Με υποσχέσεις για φοροελαφρύνσεις επιχειρεί να ανατρέψει το πολιτικό κλίμα ο Αλέξης Τσίπρας

Με υποσχέσεις για φοροελαφρύνσεις επιχειρεί να ανατρέψει το πολιτικό κλίμα ο Αλέξης Τσίπρας
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος συνομιλούν στην ολομέλεια της Βουλής ,Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2018. Πραγματοποιήθηκε στην ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση και η ψήφιση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου: «Υποχρεώσεις αερομεταφορέων σχετικά με τα αρχεία επιβατών ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πακέτο φοροελαφρύνσεων για το αμέσως επόμενο διάστημα ετοιμάζεται να προωθήσει ο πρωθυπουργός, αρκεί να πάρει το πράσινο φως από τους θεσμούς.

Πακέτο φοροελαφρύνσεων για το αμέσως επόμενο διάστημα ετοιμάζεται να προωθήσει ο Αλέξης Τσίπρας, σε μια προσπάθεια να ανατρέψει το κλίμα των δημοσκοπήσεων.

Τον σχεδιασμό του πλάνου, το οποίο οι μέχρι τώρα πληροφορίες κάνουν λόγο για μέτρα μόνιμου χαρακτήρα, έχει αναλάβει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, με τον τελικό λόγο να περνά από το τραπέζι των δανειστών αλλά και του πρωθυπουργού.

Τα μέτρα αφορούν μειώσεις σε ΦΠΑ και ειδικούς φόρους κατανάλωσης καυσίμων με τις τελικές αποφάσεις να αναμένεται να παρθούν στις αρχές Μαΐου.

Ανεξάρτητα από τις όποιες ανακοινώσεις για τις φοροελαφρύνσεις, τα πάντα θα πρέπει να περάσουν πρώτα από το «κόσκινο» των δανειστών στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας της Ελλάδας. Ιδιαίτερα σε ό,τι έχει να κάνει με «ξήλωμα» μέτρων που πάρθηκαν στο πλαίσιο του τρίτου μνημονιακού προγράμματος, οι κινήσεις θα πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεγμένες για να αποφευχθούν αρνητικές αντιδράσεις από τις αγορές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε τηλεοπτική του συνέντευξη αυτήν την εβδομάδα, ο Αλέξης Τσίπρας δεσμεύτηκε ότι θα ακυρωθεί το ψηφισμένο μέτρο για τη μείωση του αφορολογήτου, ενώ προανήγγειλε τα μέτρα φοροελαφρύνσεων που προετοιμάζει ήδη το οικονομικό επιτελείο.

Πάντως το ΔΝΤ έχει εκφραστεί πολλές φορές ανοιχτά υπέρ της μείωσης του αφορολογήτου, με τον Πόουλ Τόμσεν να το χαρακτηρίζει ως «απαραίτητο μέτρο» για τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής οικονομίας. Η Κομισιόν, όμως, από την πλευρά της κρατά μετριοπαθέστερη στάση. Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις, δήλωσε ανοιχτός στην επαναδιαπραγμάτευση του μέτρου, υπό την αυστηρή προϋπόθεση να υπάρχει δημοσιονομικός χώρος.

Όπως φαίνεται, τα πάντα θα κριθούν ως τέλος Απριλίου, όπου και το όποιο πλάνο φοροελαφρύνσεων ετοιμάζει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα παρουσιαστεί στους θεσμούς.