Με το «Σαρλ ντε Γκωλ» απαντούν οι Γάλλοι στον Ερντογάν – Η αρμάδα που το συνοδεύει

Με το «Σαρλ ντε Γκωλ» απαντούν οι Γάλλοι στον Ερντογάν – Η αρμάδα που το συνοδεύει

Στο οικόπεδο 8 της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας παραμένει το γαλλικό αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκωλ», το οποίο μεταφέρει κυριολεκτικά έναν μικρό στόλο μαχητικά/βομβαρδιστικά τύπου Ραφάλ, ελικόπτερα, αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας και UAVs.

Στο οικόπεδο 8 βρίσκεται επίσης τις τελευταίες δύο εβδομάδες το τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο «Γιαβούζ», παραβιάζοντας αφενός την κυπριακή υφαλοκρηπίδα, αφετέρου τα δικαιώματα που έχουν εκεί η γαλλική Total και η ιταλική ΕΝΙ.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή της Κύπρου», δίπλα στα «Σαρλ Ντε Γκωλ», όπως φαίνεται στον χάρτη, βρίσκεται μια από τις γαλλικές φρεγάτες, η Shevalier «Paul», και ένα πλοίο, πετρελαιοφόρο στόλου, για σκοπούς ανεφοδιασμού της αρμάδας του αεροπλανοφόρου.

Όπως φαίνεται επίσης στο χάρτη, το αεροπλανοφόρο βρίσκεται σε περιοχή (με κόκκινο χρώμα) που έχει δεσμεύσει, παράνομα, η Τουρκία από τις 14 Ιανουαρίου 2020 έως 10 Απριλίου για σεισμολογικές έρευνες. Ανάμεσα στα πολεμικά πλοία που συνοδεύουν το «Σαρλ Ντε Γκωλ» βρίσκεται μια ιταλική φρεγάτα, η Virginio Fasan, η οποία το πρωί Τετάρτης βρισκόταν εντός του τεμαχίου 7, στα βόρεια όρια του τεμαχίου.

Η ναυαρχίδα των γαλλικών δυνάμεων έχει ενεργεί δράση από το 2000 και βρίσκεται στην κατοχή του Γαλλικού πολεμικού ναυτικού.

Είναι το δέκατο αεροπλανοφόρο των Γάλλων, είναι πυρηνοκίνητο και έχει τη δυνατότητα μεταφοράς απονήωσης και προσνήωσης μαχητικών αεροσκαφών Dassault-Breguet Σούπερ Étendard, Dassault Rafale M και E-2C Hawkeye, καθώς και ελικοπτέρων EC725 Caracal και AS532 Cougar για έρευνα και διάσωση, ενώ φέρει πυραύλους Aster-15.