Με EBITDA 256 εκατ. ευρώ έκλεισαν το 9μηνο τα ΕΛΠΕ

Με EBITDA 256 εκατ. ευρώ έκλεισαν το 9μηνο τα ΕΛΠΕ
Photo: Φωτ. Προσωπικού Αρχείου

Θετικά λειτουργικά αποτελέσματα, με Συγκρίσιμα Κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) στα 256 εκατ. ευρώ ανακοίνωσαν απόψε τα Ελληνικά Πετρέλαια για το 9μηνο του έτους, περίοδος που χαρακτηρίζεται, όπως επισημαίνουν τα ΕΛΠΕ, από τις δυσμενέστερες συνθήκες ιστορικά για τον κλάδο διύλισης παγκοσμίως.

Στο διάστημα αυτό τα ΕΛΠΕ κατέγραψαν αύξηση εξαγωγών κατά 10% που αντισταθμίζει εν μέρει τη μειωμένη ζήτηση στην εγχώρια αγορά, ενώ ολοκλήρωσαν επένδυση συντήρησης και αναβάθμισης στον Ασπρόπυργο άνω των 130 εκατ. ευρώ.

Σε δηλώσεις του για τα αποτελέσματα 9μηνου ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ, Ανδρέας Σιάμισιης, επεσήμανε:

«Επιχειρηματικά, κατά τη διάρκεια του Γ’ τριμήνου, αντιμετωπίσαμε το δυσμενέστερο ιστορικά διεθνές περιβάλλον διύλισης. Ήδη, πολλά διυλιστήρια στην περιοχή μας έχουν μειώσει την παραγωγή τους, ενώ κάποια προχωρούν και σε περιορισμό ή διακοπή δραστηριοτήτων. Παρά τη μικρή ανάκαμψη που σημείωσε η παγκόσμια οικονομία σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, η αγορά καυσίμων παραμένει σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα, καθώς η πανδημία επηρεάζει τόσο τον τουρισμό, όσο και τις μετακινήσεις γενικότερα. Λειτουργικά, οι προκλήσεις εξακολουθούν να είναι ιδιαίτερες, με κυρίαρχο μέλημα την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων μας, αλλά και την αδιάλειπτη λειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Σε αυτό το περιβάλλον, καταφέραμε να διατηρήσουμε την παραγωγή μας σε υψηλά επίπεδα, αυξάνοντας τις εξαγωγές μας, ενώ εκμεταλλευτήκαμε έγκαιρα τις όποιες εμπορικές ευκαιρίες παρουσιάστηκαν στη διεθνή αγορά, ώστε να μετριάσουμε -όσο ήταν δυνατό- τις επιπτώσεις από την αρνητική συγκυρία.

Ιδιαίτερη σημασία για εμάς, έχει η ολοκλήρωση με ασφάλεια και επιτυχία του προγράμματος συντήρησης και αναβάθμισης του μεγαλύτερου διυλιστηρίου μας στον Ασπρόπυργο, ένα απαιτητικό έργο, λόγω της πολύ μεγάλης κλίμακας των εργασιών σε σύντομο χρονικό διάστημα, καθώς και τις επιπλέον δυσκολίες διαχείρισης των θεμάτων υγείας και ασφάλειας λόγω COVID-19. Με αυτή την ευκαιρία, θα ήθελα εκ μέρους της Διοίκησης να συγχαρώ όλους τους συναδέλφους που συμμετείχαν σε αυτό. Η πλήρης επαναλειτουργία του διυλιστηρίου τις επόμενες μέρες θα βοηθήσει και στις οικονομικές αποδόσεις, αλλά και στη βελτίωση των περιβαλλοντικών επιδόσεών του.

Σε ό,τι αφορά στην υλοποίηση της στρατηγικής μας, κάναμε σημαντικά βήματα σε σχέση με το μεγάλο έργο ΑΠΕ στην Κοζάνη. Ολοκληρώσαμε επιτυχώς τη συναλλαγή και την εξασφάλιση χρηματοδότησης με ιδιαίτερα θετικούς όρους, έχοντας την έμπρακτη εμπιστοσύνη από τις διεθνείς κεφαλαιαγορές και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD).

Ταυτόχρονα, συνεχίσαμε και ενισχύσαμε την προσφορά μας στην αντιμετώπιση της πανδημίας, κυρίως σε ό,τι αφορά την υποστήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας, με την ουσιαστική αύξηση της δυνατότητας διεξαγωγής μοριακών ελέγχων και την ενίσχυση των ΜΕΘ.

Στους επόμενους μήνες το περιβάλλον αναμένεται να παραμείνει δύσκολο, με τα σενάρια ανάκαμψης να προβλέπουν ουσιαστική βελτίωση μετά τα μέσα του 2021. Η αναιμική ανάκαμψη στην αγορά πετρελαιοειδών δεν είναι αρκετή για να δώσει ουσιαστική επάνοδο σε προηγούμενα επίπεδα και στόχος μας παραμένει να διαχειριστούμε με τον καλύτερο τρόπο τις επιπτώσεις από την κρίση του COVID-19 στις δραστηριότητές μας και στις επιδόσεις μας. Ταυτόχρονα, και παρά τα θεσμικά προβλήματα που υφίστανται στην αγορά ενέργειας, σκοπεύουμε να εκμεταλλευτούμε τη περίοδο αυτή για να υλοποιήσουμε τα σχέδια ανάπτυξης σε πιο καθαρές μορφές ενέργειας, καθώς και την επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού στις δραστηριότητες μας, ώστε να οδηγήσουμε τον Όμιλο σε πιο ισχυρή θέση για το μέλλον».

Σε συγκρίσιμη βάση, δηλαδή αφού αφαιρεθούν οι επιπτώσεις από την πτώση των τιμών του αργού ο όμιλος ΕΛΠΕ παρουσίασε στο 9μηνο καθαρά κέρδη ύψους 13 εκατ. ευρώ.

Το χρηματοοικονομικό κόστος είναι μειωμένο κατά 14% στο εννεάμηνο, στα 78 εκατ. ευρώ, τα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων ετών.

Σημειώνεται ακόμη ότι εντός του Δ’ τριμήνου, αναμένεται να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για την αναχρηματοδότηση των πιστωτικών γραμμών ύψους 900 εκατ. ευρώ που λήγουν στους επόμενους έξι μήνες, βελτιώνοντας περαιτέρω το προφίλ ωρίμανσης των δανειακών υποχρεώσεων του Ομίλου.