Μεγαλώνει η λίστα των χωρών που «καθηλώνουν» τα Boeing 737 MAX

Μεγαλώνει η λίστα των χωρών που «καθηλώνουν» τα Boeing 737 MAX
epa07435234 American Airlines Boeing 737 Max 8 (Tail Number N342RX) is parked in a gate at LaGuardia Airport in New York, New York, USA, 13 March 2019. This air plane arrived from Miami Florida at 4:45 pm EST (9:45 pm CET) on 13 March 2019 and was the last Boeing 737 Max 8 to land in the US after the FAA issued it's emergency order to ground all Boeing 737 Max 8 and 9 aircrafts. EPA/PETER FOLEY

Η απόφαση των χωρών έρχεται μετά την τραγωδία με την πτήση της Ethiopian Airlines και τους 157 νεκρούς.

O Καναδάς αποφάσισε χθες να απαγορεύσει «αμέσως» και «μέχρι νεωτέρας» την πτήση στον εναέριο χώρο του των αεροσκαφών Boeing 737 MAX 8 και MAX 9, μετά το τραγικό δυστύχημα με ένα από τα αεροσκάφη αυτά στην Αιθιοπία την Κυριακή, ανακοίνωσε ο υπουργός Μεταφορών, Μαρκ Γκαρνό.

Η Οτάβα αιτιολόγησε την προσωρινή απαγόρευση της πτήσης μετά τη συλλογή νέων πληροφοριών που αφήνουν υπόνοιες ότι η τραγωδία στην Αντίς Αμπέμπα κατά την οποία 157 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους την Κυριακή έχει κοινά σημεία με το πολύνεκρο δυστύχημα με αεροσκάφος MAX 8 της ινδονησιακής εταιρίας Lion Air κατά το οποίο σκοτώθηκαν 189 άνθρωποι στα τέλη Οκτωβρίου.

Οι πληροφορίες που ελήφθησαν και αναλύθηκαν χθες το πρωί «προέρχονται από δορυφορικά δεδομένα που υποδηλώνουν ομοιότητες στο προφίλ της πτήσης των δύο αεροσκαφών που συνετρίβησαν», εξήγησε ο υπουργός Μεταφορών Μαρκ Γκαρνό.

Ο Καναδάς, η μόνη χώρα μέχρι πρόσφατα που συνόδευε τους Αμερικανούς στην άρνησή τους να αναστείλουν τις πτήσεις αυτών των αεροσκαφών, πήρε την απόφαση αυτή μετά τα «νέα δεδομένα» που έλαβε για τις συνθήκες του δυστυχήματος που στοίχισε τη ζωή 157 ανθρώπων, εκ των οποίων 18 Καναδοί.

Στον απόηχο της καθήλωσης των αεροσκαφών αυτών στο καναδικό έδαφος, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε την απόφασή του για την καθήλωση των αεροσκαφών στο αμερικανικό έδαφος.

Η Βραζιλία καθηλώνει στο έδαφος τα 737 MAX 8, Παναμάς και Μεξικό απαγορεύουν τις πτήσεις όλων των 737 MAX στον εναέριο χώρο τους

Η Βραζιλία έγινε χθες Τετάρτη η μεγαλύτερη αγορά της Λατινικής Αμερικής που καθήλωσε στο έδαφος τα Boeing 737 MAX 8, κατόπιν αιτήματος του επικεφαλής ομοσπονδιακού εισαγγελέα, μετά την πολύνεκρη συντριβή ενός αεροσκάφους του τύπου στην Αιθιοπία, τέσσερις μήνες και κάτι έπειτα από άλλο δυστύχημα, υπό παρόμοιες συνθήκες, στην Ινδονησία.

Σε ανακοίνωσή της η ANAC, η υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας, ανέφερε πως έλαβε την απόφαση αυτή έπειτα από διαβουλεύσεις με τις αρχές των ΗΠΑ, την κατασκευάστρια Boeing και βραζιλιάνικους αερομεταφορείς.

Παράλληλα, η υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας του Μεξικού ανακοίνωσε ότι αναστέλλει όλες τις πτήσεις των 737 MAX 8 και MAX 9 προς και από τη χώρα. Το ίδιο μέτρο ανακοίνωσαν οι αρχές του Παναμά.

Η υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας της Αργεντινής δεν είχε ανακοινώσει κάποια απόφαση ως το βράδυ της Τετάρτης [τα ξημερώματα σήμερα Πέμπτη ώρα Ελλάδας], πάντως η Aerolineas Argentinas ανέστειλε οικειοθελώς τις πτήσεις των αεροσκαφών αυτών μεσαίων αποστάσεων.

Στη Βραζιλία, η ANAC δεν έδωσε εντολή να ανασταλούν οι πτήσεις των MAX 9- ο συγκεκριμένος τύπος έχει πιο μακρά άτρακτο, που του δίνει τη δυνατότητα να μεταφέρει περισσότερους επιβάτες, πάντως κατά τα άλλα τα ίδια χαρακτηριστικά- παρά μόνο των MAX 8.

Και η Κολομβία απαγόρευσε να εισέρχονται στον εναέριο χώρο της τα 737 MAX 8

Η υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας της Κολομβίας ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι δεν θα επιτρέπει προσωρινά στα Boeing 737 MAX 8 να εισέρχονται στον εναέριο χώρο του κράτους των Άνδεων, μετά την καθήλωση στο έδαφος από πολλές άλλες χώρες αυτών των επιβατικών αεροσκαφών μεσαίων αποστάσεων, καθ’ όσον συνεχίζονται οι έρευνες για την πολύνεκρη συντριβή αεροπλάνου αυτού του τύπου της Ethiopian Airlines κοντά στην Αντίς Αμπέμπα την Κυριακή.

Η υπηρεσία διευκρίνισε ότι καμία από τις αεροπορικές εταιρείες της χώρας δεν διαθέτει στον στόλο της 737 MAX αλλά, κατόπιν διαβουλεύσεων με τις αρμόδιες αρχές άλλων κρατών, συμπεριλαμβανομένης της αμερικανικής ομοσπονδιακής υπηρεσίας πολιτικής αεροπορίας (FAA), απαγόρευσε προσωρινά να εισέρχονται τέτοια αεροσκάφη στον κολομβιανικό εναέριο χώρο.