Με ποιο όνομα θα κατέβει ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές

Με ποιο όνομα θα κατέβει ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές

Οι κινήσεις του Αλέξη Τσίπρα στην προσπάθεια του να «κατοχυρώσει» το άνοιγμα στον προοδευτικό πόλο.

Μετά την υφυπουργοποίηση των πρώην στελεχών του ΚΙΝΑΛ Θάνου Μωραΐτη και Άγγελου Τόλκα, ο Αλέξης Τσίπρας προχωράει τον σχεδιασμό του για τη λεγόμενη συγκρότηση του προοδευτικού πόλου.

Μάλιστα το σχήμα «ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτικές δυνάμεις» θα συνοδευτεί και από κείμενο με τη δημοσιοποίηση δεκάδων υπογραφών, που προέρχονται από τα στελέχη της κεντροαριστεράς, κυρίως του παπανδρεϊκού αλλά και του εκσυγχρονιστικού μπλοκ.

Όπως αναφέρει το news247.gr, χαρακτηριστικό των προθέσεων του Αλέξη Τσίπρα για τη συγκρότηση του νέου πόλου είναι και το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ συζητά την τροποποίηση του ονόματός του πριν τις εκλογές. Όπως όλα δείχνουν και εκτός πολύ μεγάλου απροόπτου το όνομα θα είναι στο εξής «ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτικές Δυνάμεις».

Ο πρωθυπουργός, άλλωστε, το επόμενο διάστημα, παίρνει πάνω του τη διαμόρφωση των νέων συμμαχιών του ΣΥΡΙΖΑ και εξετάζει το ενδεχόμενο, πέραν των άλλων πρωτοβουλιών του, να απευθύνει και διάγγελμα για τον προοδευτικό πόλο. Ούτως ή άλλως όμως θα χαιρετήσει σε εκδηλώσεις για το θέμα, ενώ θα αφιερώσει και το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του στη συνεδρίαση της ΚΠΕ του ΣΥΡΙΖΑ, που θα πραγματοποιηθεί τέλη Φεβρουαρίου- αρχές Μαρτίου, με θέμα τις ευρωεκλογές.

Στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τις πληροφορίες του News 24/7, σε σύνολο 42 υποψηφίων, αναμένεται να είναι υποψήφιοι δέκα έως δεκαπέντε πρόσωπα από το χώρο της κεντροαριστεράς, που θα σηματοδοτούν και τη διεύρυνση της Κουμουνδούρου στο συγκεκριμένο χώρο.

Παρά τις αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τον ανασχηματισμό και την συμμετοχή στην κυβέρνηση του Θάνου Μωραΐτη και του Άγγελου Τόλκα, το Μέγαρο Μαξίμου φέρεται αποφασισμένο να συνεχίσει την πολιτική διεμβολισμού της Χαριλάου Τρικούπη και άλλωστε μόνο τυχαία δεν υπήρξε η πρόβλεψη του Χριστόφορου Βερναρδάκη στο News 24/7 στους 88,6 ότι στο άμεσο μέλλον θα αποχωρήσουν από το Κίνημα Αλλαγής και άλλα στελέχη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να «ΠΑΣΟΚοποιηθεί»

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να “ΠΑΣΟΚοποιηθεί”, η προσπάθεια που γίνεται είναι να “ΣΥΡΙΖοποιηθεί” η βάση του ΚΙΝΑΛ», δήλωσε το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, Αντώνης Κοτσακάς στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Πρακτορείο 104,9 FM».

«Εύκολο δεν είναι, είναι σύνθετο εγχείρημα, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί και δεν πρέπει να γίνει ΠΑΣΟΚ, γιατί αν γίνει ΠΑΣΟΚ θα γίνει ένα από τα κλασικά κόμματα της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, που έχει καταρρεύσει. Άρα, ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να διατηρήσει τα ριζοσπαστικά χαρακτηριστικά της Ριζοσπαστικής Αριστεράς», εξήγησε ο κ. Κοτσακάς.

«Όχι με οργανωτικούς όρους η συγκρότηση του μετώπου»

Διευκρίνισε, δε, ότι «οι όροι δεν μπορεί να είναι οργανωτικοί, γιατί τότε ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάψει να είναι ΣΥΡΙΖΑ», και «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κάνει αυτή την προσπάθεια για να εγγράψει μέλη, για να εντάξει πολίτες οργανικά στις τάξεις του». «Το βασικό», συνέχισε το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, «είναι εάν συμφωνούμε στην ανάγκη διαμόρφωσης ενός μεγάλου προοδευτικού δημοκρατικού αριστερού κοινωνικού μετώπου και όχι πολιτικού μετώπου» και «σε ένα τέτοιο μέτωπο που έχει ως βασικό πρόγραμμα και στόχευση να ανακόψει τη συντηρητική παλινόρθωση, έχουν θέση πολλοί -μέχρι και της παρυφές της Δεξιάς- εφόσον ασπάζονται αυτή τη στόχευση».