Μέγαρο ΟΤΕ: Πράσινη επένδυση ύψους 50 εκατ. ευρώ

Μέγαρο ΟΤΕ: Πράσινη επένδυση ύψους 50 εκατ. ευρώ
Το κλείσιμο των γραφείων της Παιανίας, το agile εργασιακό περιβάλλον και η υιοθέτηση πράσινων πρακτικών.

Με μότο «Νέο Μέγαρο, Νέα Φιλοσοφία» ο όμιλος ΟΤΕ προχωρά σε ανακαίνιση του εμβληματικού κτηρίου που στεγάζει τα κεντρικά του γραφεία επί της Λεωφόρου Κηφισίας, δημιουργώντας ένα πράσινο κτήριο, φιλικό και βιώσιμο προς το περιβάλλον, που θα χαρακτηρίζεται από μείωση κατανάλωσης ενέργειας και εκπομπών διοξειδίου άνθρακα και θα προωθεί την ανακύκλωση μέσα από την περισυλλογή 9 διαφορετικών υλικών, ενώ ταυτόχρονα συμμετέχει ενεργά και στο πρόγραμμα κομποστοποίησης του Δήμου Αμαρουσίου. Ήδη το 80% του κτιρίου έχει ανακατασκευαστεί πλήρως, με βάση τα διεθνή πρότυπα WELL και LEED, και με νέα φιλοσοφία που εστιάζει στην υγεία και ευεξία των εργαζομένων, και στη βιώσιμη ανάπτυξη.

Μετά το πέρας της υλοποίησης του project ύψους 50 εκατ. ευρώ, η οποία υπολογίζεται να έχει ολοκληρωθεί μέσα στο ά τρίμηνο του 2024, ο αριθμός των εργαζομένων από τους 3.300 αναμένεται να αυξηθεί σε 4.200.

Η διοίκηση κατά το σχεδιασμό έλαβε σοβαρά υπόψη παράγοντες που επηρεάζουν την υγεία των εργαζομένων. Έχουν τοποθετηθεί έξυπνα συστήματα παρακολούθησης της υγρασίας και δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για βέλτιστες συνθήκες θερμοκρασίας και φωτός. Όπως επεσήμαναν στελέχη του ΟΤΕ κατά τη διάρκεια ξενάγησης στα παλιά και νέα γραφεία, η συγκεκριμένη επένδυση αλλάζει άρδην τη φιλοσοφία στον εργασιακό χώρο.

Για την ιστορία, το εν λόγω κτήριο ξεκίνησε να χτίζεται το 1978 και κατοικήθηκε για πρώτη φορά, μια δεκαετία μετά, το 1988,. Έχουν διατηρηθεί όλα τα μάρμαρα στους κοινόχρηστους χώρους. Όλες οι πτέρυγες είναι ορθογώνιου σχήματος, αλλά δεν είναι πανομοιότυπες και έχει δοθεί ιδιαίτερη σημασία στην ακουστική των χώρων έτσι ώστε να αποφεύγονται φαινόμενα οχλαγωγίας.

«Δεν είναι μια απλή ανακαίνιση για να γίνει βιώσιμο ένα κτήριο. Ότι κάνουμε έχει στόχο τον πελάτη και με τον ίδιο τρόπο αντιμετωπίζουμε τους εργαζόμενους μας. Μιλάμε ουσιαστικά για έναν χώρο που κάνει τους ανθρώπους μας να δουλεύουν καλά και να είναι περήφανοι που εργάζονται στο όμιλο ΟΤΕ» δήλωσε η Ντέπη Τζιμέα, Executive Director Εταιρικής Επικοινωνίας & Βιώσιμης Ανάπτυξης Ομίλου ΟΤΕ.

Τον λόγο πήρε ο Μιχάλης Τσαμάζ, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος Ομίλου ΟΤΕ τονίζοντας πως πρόκειται για ένα κτήριο που εξυπηρετούσε τα standards της δεκαετίας του ‘80. Έκτοτε άλλαξαν οι ανάγκες και οι απαιτήσεις και έπρεπε να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα και παράλληλα με τις μειώσεις προσωπικού έπρεπε να μεταφέρουν κόσμο από τα γραφεία στην Παιανία.

«Μιλάμε για τη δημιουργία ενός σύγχρονου κτιρίου που διαμορφώνεται για τις επόμενες 4-5 δεκαετίες, εφαρμόζοντας τις αλλαγές που επιτάσσει το νέο περιβάλλον εργασίας, που θα υπηρετεί τη νέα κουλτούρα συνεχούς αλλαγής, τις agile δομές και θα βάζει την τεχνολογία στην καθημερινότητα. Σε ότι αφορά τη μείωση ανθρακικού αποτυπώματος και κατανάλωσης ενέργειας θα πέσει κατά 20%» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσαμάζ.

Η συνολική έκταση του κτηρίου αγγίζει τα 85.000 τμ, εκ των οποίων ανακαινίζονται τα 48.000 τμ. Η επένδυση συμβαδίζει με το αρχικό business plan, το κόστος διαμορφώνεται σε 920 ευρώ το τμ, ενώ όπως διευκρινίστηκε, πάνω από το μισό πόσο κατευθύνθηκε σε ελληνική προστιθέμενη αξία.

Σημαντική μείωση λειτουργικού κόστους

«Ο τρόπος που διαμορφώσαμε τους χώρους μας επέτρεψε να φέρουμε περισσότερο κόσμο φτιάχνοντας ένα καλύτερο εργασιακό περιβάλλον που μας έδωσε ετήσιο όφελος 13 εκατ. ευρώ από τα ενοίκια και τα λειτουργικά κόστη που πληρώναμε στην Παιανία.

Δίνοντας μια εικόνα της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας είναι στα 11 γιγαβατώρια – ένα μεγάλο μέρος αφορά data centres – και μετά την ανακαίνιση θα έχουν πέσει κάτω από τα 8 αφού θα έχουν εξοικονομήσει και τα 3 γιγαβατώρια των γραφείων της Παιανίας.

Όπως αποκάλυψε ο επικεφαλής του ΟΤΕ, στα άμεσα σχέδια είναι η ανακαίνιση του κτηρίου στη πλατεία Βικτωρίας 90.000 τ.μ., η τοποθέτηση φωτοβολταϊκών panels περιμετρικά του πάρκινγκ στα headquarters, καθώς επίσης και η μεταφορά του Μουσείου ΟΤΕ που τώρα βρίσκεται στην Κηφισιά, στο κέντρο της Αθήνας ώστε να είναι εύκολα προσβάσιμο από το κοινό. Σε αυτό θα φιλοξενηθούν επίσης call centers και ένα μέρος του engineering.

«Τα κτήρια που ανήκουν στη θυγατρική ΟΤΕ estate είναι ύψους 1 δις και συνολικής επιφάνειας 1,4 δις τ.μ. Εξετάζουμε διαφορά σενάρια και όταν δούμε ότι κάτι θα ωφελήσει μακροπρόθεσμα την εταιρεία θα προβούμε σε αντίστοιχες κινήσεις. Προς το παρόν, δεν υπάρχει κάποιος στόχος να πουλήσουμε ή να κρατήσουμε κτήρια» διευκρίνισε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: