Με πόση ύφεση θα κλείσει τη φετινή χρονιά η ελληνική οικονομία

Με πόση ύφεση θα κλείσει τη φετινή χρονιά η ελληνική οικονομία

Έκθεση του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών υπολογίζει τις απώλειες που σημειώθηκαν ιδιαίτερα το δεύτερο μισό του έτους.

Ο μέσος ρυθμός μεταβολής του πραγματικού ΑΕΠ για το δεύτερο εξάμηνο του 2015 εκτιμάται στο -1,6%, με τις επιμέρους προβλέψεις για το τρίτο και τέταρτο τρίμηνο να κυμαίνονται στο -1,5% και -1,7%, ως προς τις αντίστοιχες περιόδους του 2014, σύμφωνα με την τετραμηνιαία έκθεση του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ).

Η εν λόγω πρόβλεψη, όπως αναφέρει το ΚΕΠΕ, αντανακλά την επιδείνωση των συνθηκών στην εγχώρια οικονομία και την επιστροφή σε αρνητικούς ρυθμούς μεταβολής του ΑΕΠ κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους, μετά από την ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας κατά 1,0% στο πρώτο εξάμηνο, σύμφωνα με τα διαθέσιμα επίσημα στοιχεία.

Ως αποτέλεσμα, ο μέσος ετήσιος ρυθμός μεταβολής για το 2015 προσεγγίζει σύμφωνα με τις προβλέψεις το -0,3%, εκτίμηση που παραπέμπει σε αρνητική μεταστροφή του οικονομικού κλίματος εντός του έτους και επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε καθεστώς ήπιας ύφεσης.

Οι εκτιμώμενοι ρυθμοί μεταβολής του πραγματικού ΑΕΠ, όπως αναφέρεται, αντανακλούν τις κύριες πτυχές των πρόσφατων εξελίξεων στην ελληνική οικονομία. Ειδικότερα, η διαφαινόμενη αντιστροφή των ανοδικών τάσεων που χαρακτήριζαν τα προηγούμενα τρίμηνα συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με το κλίμα αβεβαιότητας που επικράτησε λόγω της παραμονής σε εκκρεμότητα του ζητήματος του Οικονομικού Προγράμματος Στήριξης και γενικότερα της χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας.

Η ομαλή εξέλιξη στη ροή του προγράμματος εξασφάλιζε τη σταδιακή εξισορρόπηση σε βασικά μακροοικονομικά μεγέθη, την προοδευτική ενίσχυση του εγχώριου οικονομικού κλίματος και την ενδυνάμωση της αξιοπιστίας της χώρας. Η μεταβολή στις εν λόγω συνθήκες, ιδιαίτερα σε μία μεταβατική χρονική περίοδο, οδήγησε στην αναστροφή των ευνοϊκών τάσεων και την ανάσχεση της δυναμικής ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας. Σημειώνεται στο σημείο αυτό ότι οι προβλέψεις δεν ενσωματώνουν στατιστική πληροφόρηση που αποτυπώνει τις συνθήκες μετά την επιβολή της τραπεζικής αργίας και των ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων και ως εκ τούτου δεν απεικονίζουν τις τυχόν επιπτώσεις αυτής της σημαίνουσας αρνητικής διαταραχής στο εσωτερικό της οικονομίας.

Η εκτιμώμενη πορεία του πραγματικού ΑΕΠ στο δεύτερο εξάμηνο του 2015 και, συνεπώς, στο σύνολο του έτους, υπογραμμίζεται ότι δύναται να είναι δυσμενέστερη ή ευνοϊκότερη από την προβλεπόμενη, ανάλογα με το ρόλο που έχουν ήδη διαδραματίσει ή αναμένεται να διαδραματίσουν συγκεκριμένοι παράγοντες. Σε αυτούς περιλαμβάνονται: οι επιπτώσεις από την επιβολή της τραπεζικής αργίας και τους συνεχιζόμενους κεφαλαιακούς ελέγχους στην καταναλωτική αλλά κυρίως την επιχειρηματική δραστηριότητα και οι επιδράσεις από την εφαρμογή της συμφωνίας για το τρίτο Πρόγραμμα Στήριξης της ελληνικής οικονομίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε όρους περιορισμού της αβεβαιότητας, βελτίωσης της ρευστότητας και ενίσχυσης της αξιοπιστίας της χώρας αλλά και σε όρους επιπλέον οικονομικών επιβαρύνσεων και νέων οικονομικών μέτρων.