«Μεγάλος Περίπατος»: Ξεκινούν τα έργα στην πλατεία Συντάγματος – Ποιες εναλλακτικές διαδρομές προτείνει ο Δήμος Αθηναίων

ΑΠΕ-ΜΠΕ

στην πλατεία Συντάγματος οι παρεμβάσεις του δήμου οι οποίες απασχόλησαν και τα ξένα ΜΜΕ, αφορούν στο οδικό τμήμα που συνδέει την οδό Σταδίου (διασταύρωση με Καραγιώργη Σερβίας) με την οδό Φιλελλήνων (διασταύρωση με Μητροπόλεως) όπου θα δημιουργηθεί νέος επιπλέον χώρος για πεζούς στη δεξιά πλευρά κυκλοφορίας.

Από τις 22:00 το βράδυ αναμένεται να ξεκινήσουν οι παρεμβάσεις του Μεγάλου Περιπάτου στην κάτω πλευρά της πλατείας Συντάγματος, που απελευθερώνουν περισσότερο δημόσιο χώρο, στην πιο πολυσύχναστη περιοχή της πρωτεύουσας. Παράλληλα τίθενται σε ισχύ και οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που θα επιτρέπουν την ομαλή διέλευση όλων των οχημάτων. Σημειώνεται ότι ο Σύλλογος Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων έκανε λόγο σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε για μια παρέμβαση «η οποία θα έπρεπε να είχε γίνει εδώ και χρόνια».

Οι παρεμβάσεις στην πλατεία Συντάγματος

Συγκεκριμένα, στην πλατεία Συντάγματος οι παρεμβάσεις του δήμου οι οποίες απασχόλησαν και τα ξένα ΜΜΕ, αφορούν στο οδικό τμήμα που συνδέει την οδό Σταδίου (διασταύρωση με Καραγιώργη Σερβίας) με την οδό Φιλελλήνων (διασταύρωση με Μητροπόλεως) όπου θα δημιουργηθεί νέος επιπλέον χώρος για πεζούς στη δεξιά πλευρά κυκλοφορίας. Παράλληλα, μεταξύ των οδών Ερμού και Μητροπόλεως θα δημιουργηθεί ειδικό χώρος για τη στάθμευση των λεωφορείων.

«Μ’ αυτές τις ρυθμίσεις, η κυκλοφοριακή λειτουργία δεν μεταβάλλεται, ενώ διασφαλίζεται η ροή των οχημάτων που εισέρχονται από τις οδούς Σταδίου και Βασ. Γεωργίου Α’, προς την οδό Φιλελλήνων, με δυνατότητα δεξιάς στροφής προς την οδό Μητροπόλεως και αριστερής στροφής προς την οδό Όθωνος, όπως ακριβώς και σήμερα» διαβεβαιώνει ο δήμος Αθηναίων, σε ανακοίνωσή του.

Υπενθυμίζεται πάντως ότι οι πρώτες εργασίες για τον «Μεγάλο Περίπατος» σε Βασιλίσσης Όλγας και Πανεπιστημίου το προηγούμενο διάστημα προκάλεσαν σύγχυση στο κέντρο, αφού η κίνηση που δημιουργούνταν κατά διαστήματα ήταν ανεξέλεγκτη. Ωστόσο, με την πάροδο του χρόνου η κατάσταση ομαλοποιήθηκε.

Εναλλακτικές διαδρομές λόγω του «Μεγάλου Περιπάτου»

Για την αποφυγή των καθυστερήσεων που ενδέχεται να προκληθούν τις πρώτες ημέρες των αλλαγών, οι συγκοινωνιολόγοι προτείνουν εναλλακτικές διαδρομές που θα διευκολύνουν την μετακίνηση των οδηγών:

Από βορειοδυτικές περιοχές και Ομόνοια, Πατήσια, Κυψέλη:

Μέσω Ακαδημίας

Μέσω Πειραιώς – Χαμοστέρνας – Καλλιρρόης

Μέσω Λ. Αλεξάνδρας

Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις του Μεγάλου Περιπάτου της Αθήνας στοχεύουν στη μείωση της διερχόμενης κυκλοφορίας από το κέντρο της Αθήνας (οχήματα που τόσο η προέλευση όσο και ο προορισμός τους δεν έχουν σχέση με το κέντρο) και για το λόγο αυτό προτείνεται η κίνηση σε περιφερειακούς του κέντρου άξονες.

Επίσης προτείνονται εναλλακτικά μέσα και συνδυασμοί μετακινήσεων:

Για την είσοδο στο κέντρο από τα προάστια προτείνεται και η μετεπιβίβαση, τηρώντας όλους τους προβλεπόμενους κανόνες υγιεινής, στα ΜΜΜ, στις παρυφές των κεντρικών περιοχών, όπως στο μετρό (π.χ. στον μεγάλο υπόγειο χώρο στάθμευσης στο μετρό Συγγρού-Φιξ) και στα λεωφορεία και τρόλεϊ.

Για τις κοντινές μετακινήσεις στο κέντρο προτείνεται, όπου είναι δυνατόν, το περπάτημα και το ποδήλατο.

Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι οι ώρες κυκλοφοριακής αιχμής στο κέντρο είναι 8:30-10:00 το πρωί και 2:00-4:00 το απόγευμα.

Σημειώνεται ότι στην παρούσα φάση σταδιακής εφαρμογής των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων του Μεγάλου Περιπάτου, δεν έχει ενεργοποιηθεί ακόμα η αποκλειστική χρήση των ΜΜΜ στις νέες λωρίδες κυκλοφορίας τους, που διαμορφώνονται στο κέντρο της πόλης έπειτα από πολλά χρόνια (Πανεπιστημίου, Ακαδημίας, Βασ.Σοφίας, Φιλελλήνων και στο κάτω μέρος της πλατείας Συντάγματος). Οι λεωφορειολωρίδες θα ενεργοποιηθούν σύντομα, όταν η κυκλοφορία προσαρμοστεί στις νέες ρυθμίσεις, ταυτόχρονα με τη λειτουργία αρκετών νέων οργανωμένων χώρων και θέσεων αναμονής ταξί.