Με το «βλέμμα» στην τρίτη αξιολόγηση

Με το «βλέμμα» στην τρίτη αξιολόγηση
Newly-appointed Finance Minister Euclid Tsakalotos looks on during his swearing in ceremony as Greek Prime Minister Alexis Tsipras (L) stands next to him at the Presidential Palace in Athens, Greece July 6, 2015. Greece's top negotiator in aid talks with creditors, Euclid Tsakalotos, sworn in as finance minister on Monday after the resignation of Yanis Varoufakis.

Ποια τα προαπαιτούμενα για την υπόδοση των 2,8 δισ. ευρώ. Τί πρέπει να συμβεί άμεσα.

Tην Τρίτη αναμένεται να ξεκινήσει η αξιολόγηση του προγράμματος του ελληνικού επιτελείου, καθώς από τις 22 Ιουνίου ξεκινά και το διήμερο συνέδριο του Economist για την ελληνική οικονομία, στο οποίο θα συμμετέχουν οι επικεφαλής της ομάδας των δανειστών.

Συγκεκριμένα, στο πάνελ θα παρευρεθούν ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών κ. Γιώργος Χουλιαράκης και οι Ντέκλαν Κοστέλο (ΕΕ), Φραντσέσκο Ντρούντι (ΕΚΤ), Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ) Νικόλα Τζιαμαριόλι (ΕΜΣ) και Αλβάρο Περέϊρα (ΟΟΣΑ).

Στο τραπέζι των συζητήσεων θα πρωταγωνιστήσουν θέματα όπως η ανασκόπηση της πρώτης αξιολόγησης, η υπόδοση των 2,8 δισ. ευρώ και η δεύτερη αξιολόγηση με κύριο άξονα τα εργασιακά.

Ωστόσο, μετά την παρέμβαση του κ. Στουρνάρα, ο οποίος παρουσίασε την ετήσια έκθεσή του για τη νομισματική πολιτική, είναι πιθανό να συζητηθεί και το ζήτημα ελάφρυνσης του χρέους, παρόλο που έχει μετατεθεί επισήμως από τους δανειστές για το 2018.

Σημειώνεται ότι παράλληλα με το συνέδριο, οι επικεφαλής των θεσμών θα έχουν επικοινωνία με τα ελληνικά υπουργεία.

Τα «βλέμματα» στα 15 προαπαιτούμενα για την υπόδοση των 2,8 δισ. ευρώ

Λίγες ημέρες μετά την έγκριση της εκταμίευσης των 7,5 δισ. και τα «βλέμματα έχουν στραφεί» στα προαπαιτούμενα για την υπόδοση των 2,8 δισ. ευρώ.

Τί πρέπει να συμβεί άμεσα:

– Να υποδειχθούν τα άτομα που θα υποδείξουν το εποπτικό συμβούλιο του νέου υπερταμείου αποκρατικοποιήσεων και να συσταθεί επίσημα η Εταιρία Δημοσίων Συμμετοχών ΑΕ ( ΕΔΗΣ.Α.Ε ).

– Να ολοκληρωθεί η τελική σύμβαση παραχώρησης για το Ελληνικό και η κύρωσή της από την Βουλή.

– Να ξεκινήσει ο διεθνής διαγωνισμός για τη διάθεση τουλάχιστον του 20% του ΑΔΜΗΕ σε στρατηγικό επενδυτή.

– Να προωθηθεί η μακροχρόνια παραχώρηση διαχείρισης της Εγνατίας Οδού.

– Να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των στελεχών των τεσσάρων μεγάλων εμπορικών τραπεζών.

– Να αλλάξουν τα τιμολόγια της ΔΕΗ.

– Να μεταρρυθμιστεί η αγορά του φυσικού αερίου.

– Να πραγματοποιηθούν αλλαγές στο ασφαλιστικό, να καταργηθούν οι ελάχιστες εισφορές για τα τουριστικά καταλύματα και όλες οι εξαιρέσεις που επιτρέπουν χαμηλότερες εισφορές για τον κλάδο υγείας.