Με τσουχτερά πρόστιμα ως 500.000 ευρώ απειλεί τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες η ΑΑΔΕ

Με τσουχτερά πρόστιμα ως 500.000 ευρώ απειλεί τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες η ΑΑΔΕ
Βασικός στόχος η αύξηση των φορολογικών εσόδων, η πάταξη φοροδιαφυγής και η φορολογική διαφάνεια 

Με πρόστιμο έως 500.000 ευρώ το οποίο μπορεί να τετραπλασιαστεί σε περίπτωση υποτροπής αλλά και με διακοπή της λειτουργίας τους απειλούνται οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες αγαθών και υπηρεσιών.

Αυτό προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση η οποία θα διαρκέσει έως τις 18 Αυγούστου και στο οποίο προβλέπεται η υποχρέωση διασύνδεσης των οντοτήτων που χρησιμοποιούν τερματικά EFT/POS με την Α.Α.Δ.Ε. και η παροχή πληροφοριών στη φορολογική διοίκηση για τις διενεργηθείσες συναλλαγές. (http://www.opengov.gr/minfin/wp-content/uploads/downloads/2023/08/ΣΝ-Ενσωμάτωση-Οδηγίας-ΕΕ-2021514_-φορολογική-διαδικασία.pdf)

Αντικείμενο του νομοσχεδίου είναι η ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία της Οδηγίας (ΕΕ) 2021/514 του Συμβουλίου σχετικά με τη διοικητική συνεργασία στον τομέα της φορολογίας (L 104), και η βελτίωση της φορολογικής διαδικασίας μέσω ρυθμίσεων για τη διασύνδεση των τερματικών ηλεκτρονικής μεταφοράς κεφαλαίων με τη φορολογική διοίκηση. Και βασικός στόχος η αύξηση των φορολογικών εσόδων, η πάταξη φοροδιαφυγής, η φορολογική διαφάνεια και αντιμετώπιση μορφών φορολογικής απάτης, η διασφάλιση ελεύθερης κυκλοφορίας κεφαλαίων με την ισχύ ομοιόμορφων κανόνων συμμόρφωσης σε ενωσιακό επίπεδο.

Επίσης της ουσίας με το νομοσχέδιο επιδιώκεται η βελτίωση της διαδικασίας ανταλλαγής πληροφοριών και η αποτελεσματικότητα της συνεργασίας μεταξύ των φορολογικών αρχών των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον τομέα της φορολογίας εισοδήματος, του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (Φ.Π.Α.) και των λοιπών έμμεσων φόρων.

Βασικά στοιχεία βελτίωσης είναι η περαιτέρω τυποποίηση διαδικασιών για τον καθορισμό των δεδομένων που ανταλλάσσονται και η πρόβλεψη για τη διενέργεια κοινών ελέγχων. Παράλληλα, επιβάλλονται υποχρεώσεις στους διαχειριστές πλατφορμών της οικονομίας του διαμοιρασμού που δραστηριοποιούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.), ανεξαρτήτως της έδρας τους, οι οποίοι πλέον οφείλουν να συλλέγουν και να κοινοποιούν στις φορολογικές αρχές δεδομένα σχετικά με τους πωλητές που αξιοποιούν τις πλατφόρμες για να δραστηριοποιούνται σε τομείς, όπως μισθώσεις ακίνητης περιουσίας και μέσων μεταφοράς, παροχή προσωπικών υπηρεσιών και πώληση αγαθών.

Η χορήγηση αυτών των δεδομένων επιτρέπει τον ακριβέστερο προσδιορισμό της φορολογητέας ύλης, κυρίως σε σχέση με τον φόρο εισοδήματος και τον Φ.Π.Α., και παράλληλα βοηθά στον εντοπισμό και την αντιμετώπιση μορφών φορολογικής απάτης, φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής.

Επίσης με το νομοσχέδιο αντιμετωπίζονται ζητήματα που αφορούν στη φορολογική διαδικασία, σε σχέση συγκεκριμένα με τη διασύνδεση των τερματικών ηλεκτρονικής μεταφοράς κεφαλαίων με τη φορολογική διοίκηση.

Οι κυρώσεις

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει πρόστιμα έως και 500.000 και αναστολή λειτουργίας στις πλατφόρμες εκείνες που δεν θα συνεργάζονται με την ΑΑΔΕ. 

Τα πρόστιμα εκπρόθεσμη υποβολή των πληροφοριών σχετικά με κάθε Δηλωτέο Πωλητή ξεκινούν από τα 100 ευρώ. Αυξάνονται στα 300 ευρώ, για κάθε παράβαση ανά Δηλωτέο Πωλητή για όσους δεν υποβάλλουν πληροφορίες σχετικά με κάθε Δηλωτέο Πωλητή ή υποβάλλουν ελλιπείς ή ανακριβείς πληροφορίες.

Για όσους δεν ανταποκρίνονται σε αίτημα της φορολογικής διοίκησης, είτε για παροχή πληροφοριών ή στοιχείων, είτε για συμπλήρωση ή διόρθωση πληροφοριών ή στοιχείων σχετικά με κάθε Δηλωτέο Πωλητή εντός προθεσμίας, το πρόστιμο ανεβαίνει στα 1.000 ευρώ για κάθε παράβαση ανά Δηλωτέο Πωλητή.

Το πρόστιμο σε όσους δεν συνεργάζονται στη διάρκεια ελέγχου για τη συμμόρφωση με τους κανόνες υποβολής των στοιχείων και δέουσας επιμέλειας φθάνει τα 2.500 ευρώ, για κάθε παράβαση και τις 5.000 ευρώ, για κάθε παράβαση σε όσους δεν συμμορφώνονται με τις υποχρεώσεις υποβολής πληροφοριών, σχετικά με κάθε Δηλωτέο Πωλητή σύμφωνα με τους κανόνες υποβολής στοιχείων και δέουσας επιμέλειας εντός προθεσμίας.

Το συνολικό ύψος των πράξεων επιβολής προστίμου ανά έλεγχο συμμόρφωσης με τους κανόνες δέουσας επιμέλειας και υποβολής στοιχείων του παρόντος δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 500.000 ευρώ. Ενώ αν οι πλατφόρμες διαπράξουν την ίδια παράβαση, μέσα σε μια πενταετία από τη διαπίστωση της αρχικής παράβασης, τα πρόστιμα επιβάλλονται στο διπλάσιο. 

Σε περίπτωση νέας διάπραξης της ίδιας παράβασης για τρίτη ή περισσότερες φορές, επιβάλλεται το τετραπλάσιο του αρχικού προστίμου, ανεξαρτήτως του χρόνου τέλεσής της.