Με ποιες κινήσεις θα οδηγηθούμε στην άρση των περιορισμών

Με ποιες κινήσεις θα οδηγηθούμε στην άρση των περιορισμών
Υγειονομικοί υπάλληλοι, μέλη συνεργείου του ΕΟΔΥ, ετοιμάζονται να πραγματοποιήσουν δειγματοληπτικούς ελέγχους σε κατοίκους της συνοικία Νέας Σμύρνης στη Λάρισα, Τετάρτη 15 Απριλίου 2020, μετά την διαπίστωση νέου κρούσματος κορονοϊού σε 18χρονη έγκυο. Η Νέα Σμύρνη τελεί σε καραντίνα μετά τον εντοπισμό κρουσμάτων κορονοϊού, Covid-19 στον οικισμό των ρομά της περιοχής. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΝΤΟΜΑΛΗΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο βασικός σχεδιασμός προχωρά, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ανακοινώνει την επόμενη εβδομάδα το κυβερνητικό πλάνο.

Την πορεία και τα εμπόδια ως την άρση των περιορισμών εξαιτίας της επιδημίας του κορωνοϊού επεξεργάζεται η κυβέρνηση, υπό την προϋπόθεση ότι θα μειωθούν τα κρούσματα σε ολόκληρη τη χώρα.

Την επόμενη Πέμπτη ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει στη βουλή όλα τα κόμματα για το σχέδιο της κυβέρνησης για την επόμενη μέρα της κρίσης του κορωνοϊού, ενώ έχει ήδη γίνει γνωστό ότι στις αρχές της εβδομάδας αναμένεται να απευθύνει τηλεοπτικό μήνυμα προς τον ελληνικό λαό στο οποίος θα ανακοινώσει το πλάνο άρσης των περιορισμών.

Θεωρείται δεδομένο ότι η διαδικασία αυτή θα πραγματοποιηθεί σε ξεχωριστά στάδια, ενώ ιδιαίτερης σημασίας παραμένει το ζήτημα της εκπαίδευσης και της επιστροφής των μαθητών στα θρανία.

Το Σάββατο ο Σωτήρης Τσιόδρας τόνισε ότι η άρση των περιορισμών θα βασιστεί σε επιστημονικά δεδομένα, αλλά υπογράμμισε ότι η χώρα δεν μπορεί να παραμένει σε lockdown για 18 μήνες – ή όσο χρειαστεί μέχρι να βρεθεί εμβόλιο.

Όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, σχετικά με το μέλλον του τουρισμού, το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η αεροπορική σύνδεση. Τόνισε ότι αναμένει από την ΕΕ μια κοινή απόφαση για να γνωρίζει κι ο κλάδος του τουρισμού πώς να κινηθεί. Να γνωρίζουν οι άνθρωποι του τουρισμού οπωσδήποτε μέσα στον Μάη πώς θα κινηθεί η χρονιά, τόνισε χαρακτηριστικά. Όσο για την Πρωτομαγιά υπερτόνισε ότι θα ισχύσουν τα ίδια μέτρα με το Πάσχα.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, συνέστησε συγκράτηση των μετακινήσεων και υπομονή μέχρι την επίσημη έγκυρη ενημέρωση για τη σταδιακή άρση των μέτρων κυκλοφορίας των πολιτών.