Με μια πρωτοφανή κίνηση μετατρέπουν το Ελληνικό σε σκουπιδότοπο

Με μια πρωτοφανή κίνηση μετατρέπουν το Ελληνικό σε σκουπιδότοπο

Πώς αντιδρούν ΤΑΙΠΕΔ και δήμοι στην πρόταση της Νάντιας Βαλαβάνη.

Την Τετάρτη η αν. υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα παραχώρησης 12 στρεμμάτων εντός της έκτασης του Ελληνικού, για την οποία έχει ήδη συμφωνηθεί η παραχώρησή της στην εταιρεία Lamda Development με στόχο την αξιοποίησή της.

Σύμφωνα με την κ. Βαλαβάνη, ο παραπάνω χώρος είναι απολύτως απαραίτητος προκειμένου να υλοποιηθεί το τοπικό σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων των τεσσάρων όμορων δήμων, Ελληνικού, Αργυρούπολης, Αλίμου και Γλυφάδας.

«Υπάρχει αναγκαιότητα να παραχωρηθεί χώρος περίπου 12 στρεμμάτων εντός της έκτασης του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό… Θα προχωρήσουμε», κατέληξε, «άμεσα σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία και την εταιρεία Ελληνικό Α.Ε. για τη δρομολόγηση και υλοποίηση της συγκεκριμένης παραχώρησης».

Οι δηλώσεις της κ. Βαλαβάνη ξάφνιασαν τους πάντες, συμπεριλαμβανομένου και του ιδιοκτήτη της έκτασης, δηλαδή του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ),  το οποίο δεν είχε την παραμικρή ενημέρωση. Επίσης ξάφνιασε παράγοντες της αγοράς που χαρακτήριζαν την κίνηση αυτή ως «μονομερή».

Ως ατυχή και άστοχη χαρακτήρισε την ανακοίνωση της αναπληρώτριας υπουργού οικονομικών κ. Βαλαβάνη, σχετικά με την παραχώρηση 12 στρεμμάτων στους όμορους δήμους προκειμένου να δημιουργηθεί  Σταθμός Διαχείρισης Απορριμάτων, ο δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης κ. Γιάννης Κωνσταντάτος.

Ο Δήμαρχος με αφορμή την ανακοίνωση αυτή, με ανάρτησή του στο προσωπικό του λογαριασμό στο facebook απευθυνόμενος στην υπουργό σημείωσε δηκτικά ότι η κ. Βαλαβάνη θα πρέπει ξεκάθαρα να μας απαντήσει εάν ισχύει ή όχι η συμφωνία με τον Επενδυτή ώστε να σταματήσει η αόριστη παρά-φιλολογία για την τύχη του Ελληνικού όπου κάποιοι το ονειρεύονται την μία φορά Χωματερή και την άλλη  Κέντρο Υποδοχής Μεταναστών αγνοώντας προκλητικά την τοπική κοινωνία που απαιτεί Ανάπτυξη και Πράσινο.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Αλίμου Ανδρέας Κονδύλης επισημαίνει ότι πρέπει να ελεγχθεί η διαδικασία για το πώς ο χώρος των 12 στρεμμάτων θα πάει από το ΤΑΙΠΕΔ στους δήμους και λέει κατηγορηματικά ότι η διαχείριση των απορριμμάτων θα πρέπει να γίνει με τον πλέον φιλικό για το περιβάλλον τρόπο.

«Στην Ευρώπη έχουν φτιάξει χώρους διαχείρισης απορριμμάτων ακόμα και σε υπόγεια ξενοδοχείων. Και εμείς προσανατολιζόμαστε στη δημιουργία ενός χώρου που δεν θα ενοχλεί κανέναν και δεν θα είναι αντιληπτός από τα δέκα μέτρα. Σίγουρα, επίσης, δεν θα είναι κάτι που θα δημιουργήσει προβλήματα στις επενδύσεις που θα γίνουν στο Ελληνικό».

Θετικά αντέδρασε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Τσιρώνης, επισημαίνοντας πως η πρόταση είναι απόλυτα συμβατή με τον νέο Εθνικό Σχεδιασμό για τα απορρίμματα.

«Ήπιες και μη οχλούσες χρήσεις διαχείρισης απορριμμάτων που δεν έχουν καμία σχέση με ΧΥΤΑ και με ΧΥΤΥ, άνετα μπορούν να γίνουν σε χώρους μέσα στους δήμους», τόνισε συμπληρώνοντας πως η έκταση του πρώην αεροδρομίου προσφέρεται για τέτοια χωροθέτηση.