Μεγάλη καταστροφή σε αποθήκη μπέρμπον. Κάηκαν 45.000 τόνοι από πυρκαγιά που προκάλεσε κεραυνός (βίντεο)

Μεγάλη καταστροφή σε αποθήκη μπέρμπον. Κάηκαν 45.000 τόνοι από πυρκαγιά που προκάλεσε κεραυνός (βίντεο)
Όπως ανακοίνωσε η εταιρεία Beam Suntory δεν υπήρξαν τραυματίες.

Μια πυρκαγιά σε μονάδα παραγωγής μπέρμπον Jim Beam στο Κεντάκυ των Ηνωμένων Πολιτειών κατέστρεψε περίπου 45.000 βαρέλια, αξίας πολλών εκατομμυρίων δολαρίων.

Το προϊόν που καταστράφηκε στις φλόγες ήταν «σχετικά νέο ουίσκι», δήλωσε η μητρική εταιρεία Beam Suntory σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της. «Δεδομένης της ηλικίας του ουίσκι που χάθηκε, η φωτιά δεν θα επηρεάσει τη διαθεσιμότητα του Jim Beam για τους καταναλωτές».

Η εταιρεία δεν διευκρίνισε την ενδεχόμενη οικονομική ζημία. Ο γνωστός παραγωγός αποσταγμάτων διαθέτει 126 αποθήκες στο Κεντάκι που φιλοξενούν περίπου 3,3 εκατομμύρια βαρέλια – δηλαδή η απώλεια αντιπροσωπεύει περίπου το 1,4% του προϊόντος της εταιρείας στη συγκεκριμένη πολιτεία. Οι εγκαταστάσεις ήταν ασφαλισμένες, δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας.

Δυο αποθήκες πήραν φωτιά την περασμένη Τρίτη, μία εκ των οποίων καταστράφηκε ολοσχερώς, σύμφωνα με τον Drew Chandler, διευθυντή διαχείρισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης της Κομητείας του Γούτφορντ. Η ζημιά στη δεύτερη αποθήκη περιορίστηκε σε μια εξωτερική κατασκευή, ανέφερε ο Chandler. Κάμποσα βαρέλια παρέμειναν αλώβητα μέσα στα ερείπια του καμένου κτίσματος, αλλά κανένα εξ’ αυτών δεν είναι κατάλληλο για κατανάλωση.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η εταιρεία μπορεί να φτιάξει από 150 έως 210 μπουκάλια κανονικού μεγέθους ανά βαρέλι. Με τις εκτιμώμενες τιμές λιανικής να κινούνται από 15 έως 35 δολάρια το μπουκάλι, η καταστροφή θα μπορούσε να οδηγήσει σε απώλειες ύψους 90-300 εκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με υπολογισμούς του Bloomberg.

Η εκπρόσωπος της εταιρείας αρνήθηκε να αναφερθεί σε συγκεκριμένα νούμερα, αλλά δήλωσε ότι οι τιμές χονδρικής πώλησης είναι χαμηλότερες και ότι το νεότερο ουίσκι σημαίνει και λιγότερη οικονομική ζημία. «Μπορώ να σας βοηθήσω λέγοντας ότι ακόμα και η πιο χαμηλή εκτίμησή σας είναι υπερβολικά υψηλή λόγω διαφόρων παραγόντων» σχολίασε σχετικά με τις εκτιμήσεις του Bloomberg.

Η αιτία της φωτιάς είναι άγνωστη, αλλά ο καιρός θα μπορούσε να είναι ένας παράγοντας, δήλωσε ο Chandler. Δημοσίευμα του Associated Press αναφέρει ότι ίσως προκλήθηκε από αστραπές. Κανείς δεν τραυματίστηκε στο περιστατικό, ανακοίνωσε η εταιρεία, σημειώνοντας ότι «θα συνεργαστεί με τις τοπικές αρχές για να προσδιορισθεί η αιτία και να αποκατασταθούν οι ζημιές».