Μεγάλη πυρκαγιά στο Βαρνάβα – Πολλαπλά μέτωπα σε Ελευσίνα και Εύβοια

Μεγάλη πυρκαγιά στο Βαρνάβα – Πολλαπλά μέτωπα σε Ελευσίνα και Εύβοια
Πυροσβέστες επιχειρούν να κατασβέσουν φωτιά που ξέσπασε στην Αλμυρή Κορινθίας, Τετάρτη 22 Ιουλίου 2020. Σε εξέλιξη είναι μεγάλη φωτιά που ξέσπασε στις Κεχριές Κορινθίας, η οποία κατευθύνεται προς τις περιοχές Γαλατάκι και Αθίκια ενώ υπάρχουν πολλές διάσπαρτες εστίες και οι δυνάμεις που επιχειρούν ενισχύονται συνεχώς. Ειδικότερα, στην περιοχή επιχειρούν 143 πυροσβέστες με 42 οχήματα και τέσσερα πεζοπόρα τμήματα, ενώ από αέρος πραγματοποιούν ρίψεις νερού έξι αεροπλάνα και οκτώ ελικόπτερα. Εκτός από τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής στην περιοχή επιχειρούν μηχανήματα του στρατού, της αυτοδιοίκησης και ιδιωτών, ώστε να δημιουργηθούν αντιπυρικές ζώνες και να αναχαιτιστεί η πορεία της φωτιάς. Στην περιοχή έσπευσαν ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς και ο αρχηγός του Πυροσβεστικού σώματος, αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΒΑΣΙΛΗΣ ΨΩΜΑΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τέσσερις ταυτόχρονες εστίες πυρκαγιάς είναι σε εξέλιξη στην ευρύτερη περιοχή της Ελευσίνας και του Ασπροπύργου, όλες σε ξερά χόρτα, με αποτέλεσμα οι πυροσβεστικές δυνάμεις να είναι σε συνεχή κίνηση προκειμένου να εμποδίσουν την εξάπλωση τους.

Στην Δυτική Αττική, εκτός από το Πάτημα της Ελευσίνας, πυρκαγιές είναι σε εξέλιξη στον δρόμο για Δερβενοχώρια στην περιοχή της Μαγούλας, στην Λεωφόρο ΝΑΤΟ και Τροίας στον Ασπρόπυργο και στην περιοχή Ρουπάκι, επίσης στον Ασπρόπυργο.

Σέ όλες αυτές τις πυρκαγιές στην Ελευσίνα και στον Ασπρόπυργο, επιχειρούν συνολικά 56 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, το ΜΕΤΠΕ, ένα ελικόπτερο και δύο αεροσκάφη, με την συνδρομή υδροφόρων ΟΤΑ.

Λόγω των πυρκαγιών αυτών η Τροχαία έχει διακόψει την κυκλοφορία στην λεωφόρο Ζωοδόχου Πηγής στον Ασπρόπυργο, από το ύψος της λεωφόρου ΝΑΤΟ και από το ύψος του εργοστασίου Παπαστράτος, καθώς και στην επαρχιακή οδό Ελευσίνας – Δερβενοχωρίων από το ύψος του εργοστασίου Κανάκη.

Λόγω της πυρκαγιάς στην δασική έκταση στον Βαρνάβα, έχει διακοπεί η κυκλοφορία στην επαρχιακή οδό Μαραθώνα – Καπανδριτίου, από το ύψος της οδού Αθηνών στην Ρήγα Φεραίου (Λεωφόρο Βαρνάβα), από την οδό Μιλτιάδη Μαντά, ρεύμα προς Βαρνάβα, στην οδό 25ης Μαρτίου και Νήσου Σερίφου, ρεύμα προς Βαρνάβα και στην Ανώνυμη Οδό από το ύψος του χωριού Βόθωνα, ρεύμα προς Γραμματικό.

Στον Βαρνάβα ενισχύθηκαν οι δυνάμεις πυρόσβεσης και πλέον επιχειρούν 67 πυροσβέστες με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 16 οχήματα, το Μηχανοκίνητο Ειδικό Τμήμα Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων, (ΜΕΤΠΕ), 5 ελικόπτερα, εκ των οποίων το ένα είναι συντονιστικό και 7 αεροσκάφη, μεταξύ των οποίων και το ρωσικό Beriev-200.

Παράλληλα μεταβαίνουν στο μέτωπο της πυρκαγιάς και άλλοι 11 πυροσβέστες με 5 οχήματα από την Πυροσβεστική Διοίκηση Στερεάς Ελλάδας, ενώ συνδράμουν εθελοντές πυροσβέστες και υδροφόρες ΟΤΑ.

Η πυρκαγιά, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, καίει δασική έκταση με πουρνάρια και πεύκα, νότια του χωριού, όπου υπάρχουν διάσπαρτα σπίτια, τα οποία δεν κινδυνεύουν από τη φωτιά, καθώς ο άνεμος φυσάει προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Φωτιά στα Νέα Στύρα

Μεγάλη φωτιά βρίσκεται σε εξέλιξη σε δασική έκταση στα Νέα Στύρα Καρύστου στην Εύβοια. Η φωτιά ξεκίνησε από άγνωστη αιτία ενώ μέχρι να φτάσουν κοντά στην εστία της φωτιάς τα πρώτα πυροσβεστικά οχήματα οι κάτοικοι από το χωριό Νημποριό άρχισαν να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους. Στη συνέχεια διατάχθηκε η εκκένωση του οικισμού για λόγους ασφαλείας.

«Η κατάσταση παραμένει εφιαλτική παρά τη μάχη που δίνουμε από τον αέρα και το έδαφος, το μέτωπο είναι μεγάλο. Στην περιοχή πνέουν άνεμοι 6 και 7 μποφόρ και βεβαίως στις ψηλότερες περιοχές μπορεί και 10 μποφόρ” δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Καρύστου κ. Λευτέρης Ραβιόλος που προσπαθεί μαζί με την Περιφέρεια αλλά και την Πυροσβεστική να συντονίσει τις δυνάμεις.

Όπως υπογραμμίζει ο δήμαρχος Καρύστου “το μέτωπο βρίσκεται σε απόσταση λιγότερο από τα χίλια μέτρα από το χωριό Νιμπορειό που έχει εκκενωθεί προληπτικά ενώ προηγούμενα εκκενώθηκε ο οικισμός Καγκαδαίοι καθώς η φωτιά πέρασε κοντά στον οικισμό” όπως σημείωσε.

Μέσα σε μία ρεματιά επιχειρούν οι εθελοντές δασοπυροσβέστες από τα Στύρα και προσπαθούν να περιορίσουν την φωτιά να μην περάσει τον κεντρικό δρόμο καθώς πνέουν στην περιοχή πολύ ισχυροί άνεμοι.

«Δίνουμε μάχη μέσα σε μία ρεματιά να ανακόψουμε ένα επικίνδυνο μέτωπο» δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γιώργος Χουλιάρας που είναι μεταξύ των εθελοντών από τα Στύρα που έχουν σπεύσει στο μέτωπο της φωτιάς. Μαζί τους επιχειρούν σε διάφορα σημεία και εθελοντές και από τις γειτονικές περιοχές αλλά και την Κάρυστο.

«Γίνεται επιχείρηση από εδάφους και αέρος για να τεθεί υπό έλεγχο και να μην προσεγγίσει κατοικημένη περιοχή. Οι ισχυροί άνεμοι δυσχεραίνουν το έργο μας» δηλώνει στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο Περιφερειακός Διοικητής των Πυροσβεστικών Δυνάμεων κ. Ν. Μπάλτσης ενώ μία ώρα πριν οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής είδαν στα κινητά τους ένα μήνυμα από το 112 που έγραφε «Αν βρίσκεστε στην ευρύτερη περιοχή Νιμπορειό Ευβοίας, απομακρυνθείτε τώρα προς Μαρμάρι – Κάρυστο για προληπτικούς λόγους. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή».

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Πυροσβεστικής στην περιοχή επιχειρούν 64 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 23 οχήματα. Από αέρος είναι 5 ελικόπτερα από τα οποία το ένα συντονίζει και 5 αεροσκάφη από τα οποία τα 4 είναι Canadair ενώ μετέχει και το BERIEV-200.

Η φωτιά ξέσπασε από άγνωστη αιτία στις 13:15 το μεσημέρι και αμέσως βοηθούμενη από του ισχυρούς ανέμους πήρε διαστάσεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ