Με τον Τραμπ να στέλνει ανάμεικτα μηνύματα για τους δασμούς οι επενδυτές στρέφονται στην… Κίνα για πληροφορίες

Με τον Τραμπ να στέλνει ανάμεικτα μηνύματα για τους δασμούς οι επενδυτές στρέφονται στην… Κίνα για πληροφορίες
epa07400128 US President Donald J. Trump walks into a meeting room at the Presidential Palace in Hanoi, Vietnam, 27 February 2019, ahead the second summit between US President Trump and North Korean leader Kim Jong-un. The second meeting of the US President and the North Korean leader, running from 27 to 28 February 2019, focuses on furthering steps towards achieving peace and complete denuclearization of the Korean peninsula. EPA/LUONG THAI LINH / POOL Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Οι επενδυτές, γενικά, περιμένουν να τερματιστεί ο εμπορικός πόλεμος- καθώς είναι ευρέως αποδεκτό ότι οι παρατεταμένες διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου θα οδηγήσουν σε ήττα και τις δύο χώρες.

της Lucinda Shen

Τα πρώτα χειροπιαστά σημάδια προόδου στις εμπορικές συνομιλίες μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ ήρθαν τον Δεκέμβριο. Μετά τη συνάντηση της ομάδας G20, ο Πρόεδρος Donald Trump ανακοίνωσε ότι οι διαπραγματεύσεις για την επίλυση του διετούς εμπορικού πολέμου είχαν καταλήξει στη σύναψη εκεχειρίας.

Στη συνέχεια, μια μέρα αργότερα, ο Trump αναφώνησε: «αλλά …να θυμάστε ότι είμαι ο άνθρωπος των δασμών». Από τότε, ένα μέρος της αγοράς στράφηκε στην Κίνα αναμένοντας την αντίδρασή της. Και το ειδησεογραφικό πρακτορείο Xinhua επιβεβαίωσε τα νέα, όπως τονίζει ο επικεφαλής οικονομολόγος της FTN Financial, Chris Low.

Οι επενδυτές δεν ξέρουν ποιον να πιστέψουν, δεδομένων των ανάμικτων μηνυμάτων που έρχονται από την αμερικανική πρωτεύουσα. Το μοτίβο επαναλαμβάνεται συνεχώς. Στα τέλη Φεβρουαρίου, ο Trump είπε πάλι ότι μια συμφωνία ήταν «πολύ πολύ κοντά»- αλλά αμέσως μετά ο εμπορικός αντιπρόσωπος των ΗΠΑ, Robert Lighthizer, τόνισε ότι δεν ήταν «αρκετά ανόητος» ώστε να νομίζει ότι θα υπάρξει μόνο μία διαπραγμάτευση. Μια μέρα αργότερα, ο οικονομικός σύμβουλος του Trump, Larry Kudlow, δήλωσε ότι «έχει σημειωθεί φανταστική πρόοδος στο θέμα».

Αντί να περιμένουν να μάθουν από τις ΗΠΑ τι συμβαίνει, ορισμένοι επενδυτές στράφηκαν στο Xinhua– το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων του οποίου η αξιοπιστία αμφισβητείται στη Δύση επειδή θεωρείται ότι συχνά μεταδίδει κομματική προπαγάνδα.

Ο Nicholas Sargen, επικεφαλής οικονομολόγος στην εταιρεία συμβούλων Fort Washington Investment Advisors, λέει ότι δεν έχει δει ποτέ τέτοια σύγχυση αναφορικά με τα μηνύματα της κυβέρνησης των ΗΠΑ στα 40 χρόνια του στον κλάδο.

Οι επενδυτές, γενικά, περιμένουν να τερματιστεί ο εμπορικός πόλεμος- καθώς είναι ευρέως αποδεκτό ότι οι παρατεταμένες διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου θα οδηγήσουν σε ήττα και τις δύο χώρες. Σύμφωνα με έρευνα της Renaissance Macro Research, ο δείκτης S&P 500 θα μπορούσε να βρίσκεται περίπου κατά 11% ψηλότερα, αλλά έχει πιεστεί προς τα κάτω από τις εμπορικές συγκρούσεις και την αβεβαιότητα.

Σε κάθε περίπτωση, ακόμα και μετά την επίτευξη μιας διμερούς συμφωνίας, τα αντιφατικά μηνύματα του προέδρου των ΗΠΑ θα δυσκολευτούν να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών.