Με την εφαρμογή στο χέρι: Πώς θα γίνεται ο έλεγχος για είσοδο σε εστίαση και κέντρα διασκέδασης

Με την εφαρμογή στο χέρι: Πώς θα γίνεται ο έλεγχος για είσοδο σε εστίαση και κέντρα διασκέδασης
Κόσμος κάθεται σε καταστήματα εστίασης, σε εξωτερικό χώρο, Δευτέρα 3 Μαΐου 2021. Ανοιχτή η εστίαση από σήμερα, χωρίς μουσική, με τραπεζοκαθίσματα αποκλειστικά σε ανοικτό χώρο στο Ναύπλιο. Το ωράριο θα είναι έως τις 10:45 το βράδυ, ενώ οι πολίτες πρέπει να στέλνουν τον κωδικό 6 με SMS στο 13033. ΑΠΕ-ΜΠΕ /ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Οι ανακοινώσεις αυτές θα ισχύσουν βέβαια, αν δεν υπάρξουν αλλαγές λόγω αύξησης κρουσμάτων και λήψης πρόσθετων περιοριστικών μέτρων. Σενάρια πάντως στα οποία ο Άκης Σκέρτσος έβαλε «φρένο».

Στον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργήσει η εστίαση με τα αμιγή και μεικτά καταστήματα από τις 15 Ιουλίου αναφέρθηκε ο υφυπουργός παρά το πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος.

Οι ανακοινώσεις αυτές θα ισχύσουν βέβαια, αν δεν υπάρξουν αλλαγές λόγω αύξησης κρουσμάτων και λήψης πρόσθετων περιοριστικών μέτρων. Σενάρια πάντως στα οποία ο ίδιος έβαλε «φρένο».

Σε σχέση με αυτά που ισχύουν αυτή τη στιγμή, οι επαγγελματίες της εστίασης και των κέντρων διασκέδασης προετοιμάζονται για την υποδοχή των πελατών με το νέο καθεστώς που θα ισχύει από τις 15 Ιουλίου.

Πώς θα γίνεται ο έλεγχος

Ο Άκης Σκέρτσος, μιλώντας στο MEGA, έκανε ειδική μνεία στη νέα εφαρμογή που ετοιμάζει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για τον έλεγχο του ψηφιακού πιστοποιητικού εμβολιασμού.

Όπως αποκάλυψε, παραπέμποντας σε αναλυτικές οδηγίες την επόμενη εβδομάδα, θα υπάρξει εφαρμογή επαλήθευσης που θα δείχνει στον επιχειρηματία κατά την είσοδο του πελάτη αν:

  • είτε έχει κάνει το εμβόλιο
  • είτε έχει νοσήσει
  • είτε έχει αρνητικό τεστ κορωνοϊού

Η εφαρμογή θα επιβεβαιώνει το αληθές της δήλωσης και θα μπορεί ο πελάτης να εισέρχεται με ασφάλεια στο κατάστημα.

Σύμφωνα με τον κ. Σκέρτσο, ο ιδιοκτήτης θα μπορεί να κατεβάζει την εφαρμογή στο κινητό ή το tablet του. Θα είναι «ευθύνη του επιχειρηματία της εστίασης η εφαρμογή των πρωτοκόλλων. Από εκεί και πέρα γίνονται έλεγχοι και επιβάλλονται πρόστιμα» επεσήμανε.

Σημειώνεται πως στους αμιγείς κλειστούς χώρους πλην κέντρων διασκέδασης, δηλαδή εστιατόρια, καφέ, κινηματογράφους και θέατρα θα ισχύει πληρότητα 85%, η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική σε θέατρα και σινεμά και οι ανήλικοι θα προσέρχονται με δήλωση self test γονέων.

Στους αμιγείς υπαίθριους χώρους ψυχαγωγίας καθημένων πλην γηπέδων θα ισχύει η πληρότητα 85% και δεν θα απαιτείται μάσκα, ενώ στα αμιγή υπαίθρια και κλειστά κέντρα διασκέδασης (μουσικά κέντρα, κλαμπ) η πληρότητα θα ανέρχεται στο 60%.

Ως προς τους μεικτούς κλειστούς χώρους, η πληρότητα θα είναι 50%. Η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική σε θέατρα/σινεμά και για τους μη εμβολιασμένους θα απαιτείται προηγούμενο αρνητικό rapid test.

Στους μεικτούς υπαίθριους χώρους ψυχαγωγίας καθημένων πλην γηπέδων η πληρότητα θα ανέρχεται στο 75% για χώρους με λιγότερους από 1.000 καθήμενους, στο 70% για χώρους με λιγότερους από 5.000 καθήμενους και στο 65% για χώρους με λιγότερους από 15.000 καθήμενους. Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλους τους χώρους.

Στα μεικτά υπαίθρια και κλειστά κέντρα διασκέδασης η πληρότητα θα ανέρχεται στο 25% και προηγούμενο αρνητικό rapid test θα είναι υποχρεωτικό για μη εμβολιασμένους.