Η μεγαλύτερη πρόταση εξαγοράς στο χώρο της φαρμακοβιομηχανίας

Η μεγαλύτερη πρόταση εξαγοράς στο χώρο της φαρμακοβιομηχανίας

Η Pfizer φέρεται να διαθέτει 101 δισ. δολάρια για την εξαγορά της AstraZeneca.

Το 2000, η φαρμακοβιομηχανία Pfizer εξαγόρασε την Warner-Lambert Co. έναντι 87 δισ. δολαρίων, ποσό που μέχρι σήμερα παραμένει ρεκόρ για τον κλάδο. Σύμφωνα με το Bloomberg, που επικαλείται δημοσίευμα της βρετανικής Sunday Times, η ίδια εταιρεία φέρεται έτοιμη να «σπάσει» το δικό της ρεκόρ, προσφέροντας 101 δισ. δολάρια για εξαγορά της AstraZeneca.

Στο δημοσίευμά της η Sunday Times κάνει λόγο για «ανεπίσημες» συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών, οι οποίες δεν συνεχίζονται πια, επικαλούμενη ανώνυμες πηγές τόσο από τον κλάδο της φαρμακοβιομηχανίας όσο και τραπεζικές.

Εκπρόσωπος της Pfizer περιορίστηκε να σχολιάσει ότι η εταιρεία αναζητά διαρκώς ευκαιρίες που προσφέρουν αξία στους μετόχους της, και ότι δεν σχολιάζει φήμες.  Από την πλευρά της, εκπρόσωπος της AstraZeneca αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο.

H μετοχή της AstraZeneca ενισχύεται σε ποσοστό 32% τα τελευταία τρία χρόνια, ενώ οι πωλήσεις της έχουν υποχωρήσει από 33,6 δισ. δολάρια το 2011 στα 25,7 δισ. δολάρια το 2013.

Αναλυτές περιμένουν περαιτέρω υποχώρηση του τζίρου της, καθώς λήγουν κάποιες πατέντες. Η κεφαλαιοποίησή της διαμορφώνεται σε 47,7 δισ. στερλίνες, που σημαίνει ότι η πρόταση που φέρεται να κατέθεσε η Pfizer την αποτιμά περίπου 26% υψηλότερα.