Μεγάλη ανησυχία για τη συνύπαρξη γρίπης και κορωνοϊού – Τι λένε οι ειδικοί για τα εμβόλια Η1Ν1 και Covid

Μεγάλη ανησυχία για τη συνύπαρξη γρίπης και κορωνοϊού – Τι λένε οι ειδικοί για τα εμβόλια Η1Ν1 και Covid
Κόσμος, φορώντας προστατευτική μάσκα, εισέρχεται στον σταθμό του μετρό στο Σύνταγμα, Δευτέρα 4 Μαϊου 2020. Αίρονται από σήμερα οι περιορισμοί στις μετακινήσεις που είχαν επιβληθεί λόγω κορονοϊού. Νέοι κανόνες ισχύουν από σήμερα στις μετακινήσεις των επιβατών με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς,με γνώμονα την απρόσκοπτη και ασφαλή μετακίνηση. Επιβεβλημένη η χρήση μάσκας σε μετρό, ηλεκτρικό, τραμ λεωφορεία, τρόλεϊ, για επιβάτες και για εργαζόμενους. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο υπουργός Υγείας ξεκαθάρισε ότι, παρά την εύλογη ανησυχία που υπάρχει, η επιδημιολογική εικόνα την τρίτη χρονιά της πανδημίας δείχνει ότι δεν θα υπάρχει τόσο μεγάλη πίεση για ΜΕΘ λόγω COVID.

Η συνύπαρξη των αυξημένων κρουσμάτων της γρίπης με τον κορωνοϊό έχει προκαλέσει προβληματισμό στις υγειονομικές αρχές της χώρας.

Πλεύρης: «Αντιμετωπίζουμε τον κορωνοϊό με τη δέουσα σοβαρότητα»

Ο υπουργός Υγείας ξεκαθάρισε ότι, παρά την εύλογη ανησυχία που υπάρχει, η επιδημιολογική εικόνα την τρίτη χρονιά της πανδημίας δείχνει ότι δεν θα υπάρχει τόσο μεγάλη πίεση για ΜΕΘ λόγω COVID, καθώς μεγάλο μέρος του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί, έχει νοσήσει, ενώ υπάρχουν πλέον και οι αντιιικές θεραπείες.

Μιλώντας σήμερα το πρωί στον τηλεοπτικό σταθμό του ΣΚΑΪ, ο Θ. Πλεύρης δήλωσε για τις ιδιωτικές κλινικές πως πλέον θα μπορούν να κρατούν και να διαχειρίζονται περιστατικά COVID σε απλές κλίνες, καθώς δεν θέλουμε να πιεστεί πάλι το ΕΣΥ και να περιορίσει την τακτική λειτουργία του.

Πρωτίστως, είπε, θα χρειαστούν απλές κλίνες. Για ΜΕΘ δεν θα υπάρχει τόση ανάγκη. «Αντιμετωπίζουμε τον κορωνοϊό με τη δέουσα σοβαρότητα, αλλά με όρους διαφορετικούς στον τρίτο χρόνο της πανδημίας, θα μάθουμε να συνυπάρχουμε μέχρι να γίνει μια απλή νόσος» ανέφερε.

Εξήγησε, επίσης, ότι η περιορισμένη εξάπλωση της γρίπης τα προηγούμενα χρόνια οφειλόταν στα μέτρα ατομικής προστασίας που χρησιμοποιούσε ο πληθυσμός, όπως οι μάσκες.

Όσον αφορά τα επικαιροποιημένα εμβόλια για τον κορωνοϊό, τόνισε ότι θέμα επάρκειας δεν υπάρχει και σημείωσε πως η σύσταση είναι να εμβολιαστούν οι άνω των 60 και οι ευπαθείς ομάδες. Ωστόσο, τόνισε ότι αν υπάρξει ανάγκη να εμβολιαστεί όλος ο πληθυσμός, δεν θα υπάρξει πρόβλημα.




Παγώνη: «Τον Οκτώβρη και τον Νοέμβρη θα πρέπει ο κόσμος να εμβολιαστεί για Η1Ν1»

Από την πλευρά της, η Ματίνα Παγώνη, πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ επισήμανε πως δεν πρέπει να υπάρχει πανικός καθώς τέτοια εποχή εμφανίζονται τα κρούσματα γρίπης.

Όπως επισήμανε χαρακτηριστικά: «Ο ΕΟΔΥ σωστά ενημέρωσε ότι υπάρχουν κρούσματα γρίπης, γιατί ο κόσμος πρέπει να ξέρει. Όμως, κρούσματα γρίπης και πριν τρία χρόνια υπήρχαν τέτοιες εποχές. Όχι ότι είναι πάρα πολλά, αντιμετωπίσιμα είναι. Απλώς φορούσαμε δύο χρόνια τις μάσκες, δεν είχαμε λοιπόν κρούσματα γρίπης. Τώρα έχουμε».

Σχετικά με τη γρίπη, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ υπογράμμισε: «Τον Οκτώβρη και τον Νοέμβρη θα πρέπει ο κόσμος να εμβολιαστεί για Η1Ν1, και όσο περισσότεροι εμβολιαστούνε, στην έξαρση, τέλη Δεκέμβρη μέχρι Φλεβάρη, θα αντιμετωπιστεί όπως κάθε χρόνο».

Σχετικά με το εμβόλιο για τον κορωνοϊό τόνισε πως υπάρχουν πρωτόκολλα για το ποιοι θα εμβολιαστούν με τα νέα εμβόλια και εκτίμησε ότι και αυτά θα είναι διαθέσιμα τον Οκτώβρη.

Σημείωσε επίσης πως οι άνω των 60 να πάνε από τώρα να τα κάνουν και να μην περιμένουν τα επικαιροποιημένα, καθώς και τα ήδη υπάρχοντα καλύπτουν την 4η δόση του κορωνοϊού.