Μεγάλη διεθνής διάκριση για το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Μεγάλη διεθνής διάκριση για το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
O πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης (Κ), συνοδευόμενος από τον γιο του, Κωνσταντίνο (Α), ξεναγούνται από τον επιμελητή κ. Σταμπολίδη (Δ), κατά την επίσκεψή τους στην έκθεση με τίτλο «Πικάσο και Αρχαιότητα. Γραμμή και πηλός», που φιλοξενεί το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, την Τετάρτη 21 Αυγούστου 2019. Πρόκειται για μια σπάνια έκθεση σε επιμέλεια του Καθηγητή Ν. Χρ. Σταμπολίδη και του ιστορικού τέχνης, Olivier Berggrue για τα κεραμικά και τα σχέδια που εμπνεύστηκε ο Πικάσο από δημιουργήματα της αρχαιότητας. ΑΠΕ ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η έκθεση «Πικάσο και Αρχαιότητα. Γραμμή και πηλός» του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης διακρίθηκε με το Διεθνές βραβείο κοινού Youniversal, στο πλαίσιο της διοργάνωσης Global Fine Art Awards.

Με το βραβείο Youniversal του προγράμματος Global Fine Arts Awards τιμήθηκαν το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης και ο διευθυντής του, καθηγητής Νίκος Σταμπολίδης, για την έκθεση «Πικάσο και Αρχαιότητα. Γραμμή και πηλός» («Picasso and Antiquity. Line and Clay»). Όπως ενημερώνει με ανακοίνωσή του το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, το βραβείο απονέμεται στους επιμελητές σημαντικών και δημοφιλών εκθέσεων. Υποβλήθηκαν 99 υποψηφιότητες από 27 χώρες και 74 πόλεις και το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης συγκέντρωσε τις περισσότερες ψήφους του κοινού στη διαδικτυακή ψηφοφορία.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, δήλωσε: «Η απονομή του βραβείου Youniversal στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης και στον Διευθυντή του κ. Νίκο Σταμπολίδη είναι η επιβράβευση της συστηματικής, πολύχρονης εργασίας που γίνεται στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, δημιουργώντας εμπνευσμένες, ευρηματικές εκθέσεις-γεγονότα που ανανεώνουν το κοινό των μουσείων. Συγχαίρω τον καθηγητή Νίκο Σταμπολίδη και τους συνεργάτες του. Η βράβευσή του τιμά το έργο του. Κάθε διεθνής βράβευση ελληνικού φορέα αποτελεί τιμή για την Ελλάδα».

O πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης (3Δ), συνοδευόμενος από τον γιο του, Κωνσταντίνο (4Δ), ξεναγούνται από τον επιμελητή κ. Σταμπολίδη (2Δ), κατά την επίσκεψή τους στην έκθεση με τίτλο «Πικάσο και Αρχαιότητα. Γραμμή και πηλός», που φιλοξενεί το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, την Τετάρτη 21 Αυγούστου 2019. Πρόκειται για μια σπάνια έκθεση σε επιμέλεια του Καθηγητή Ν. Χρ. Σταμπολίδη και του ιστορικού τέχνης, Olivier Berggrue για τα κεραμικά και τα σχέδια που εμπνεύστηκε ο Πικάσο από δημιουργήματα της αρχαιότητας. ΑΠΕ ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η επιτροπή των Global Fine Arts Awards επέλεξε έναν νικητή για 13 κατηγορίες βραβείων. Τα δύο τελικά βραβεία, Youniversal και YOU-2, επιλέγονται με δημόσια ψηφοφορία στον ιστότοπο του GFAA και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Σε ό,τι αφορά την προέλευση των υποψηφίων, το 23% είναι ομάδες και καλλιτέχνες από την Ασία, την Αφρική και τη Μέση Ανατολή. Το 13% προέρχονται από τη Λατινική Αμερική, ενώ το 33% των υποψηφίων είναι γυναίκες.

Εξηνταοχτώ σπάνια κεραμικά και σχέδια του Πικάσο, τα οποία συνδυάζονται θεματικά με 67 αρχαιότητες, παρουσιάζονται σε έκθεση με τίτλο «Πικάσο και Αρχαιότητα. Γραμμή και πηλός», στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, Πέμπτη 20 Ιουνίου 2019. Η έκθεση ξεκινά στις 20 Ιουνίου στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης και θα διαρκέσει έως τις 20 Οκτωβρίου 2019. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σε ξεχωριστή ανακοίνωσή του, το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, μεταξύ άλλων, προσθέτει: «Μοναδική ελληνική υποψηφιότητα ανάμεσα σε εκθέσεις από μουσεία όπως το Guggenheim, η Tate Modern, η Royal Academy of Arts και το Van Gogh Museum, η εμβληματική έκθεση που πραγματοποίησε το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης το 2019 και προσέλκυσε 60.000 επισκέπτες, συγκέντρωσε και την προτίμηση του κοινού που την ανέδειξε πρώτη ανάμεσα σε συνολικά 99 υποψηφιότητες από 27 χώρες και από τις 6 ηπείρους».

Όπως αναφέρει η Σάντρα Μαρινοπούλου, πρόεδρος του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης: «Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης είναι οι άνθρωποί του: όχι μόνο όσοι εργαζόμαστε σε αυτό, αλλά κυρίως όλοι όσοι ανταποκρίνονται σε κάθε μας πρόσκληση. Γιατί κάθε δημιουργική προσπάθεια αποκτά σημασία και λόγο ύπαρξης μόνο με την αποδοχή του κοινού. Στις πρωτοφανείς συνθήκες που ζούμε τους τελευταίους μήνες, όλοι όσοι βρίσκονται κοντά στο Μουσείο έχουν αγκαλιάσει κάθε νέα μας πρόταση. Ακόμα και αν η επικοινωνία μας αυτή την περίοδο περιορίζεται στον ψηφιακό κόσμο, η ανταπόκριση είναι πάντα συγκινητική και πολύ ενθαρρυντική. Η μαζική συμμετοχή του κοινού στην ψηφοφορία των Global Fine Art Awards για την ανάδειξη της πιο δημοφιλούς έκθεσης ήταν ένα ακόμη δείγμα αυτής της αμφίδρομης σχέσης που ανυπομονούμε να συνεχιστεί και από κοντά, όταν οι πόρτες του μουσείου ανοίξουν ξανά. Ένα μεγάλο ευχαριστώ προς όλους εσάς που μας αναδείξατε πρώτους, αλλά και προς όσους εργάστηκαν με αφοσίωση και ενθουσιασμό για την πραγματοποίηση της έκθεσης ‘Πικάσο και Αρχαιότητα. Γραμμή και πηλός’».

Εξηνταοχτώ σπάνια κεραμικά και σχέδια του Πικάσο, τα οποία συνδυάζονται θεματικά με 67 αρχαιότητες, παρουσιάζονται σε έκθεση με τίτλο «Πικάσο και Αρχαιότητα. Γραμμή και πηλός», στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, Πέμπτη 20 Ιουνίου 2019. Η έκθεση ξεκινά στις 20 Ιουνίου στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης και θα διαρκέσει έως τις 20 Οκτωβρίου 2019. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το πρόγραμμα GFAA Global Fine Art Awards, που πραγματοποιήθηκε φέτος για 6η χρονιά, διεξάγει έρευνα όλο το χρόνο, εντοπίζοντας τις καλύτερα επιμελημένες εκθέσεις σε όλο τον κόσμο. Η επιτροπή επισκέπτεται περισσότερες από 2.000 εκθέσεις ετησίως, οι οποίες εξετάζονται περαιτέρω από την επιτροπή υποψηφιοτήτων. Οι κριτές του GFAA αξιολογούν και βαθμολογούν όλους τους υποψηφίους σε 13 κατηγορίες βραβείων. H έκθεση «Πικάσο και Αρχαιότητα. Γραμμή και πηλός» πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης από τις 20 Ιουνίου μέχρι τις 20 Οκτωβρίου 2019 στο πλαίσιο της σειράς εκθέσεων «Θεϊκοί Διάλογοι». Στην σπάνια και πρωτότυπη αυτή έκθεση, που επιμελήθηκε ο Διευθυντής του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, Καθηγητής Ν. Χρ. Σταμπολίδης και ο Ιστορικός Τέχνης Olivier Berggruen, για πρώτη φορά 68 σπάνια κεραμικά και σχέδια του Πικάσο «συνομίλησαν» θεματικά με 67 αρχαιότητες, δημιουργώντας ένα μοναδικό «Θεϊκό Διάλογο» μεταξύ της αρχαίας ελληνικής και της μοντέρνας τέχνης.