Μεγάλη συνεργασία Volkswagen και Protergia για όσους αποκτήσουν το ηλεκτροκίνητο e-up

Μεγάλη συνεργασία Volkswagen και Protergia για όσους αποκτήσουν το ηλεκτροκίνητο e-up

Επιδότηση αγοράς και δωρεάν ρεύμα για τα πρώτα 10.000 χιλιόμετρα για όσους επιλέξουν το αυτοκίνητο της VW.

 

Επιδότηση στην τιμή αγοράς του ηλεκτρικού αυτοκινήτου e-up της Volkswagen και δωρεάν το ρεύμα που απαιτείται για την διάνυση 10.000 χιλιομέτρων με αυτό, ανακοίνωσαν από κοινού η αντιπροσωπεία της VW, Kosmocar και η εταιρία προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας Protergia, εγκαινιάζοντας την μεταξύ τους συνεργασία.

Με την επιδότηση, η τιμή αγοράς του αυτοκινήτου διαμορφώνεται στα 19.950 ευρώ, ενώ το κόστος κίνησης (λαμβάνοντας υπόψη το οικιακό τιμολόγιο της Protergia) είναι 1,1 ευρώ ανά 100 χιλιόμετρα. Το αντίστοιχο κόστος για ένα βενζινοκίνητο αυτοκίνητο που καταναλώνει 7 λίτρα ανά 100 χιλιόμετρα, με τιμή βενζίνης 1,4 ευρώ το λίτρο πλησιάζει τα 10 ευρώ. Το e-up έχει μπαταρία ιόντων λιθίου χωρητικότητας 18,7 kWh, τελική ταχύτητα 130 χλμ/ώρα και προορίζεται για αστική χρήση.

Στα πλεονεκτήματα των ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων, τονίστηκε σε συνέντευξη Τύπου των δύο εταιριών, περιλαμβάνονται ακόμη, ο υψηλότερος βαθμός απόδοσης (96 % έναντι 40 % των κινητήρων εσωτερικής καύσης), η ανυπαρξία θορύβου, το χαμηλότερο κατά 30-40 % κόστος συντήρησης (πχ ο ηλεκτροκινητήρας δεν χρειάζεται λίπανση), οι καλύτερες επιδόσεις λόγω μειωμένων τριβών, οι μηδενικές εκπομπές ρύπων στο σημείο κίνησης.

Εκπέμπονται βέβαια ρύποι για την παραγωγή της ηλεκτρικής ενέργειας αν και για το συγκεκριμένο μοντέλο η Protergia θα παρέχει και πράσινα πιστοποιητικά, που σημαίνει ότι η κατανάλωσή τους καλύπτεται από ανανεώσιμες πηγές της ίδιας εταιρίας.

Από την άλλη πλευρά, τα μειονεκτήματα περιλαμβάνουν τη μικρότερη αυτονομία σε σχέση με τα συμβατικά αυτοκίνητα (το συγκεκριμένο μοντέλο έχει αυτονομία μέχρι 160 χιλιόμετρα), την υψηλότερη τιμή, το χρόνο φόρτισης (7-9 ώρες από οικιακή πρίζα για το e-up ή 4- 6 ώρες με το σύστημα wallbox που περιλαμβάνεται στην προσφορά) και την έλλειψη σταθμών φόρτισης όπου ο χρόνος μειώνεται στα 30 λεπτά.

Ωστόσο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που αναφέρθηκαν, τα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα θα πολλαπλασιάζονται τα επόμενα χρόνια στους δρόμους της Ευρώπης και διεθνώς. Οι δύο εταιρίες δεν αποκλείεται να επεκτείνουν τη συνεργασία τους σε περισσότερα μοντέλα στο μέλλον. Διευκρινίστηκε τέλος, ότι οι επιδοτήσεις ισχύουν για συγκεκριμένο αριθμό αυτοκινήτων.