της Google και έχει τοποθετηθεί υπέρ των ευρωπαϊκών εταιρειών της τεχνολογίας και των εκδόσεων.

Η Βέστεϊγιερ αναμένεται να ανακοινώσει την έναρξη έρευνας για τις πρακτικές της Google σε ό,τι αφορά το λογισμικό για συσκευές με λειτουργικό σύστημα Android, το οποίο της ανήκει. Η Βέστεϊγιερ έχει καταστήσει πιο συγκεκριμένες τις κατηγορίες για την υπόθεση, την οποία κληρονόμησε από τον προκάτοχό της, τον Ισπανό Χοακίν Αλμούνια—ο οποίος είχε απορρίψει τρεις προτάσεις της Google για να κλείσει η υπόθεση—σύμφωνα με το δημοσίευμα της FT.