Με SMS στο 13032 θα γίνονται οι μετακινήσεις για τα καταστήματα- Πότε μπαίνει σε εφαρμογή

Με SMS στο 13032 θα γίνονται οι μετακινήσεις για τα καταστήματα- Πότε μπαίνει σε εφαρμογή
Πελάτες καταστήματος εξυπηρετούνται την πρώτη μέρα κανονικής λειτουργίας του μετά από την άρση κάποιων από τα περιοριστικά μέτρα εξαιτίας των οποίων περέμεινε κλειστό για περισσότερο από δύο μήνες, Αθήνα Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2021. Τα καταστήματα στην Αθήνα και στα περισσότερα μέρη της χώρας, όπου δηλαδή το επιδημιολογικό φορτίο δεν είναι ιδιαίτερα υψηλό, άνοιξαν σήμερα τηρώντας μέτρα προστασίας του κοινού και των εργαζομένων από την πανδημία του κορονοϊού. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα αποστολής του μηνύματος μόνο μία φορά την ημέρα.

Διευκρινίσεις για το νέο τρόπο μετακίνησης που θα αφορά στις αγορές των καταναλωτών στα εμπορικά καταστήματα όταν ανοίξει το λιανεμπόριο, έδωσε ο υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Γιώργος Γεωργαντάς.

Ο νέος πενταψήφιος αριθμός «13032» θα τεθεί σε εφαρμογή «όταν οι λοιμωξιολόγοι δώσουν το πράσινο φως γι’ αυτήν τη δραστηριότητα», ανέφερε ο κ. Γεωργαντάς στον ΑΝΤ1.

Ο υφυπουργός ξεκαθάρισε πως σε αυτό το μήνυμα δεν θα υπάρχει η αναγραφή ονόματος του χρήστη ενώ ερωτηθείς για το χρονικό περιθώριο των αγορών, σημείωσε πως ακόμα δεν έχει παρθεί κάποια απόφαση σχετική, ωστόσο, ανέφερε ότι οι χρήστες θα έχουν τη δυνατότητα αποστολής του μηνύματος μόνο μία φορά την ημέρα.

Ως προς το χρόνο λειτουργίας της υπηρεσίας, διαβεβαίωσε πως τεχνολογικά είναι έτοιμη, όμως, οι αποφάσεις για την έναρξη της λειτουργίας της θα γίνουν από τους λοιμωξιολόγους και το υπουργείο Ανάπτυξης.

Μέχρι σήμερα έχουν γίνει 885.000 εμβολιασμοί

Σχετικά με την πορεία του εμβολιασμού στη χώρα, ανέφερε πως μέχρι σήμερα έχουν γίνει συνολικά 885.000 εμβολιασμοί, υπολογίζοντας πως μέχρι την Πέμπτη «θα ξεπεράσουμε το 1 εκατομμύριο» και επεσήμανε τη σημασία της έγκρισης ακόμα ενός εμβολίου από τον Αμερικανικό Οργανισμός Φαρμάκων και Τροφίμων, αυτό της Johnson&Johnson, το οποίο θα κριθεί και από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό στις 11 Μαρτίου.

Πώς θα ενημερωθούν οι ευπαθείς ομάδες

Η επόμενη ομάδα που θα ξεκινήσει να εμβολιάζεται είναι οι ευπαθείς ομάδες που έχουν νοσήματα υψηλού κινδύνου, ανεξαρτήτως ηλικίας. Πρόκειται για περίπου 200.000 ανθρώπους, ο εμβολιασμός των οποίων θα ξεκινήσει σχεδόν παράλληλα με τους πολίτες ηλικίας 70- 74 ετών.

Όσο αφορά στο πώς θα ειδοποιηθούν τα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, είπε ως είναι σχετικά εύκολη η επιλογή τους, αφού μέσα από τα μητρώα ή και την άυλη συνταγογράφηση «μπορούν κι έχουν ήδη εντοπιστεί.»

Ο χρόνος εκκίνησης του εμβολιασμού των δύο αυτών ομάδων δεν είναι σαφής, αλλά εξαρτάται από τη ροή εμβολίων προς την Ελλάδα.