Με κινέζικο μέλι «τρέφεται» η Ευρωπαϊκή Ένωση

Με κινέζικο μέλι «τρέφεται» η Ευρωπαϊκή Ένωση

Οι Κινέζοι συνεχίζουν να κρατούν τα «σκήπτρα» στις παγκόσμιες εξαγωγές μελιού.

Δεν είναι λίγες οι ελληνικές επιχειρήσεις που στρέφονται στο εξωτερικό προκειμένου να αυξήσουν τις πωλήσεις τους και να μειώσουν παράλληλα το ρίσκο που λαμβάνουν στην εγχώρια αγορά. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, λόγω του υψηλού βιοτικού επιπέδου που χαρακτηρίζει τους κατοίκους της περιοχής, αλλά και η Κίνα, με κριτήριο τη δυναμική που καταγράφει σε πληθυσμιακό επίπεδο, θεωρούνται ως οι αγορές που παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη προοπτική ανάπτυξης σε προϊόντα και υπηρεσίες από τη Γηραιά Ήπειρο.

Ελαιόλαδο, φέτα, κρασί αλλά και μέλι από διάφορα μέρη της Ελλάδας διεκδικούν μια θέση στα ράφια delicatessen μαγαζιών και σούπερ μάρκετ, στις προαναφερθείσες αγορές, αφού θεωρούνται εξαιρετικής ποιότητας . Όσον αφορά δε το ελληνικό μέλι, οι παραγωγοί του «ποντάρουν» στην πλούσια γεύση του, αφού τα μελίσσια τρέφονται από μια μεγάλη ποικιλία βοτάνων και δέντρων που βρίσκονται στην ελληνική γη. Και ενώ οι δικοί μας παραγωγοί μελιού αναζητούν την τύχη τους στη χώρα του «Κόκκινου Δράκου», ελπίζοντας σε εξαγωγές και κέρδη, τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι η Κίνα είναι μάλλον αυτάρκης, καθώς έχει την πρωτοκαθεδρία ως η Νο 1 χώρα παραγωγός μελιού σε ολόκληρο των κόσμο και ούσα ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ευρώπης, η οποία βρέθηκε το 2015 στη δεύτερη θέση με ποσότητες μελιού που άγγιξαν τους 250 χιλ. τόνους.
Από το 2003 έως και το 2013, η Ασία έχει ρίξει ιδιαίτερο βάρος στην παραγωγή μελιού τροφοδοτώντας το 45,7% της παγκόσμιας αγοράς, με την Κίνα να «τσιμπάει» σταδιακά μερίδιο από τις υπόλοιπες Ηπείρους, παράγοντας πέντε φορές μεγαλύτερες ποσότητες μελιού από την δεύτερη χώρα, που ήταν η Τουρκία και καλύπτοντας το 50% της ζήτησης στις χώρες της Ευρώπης.

Οι μεγαλύτεροι φαν του γλυκού «χρυσού» δεν είναι άλλοι από τους Ευρωπαίους, οι οποίοι καταναλώνουν πάνω από το 20% της παγκόσμιας παραγωγής. Πρώτη σε κατανάλωση έρχεται η Γερμανία και δεύτερο το Ηνωμένο Βασίλειο ενώ , όσο και αν σας φανεί περίεργο, τα «σκήπτρα» της παραγωγής μελιού στους κόλπους της ΕΕ κρατάει η … Ρουμανία. Ακολουθούν η Ισπανία, η Ουγγαρία, η Γερμανία και η Ιταλία, ενώ η Ελλάδα βρίσκεται στην 6η θέση.

Πέρα από το μέγεθος της αγοράς και τη δυναμική σε επίπεδο παραγωγής, ένας ακόμη λόγος που ισχυροποιήθηκε η θέση της Κίνας στην παγκόσμια αγορά μελιού ήταν οι ανταγωνιστικές τιμές που προσφέρει. Από έρευνες προκύπτει ότι το 2015 η ΕΕ αγόραζε φθηνότερο μέλι από την Κίνα, με τιμή 1,64 ευρώ/κιλό, το οποίο εν συνεχεία πουλούσε στις υπόλοιπες χώρες με τιμές από 2,83 έως και 8,31 ευρώ/κιλό!

Εκεί πάντως που συνεχίζουν να υπερτερούν οι Ευρωπαίοι, είναι στο packaging, αλλά και στη φιλοσοφία που «χτίζουν» γύρω από τα brands τους, στοιχεία που αυξάνουν την ανταγωνιστικότητα και τη δημοτικότητα ενός προϊόντος.