Μέχρι που θα φτάνατε για ένα κινητό τηλέφωνο;

Μέχρι που θα φτάνατε για ένα κινητό τηλέφωνο;
A man holds the new Fire smartphone by Amazon.com Inc. and demonstrates the phone's app's including icons for Spotify, Shazam, eBay, Skype, and Linkedin during a demonstration at a news conference in Berlin, Germany, on Monday, Sept. 8, 2014. Amazon.com Inc., the worlds largest online retailer, will start selling its Fire phone in Germany and the U.K. in an effort to win a bigger slice of the smartphone market and sell more services in Europe. Photographer: Krisztian Bocsi/Bloomberg via Getty Images

Αποχή από σεξ, ποτό και ταξίδια προτιμούν οι Βρετανοί για να μη στερηθούν το smartphone τους.

Θα μπορούσατε να φανταστείτε τη ζωή σας χωρίς κινητό, χωρίς e-mail ή social media; Σε μια άλλη εποχή ίσως! Στις σύγχρονες κοινωνίες η τεχνολογία έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας και το κινητό τηλέφωνο, εκτός από μέσο επικοινωνίας, είναι ταυτόχρονα και χρήσιμο εργαλείο δουλειάς.

Είναι δε γεγονός πως όσο περνούν τα χρόνια, τα παιδιά αποκτούν σε όλο και μικρότερη ηλικία το δικό τους κινητό τηλέφωνο, ενώ ήδη από τα 2-3 έτη χειρίζονται αριστοτεχνικά κάθε είδους tablet, αφού είναι συνηθισμένα να παρακολουθούν καθημερινά τα αγαπημένα τους παιδικά.

Ωστόσο, στο εξωτερικό η υπερβολική χρήση των ηλεκτρονικών συσκευών έχει αναχθεί σε ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, κυρίως οι νέοι, και στην Αμερική έχουν αρχίσει να λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα με τη δημιουργία κέντρων ψηφιακής απεξάρτησης. Σύμφωνα μάλιστα με δημοσίευμα του Independent ένα από αυτά τα κέντρα, βρίσκεται στο Σιάτλ και «τρέχει» “εντατικά προγράμματα αποκατάστασης” για εφήβους από 13 ετών που έχουν πρόβλημα στο να ελέγξουν την χρήση ηλεκτρονικών συσκευών. Ο μεγαλύτερος φόβος, όπως ισχυρίζονται οι ειδικοί, είναι η απώλεια των φυσικών ενστίκτων για κίνηση, εξερεύνηση και κοινωνική αλληλεπίδραση.

Εξίσου όμως «τρομακτικά» είναι τα ευρήματα έρευνας που διεξήγαγε η εταιρεία Τappable παίρνοντας ως δείγμα ανθρώπους που ανήκουν στη γενιά των millennials. Τα αποτελέσματα σοκάρουν, αφού ένας στους δέκα συμμετέχοντες απάντησε πως θα προτιμούσε να του αφαιρέσουν ένα δάχτυλο από το χέρι, παρά να αποχωριστεί δια παντός το κινητό του τηλέφωνο. Η εν λόγω απάντηση, όσο ακραία και αν ακούγεται, υπογραμμίζει με τον πιο εύγλωττο τρόπο το βαθμό εξάρτησης από τα smartphones.

Η έρευνα διεξήχθη στο Ηνωμένο Βασίλειο μεταξύ 500 νέων Βρετανών, ηλικίας 18 έως 24 ετών (ανδρών και γυναικών) με το ερώτημα “τί θα θυσιάζατε, ώστε να κρατήσετε το smartphone σας”.

Σχεδόν ένας στους τέσσερις (το 23%) απάντησε ότι θα θυσίαζε μία από τις πέντε αισθήσεις του (αφή, όσφρηση, ακοή, όραση και γεύση), προκειμένου να μην στερηθεί το “έξυπνο” κινητό του, με την όσφρηση να αξιολογείται ως η λιγότερο σημαντική αίσθηση λαμβάνοντας ποσοστό 64%.

Οι λιγότερο … θαρραλέοι απάντησαν ότι θα προτιμούσαν να κόψουν την κατανάλωση αλκοόλ (38%), ένα 16% θα θυσίαζε τα ταξίδια, ενώ το 15% θα προτιμούσε να στερηθεί ακόμη και το σεξ από το να χάσει το κινητό του τηλέφωνο. Υπέρμαχοι της τρίτης επιλογής ήταν κυρίως γυναίκες σε ποσοστό 18% έναντι 10% που ήταν οι άνδρες.

Σημειώνεται πως η έρευνα της Tappable διενεργήθηκε το διάστημα μεταξύ 21/06/2018 και 23/06/2018. Στους συμμετέχοντες τέθηκαν 10 ερωτήσεις σχετικά με τις προτιμήσεις τους σε επίπεδο lifestyle και το τι θα έκαναν αν υποχρεούνταν να επιλέξουν ανάμεσα στο smartphone τους και κάποιες άλλες κοινωνικές δραστηριότητες της καθημερινότητάς τους.