Με «πλημμύρα» μεταναστών απειλεί την Ευρώπη η Τουρκία

Με «πλημμύρα» μεταναστών απειλεί την Ευρώπη η Τουρκία
epa05436658 A handout picture provided by Turkish President Press office shows Turkish President Recep Tayyip Erdogan (C), Turkish Prime Minister Binali Yildirim (L) and Chief of Staff General Hulusi Akar (R) attend press conference in Ankara, Turkey, 22 July 2016. Turkish parliament on 21 July formally approved a three-month state of emergency declared by Turkish President Erdogan. The 15 June's failed coup attempt's aftermath was followed the dismissal of 50,000 workers and the arrest of 8,000 people after the 15 July failed coup attempt. At least 290 people were killed and almost 1,500 injured amid violent clashes on 15 July as certain military factions attempted to stage a coup d'etat. The UN and various governments and organizations have urged Turkey to uphold the rule of law and to defend human rights. EPA/TURKISH PRESIDENTAL PRESS OFFICE / HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

«Εάν προχωρήσετε περαιτέρω, αυτά τα σύνορα θα ανοίξουν, βάλτε το καλά στο κεφάλι σας», είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απείλησε σήμερα ότι θα ανοίξει τα σύνορα για να επιτρέψει τη διέλευση των προσφύγων και μεταναστών προς την Ευρώπη, την επομένη της ψηφοφορίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για το πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ΕΕ-Τουρκίας.

«Ακούστε καλά. Εάν προχωρήσετε περαιτέρω, αυτά τα σύνορα θα ανοίξουν, βάλτε το καλά στο κεφάλι σας», δήλωσε ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Κωνσταντινούπολη.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ προειδοποίησε την Πέμπτη τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι χωρίς την βοήθεια της Άγκυρας η Ευρώπη μπορεί να «πλημμυρίσει» με κύματα μεταναστών, σημειώνοντας πως η διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας στην ΕΕ θα μπορούσε να αποδειχθεί πολύ πιο επιβλαβής για την Γηραιά Ήπειρο από ό,τι στην Τουρκία.

«Είμαστε ένας από τους παράγοντες που προστατεύουν την Ευρώπη. Αν οι πρόσφυγες διασχίσουν τα σύνορα μας, θα πλημμυρίσουν και θα κατακλύσουν την Ευρώπη και η Τουρκία αποτρέπει αυτό να συμβεί», τόνισε ο Τούρκος πρωθυπουργός σε δηλώσεις του που μεταδόθηκαν ζωντανά από τηλεοπτικούς σταθμούς.

«Δέχομαι ότι η διακοπή των σχέσεων με την Ευρώπη θα βλάψει την Τουρκία, αλλά η ζημιά θα είναι πενταπλάσια έως και εξαπλάσια για την Ευρώπη», πρόσθεσε.

Νωρίτερα χτες το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ του παγώματος των συνομιλιών με την Τουρκία λόγω της «δυσανάλογης» αντίδρασης της τουρκικής κυβέρνησης στο αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.

«H τουρκική ηγεσία γνωρίζει ότι δεν την συμφέρει η καταγγελία της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για τους πρόσφυγες»

«Η συμφωνία για το προσφυγικό είναι και προς όφελος της Τουρκίας. Η οικονομική ανάπτυξη της χώρας εξαρτάται κυρίως από τις καλές σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ενωση», δήλωσε ο επικεφαλής της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Oldenburger Nordwest-Zeitung της Παρασκευής απαντώντας στις χτεσινοβραδινές -έμμεσες- απειλές του Τούρκου προθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ ότι η χώρα του θα την καταγγείλει.

«Η καταγγελία της συμφωνίας για το προσφυγικό ή η διακοπή των σχέσεων με την Ευρωπαϊκή Ενωση θα ήταν για την Αγκυρα μεγάλο μειονέκτημα. Αυτό το γνωρίζει και η τουρκική ηγεσία», συνέχισε ο Γερμανός χριστιανοδημοκράτης πολιτικός με τη συνέντευξή του στην Oldenburger Nordwest-Zeitung.