Μεγάλες απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια λόγω χαμηλών πωλήσεων αλυσίδων λιανικής

H προειδοποίηση της εταιρείας ηλεκτρονικών πωλήσεων ρούχων ASOS για τα κέρδη της ταρακούνησε τους επενδυτές.

Μεγάλες απώλειες κατέγραψαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σήμερα μετά την προειδοποίηση της εταιρείας ηλεκτρονικών πωλήσεων ρούχων ASOS για τα κέρδη της, η οποία οδήγησε σε κάθετη πτώση τις μετοχές των εταιρειών λιανικών πωλήσεων, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν ότι οι καταναλωτές δεν θα μπορέσουν να δώσουν την παραδοσιακή ώθηση στις αγορές πριν από τα Χριστούγεννα.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης μετοχών Stoxx 600 έκλεισε με απώλειες 1,14%, με τον βρετανικό δείκτη FTSE 100 να υποχωρεί 1,05% και τον γερμανικό DAΧ να σημειώνει απώλειες 0,86%.

Η μετοχή της ASOS έκανε βουτιά 37,5% μετά την πτωτική αναθεώρηση των κερδών από τη βρετανική εταιρεία και την αναφορά της ότι ο Νοέμβριος ήταν «σημαντικά πίσω από τις προσδοκίες». Πρόκειται για την τελευταία μίας σειράς προειδοποιήσεων από εταιρείες λιανικών πωλήσεων – μεταξύ των οποίων των Sports Direct, Dixons Carphone και Bonmarche – που δείχνουν χαμηλή εμπορική κίνηση στην περίοδο πριν από τα Χριστούγεννα.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης μετοχών λιανικών πωλήσεων μειώθηκε 2,6% και έκλεισε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2016. Η μετοχή της σουηδικής εταιρείας λιανικών πωλήσεων H&M υποχώρησε 8,5%, παρά το ότι ανακοίνωσε πωλήσεις εντός των προβλέψεων της, παρασυρόμενη από την πίεση που άσκησε η πτώση της μετοχής της ASOS.

Το αρνητικό κλίμα στις διεθνείς αγορές παρέσυρε προς τα κάτω το Χρηματιστήριο – Πτώση 2,05%