Μέχρι και ημερομηνία γέννησης θα ζητά από τα νέα μέλη του το Instagram

Μέχρι και ημερομηνία γέννησης θα ζητά από τα νέα μέλη του το Instagram
Photo: pixabay.com
Τι στοχεύει να πετύχει με αυτή την κίνηση το κοινωνικό δίκτυο;

Το Instagram ανακοίνωσε ότι θα ζητά ημερομηνίες γέννησης από όλα τα νέα μέλη του, ενώ παράλληλα θέτει σε ισχύ νέα μέτρα ασφαλείας για το νεαρότερο κοινό. Μέχρι τώρα το Instagram ζητούσε από τους χρήστες του απλά να δηλώσουν πως είναι τουλάχιστον 13 ετών.

Το Instagram υποστηρίζει πως οι διαφημιστικοί λόγοι δεν αποτελούν την κινητήρια δύναμη πίσω από τη νέα αυτή απαίτηση- ωστόσο το Reuters σημειώνει ότι μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να συμβάλει στην αξιοποίηση του κοινού του για διαφημίσεις αλκοόλ και άλλων προϊόντων για τα οποία υπάρχουν περιορισμοί ηλικίας, μέσω αποφυγής της προώθησης/ προβολής τους σε ανηλίκους. Υπενθυμίζεται επίσης πως οι διαφημίσεις περί προϊόντων αντισύλληψης και τζόγου είναι μεταξύ αυτών για τις οποίες ισχύουν περιορισμοί, βάσει των κανόνων του Instagram, αλλά και των νόμων.

Η αλλαγή αυτή, τονίζει το Reuters, θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα την παράκαμψη τέτοιων κανονισμών, εν μέσω επικρίσεων προς το Instagram από πολιτικούς και οργανώσεις προστασίας παιδιών για αυτό που συχνά εκλαμβάνεται ως κίνδυνος έκθεσης παιδιών σε ακατάλληλο υλικό.

«Το να κατανοούμε πόσο μεγάλης ηλικίας είναι οι χρήστες είναι πολύ σημαντικό για τη δουλειά που κάνουμε, όχι μόνο για να δημιουργήσουμε εμπειρίες κατάλληλες για τις εκάστοτε ηλικίες, αλλά και για να τηρήσουμε τον κανόνα μας που δεν επιτρέπει πρόσβαση σε νεότερης ηλικίας άτομα» είπε στο Reuters ο Βίσαλ Σαχ, head of product του Instagram.

Ο ίδιος δεν αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες age-based λειτουργίες που βρίσκονται υπό δοκιμή, ωστόσο τόνισε ότι η ηλικία θα αποτελεί τη βάση για τα προτεινόμενα privacy settings ή την παροχή in-app εκπαίδευσης σχετικά με την ασφάλεια online. Οι ημερομηνίες ηλικίας δεν θα είναι ορατές σε άλλους χρήστες.

Επιπρόσθετα, το Instagram θα παρουσιάσει τις επερχόμενες εβδομάδες επιλογές για το μπλοκάρισμα μηνυμάτων από άτομα που ο χρήστης δεν κάνει «follow» και για επιχειρήσεις και δημοφιλείς χρήστες, γνωστούς ως «creators», ώστε να μπορούν να εμποδίζονται ανήλικοι από το να βλέπουν τις αναρτήσεις τους.

Το Instagram έχει τραβήξει πάνω του έντονο ενδιαφέρον και προσοχή, καθώς έχει ξεπεράσει τη βασική εφαρμογή του Facebook (στο οποίο υπάγεται) ως προς την απήχηση στο νεαρότερο κοινό.

Όπως αναφέρει το Reuters, το Instagram δεν θα επιβεβαιώνει τις ηλικίες, και οι ημερομηνίες γέννησης θα συνεχίσουν να απουσιάζουν για υπάρχοντες χρήστες. Σημειώνεται πως, ως τώρα, το Instagram απαιτούσε ημερομηνίες γέννησης σε περιορισμένες περιπτώσεις.

Όπως αναφέρει το BBC, το Facebook, από πλευράς του, παραδέχτηκε ότι «κατανοούμε πως δεν θα μοιράζονται όλοι την πραγματική τους ηλικία. Το ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για τη συλλογή και επιβεβαίωση της ηλικίας των ανθρώπων που χρησιμοποιούν online υπηρεσίες είναι κάτι που όλη η βιομηχανία διερευνά, και δεσμευόμαστε πως θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τη βιομηχανία και τις κυβερνήσεις για να βρεθούν οι καλύτερες λύσεις».