Η «Μεγάλη Τετάρτη» για τις ελληνικές τράπεζες

Η «Μεγάλη Τετάρτη» για τις ελληνικές τράπεζες

Τεστ ρευστότητας για την Ελλάδα και τα πιστωτικά ιδρύματα στη Φρανκφούρτη.

Την Τετάρτη αναμένεται να συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) που θα αποφασίσει αν θα ανανεώσει ή όχι την πιστωτική γραμμή του ELA προς τις ελληνικές τράπεζες. Ταυτόχρονα στην Ελλάδα θα διεξάγεται η πρώτη δημοπρασία εντόκων γραμματίων του Δημοσίου της νέας κυβέρνησης.

Σύμφωνα με όσα εκτιμούν τραπεζικοί αναλυτές , θα ανανεωθεί η πιστωτική γραμμή του ELA, όπως είχε γίνει και πριν δύο εβδομάδες, καθώς η ΕΚΤ είναι δύσκολο να βάλει τώρα εμπόδια στην ελληνική κυβέρνηση, από τη στιγμή που η διαπραγμάτευση βρίσκεται σε εξέλιξη.

Μια χώρα μπορεί να υπαχθεί στον ELA, ο οποίος έχει έκτακτο και προσωρινό χαρακτήρα, αλλά αυτό δεν συνεπάγεται αυτομάτως και ενεργοποίησή του. Ωστόσο, μπορεί να ενεργοποιηθεί κατά περίπτωση. Αν μια τράπεζα χρεαστεί ρευστότητα, και δεν μπορεί να δανειστεί από την ΕΚΤ έναντι εγγυήσεων ή από τη διατραπεζική αγορά, μπορεί άμεσα να απευθυνθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος και να λάβει ρευστότητα.

Με βάση τα ενέχυρα που διαθέτουν, οι τράπεζες θα μπορούσαν να αντλήσουν μέσω ELA ρευστότητα της τάξεως των 40 δισ. ευρώ, ενώ τον Ιούνιο του 2012 είχαν αντλήσει ρευστότητα 145 δισ. ευρώ. Με την τρύπα που έχει ανοίξει στις ελληνικές τράπεζες λόγω της εκροής καταθέσεων πιθανότατα να χρειαστούν στήριξη.

Το Σάββατο ο Βίτουρ Κονστάνσιου, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δήλωσε ότι η απόφαση σχετικά με το εάν και κατά πόσον θα χορηγηθεί στην Ελλάδα έκτακτη χρηματοδότηση επαφίεται στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ.

Ο Κονστάνσιου έκανε το σχόλιο αυτό αναφερόμενος στις διαθέσιμες επιλογές για τις ελληνικές τράπεζες στην περίπτωση που η νέα κυβέρνηση της Ελλάδας βγει από το πρόγραμμα στήριξης της διεθνούς τρόικας των πιστωτών (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο).

Ο Κονστάνσιου είπε ότι ο μηχανισμός επείγουσας ενίσχυσης διαμέσου της χορήγησης ρευστότητας (Emergency Liquidity Assistance, ELA), ο οποίος αποτελεί ένα μέσο για την υπέρβαση προσωρινών προβλημάτων ρευστότητας των τραπεζών, είναι μια εναλλακτική επιλογή που θα μπορούσε να εξεταστεί, αλλά για αυτό θα χρειαστεί η έγκριση του 25μελούς ΔΣ της ΕΚΤ.

«Υπάρχει η δυνατότητα του λεγόμενου ELA. Σε κάθε περίπτωση, θα υπάρξει εντέλει για αυτό μια απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, την οποία δεν θέλω να προβλέψω σε αυτό το στάδιο», δήλωσε ο Κονστάνσιου κατά τη διάρκεια των ερωταπαντήσεων έπειτα από μια ομιλία που εκφώνησε στο πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ.