Megas Yeeros: Καινοτομεί παράγοντας meatless γύρο χωρίς… γλουτένη και σόγια

Megas Yeeros: Καινοτομεί παράγοντας meatless γύρο χωρίς… γλουτένη και σόγια
Η αγορά των meatless προϊόντων, οι σημαντικές προοπτικές, οι flexitarians και οι επενδύσεις στην Αμερική.

Την ελληνική απάντηση στη νέα μόδα των meatless προϊόντων, που έχουν κατακλύσει την Αμερική, επιχειρεί να δώσει η Megas Yeeros, η οποία λανσάρει στην παγκόσμια αγορά ελληνικό γύρο, burger και κεφτεδάκια χωρίς κρέας, αλλά με γεύση που προσιδιάζει.

Ο Ιδρυτής της Megas Yeeros, Νίκος Λούστας παρουσίασε τα νέα καινοτόμα προϊόντα, η παρασκευή των οποίων βασίζεται αποκλειστικά σε όσπρια, δημητριακά, ρύζι, λαχανικά, όπως οι πιπεριές και τα μπιζέλια, κινόα κ.α. και η μοναδικότητά τους έγκειται στο ότι δεν περιέχουν σόγια ή γλουτένη.
«Τα νέα προϊόντα δεν απευθύνονται αποκλειστικά σε vegan καταναλωτές, αλλά στους flexitarians, σε εκείνους δηλαδή που τρώνε αρκετές ημέρες της εβδομάδας κρέας και επιλέγουν κάποιες άλλες να το αποφύγουν. Πρόκειται για πρωτοπόρα σε παγκόσμιο επίπεδο προϊόντα χωρίς σόγια και χωρίς γλουτένη. Καταφέραμε να κάνουμε τον γύρο να είναι προψημένος, όπου με το ζέσταμα ενός λεπτού το προϊόν να είναι όπως την πρώτη μέρα παρασκευής του» ανέφερε ο κ. Λούστας κατά την παρουσίαση, η οποία πραγματοποιήθηκε στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στον Ασπρόπυργο.
Τα meatless προϊόντα θα παράγονται επί ελληνικού εδάφους και θα εξάγονται στο εξωτερικό, κυρίως στην Αμερική, με τον κ. Λούστα να τονίζει ότι ήδη υπάρχουν αιτήματα από βορειοευρωπαϊκές χώρες, όπως η Φινλανδία, η Σουηδία και η Νορβηγία για τοποθέτηση των meatless προϊόντων στις αγορές τους.

«Στην Ελλάδα θέλουμε να μπούμε και στα σούπερ μάρκετ και σε καταστήματα εστίασης, δίνοντας μια εναλλακτική μορφή πρωτεϊνών στους πελάτες. Η Αμερική αποτελεί ένα μεγάλο στοίχημα για εμάς. Έχουμε ήδη υλοποιήσει επενδύσεις 7,5 εκατομμυρίων ευρώ και εξετάζουμε χώρους για επέκταση των παραγωγικών μονάδων».

Σύμφωνα με τον κ. Λούστα, μέχρι το 2025 το ποσοστό της κατανάλωσης στην plant based αγορά θα αγγίζει παγκοσμίως τα 4-5 δις δολάρια. Στην περίπτωση της Ελλάδας εκτιμά ότι σε βάθος τριετίας το 10% του τζίρου της ελληνικής εταιρείας θα προέρχεται από αυτή την κατηγορία. Αυτό το διάστημα το τμήμα R&D σχεδιάζει τα προϊόντα για το 2025-2030, ενώ προσεχώς θα είναι διαθέσιμος και meatless κιμάς.
«Το 2019 ο όμιλος έκλεισε με τζίρο 42 εκατομμύρια ευρώ. Ως επιχείρηση έχουμε δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στο κομμάτι της έρευνας και ανάπτυξης επενδύοντας σημαντικά ποσά σε αυτό. Ταυτόχρονα μας ενδιαφέρει το οικολογικό μας αποτύπωμα. Είμαστε μια εταιρεία τροφίμων και οφείλουμε να υλοποιούμε επενδύσεις σε αυτόν τον τομέα» επεσήμανε ο κ. Λούστας.

Να σημειωθεί ότι οι συσκευασίες των προϊόντων είναι 100% ανακυκλώσιμες και οι διαδικασίες που ακολουθούνται στην παραγωγή είναι φιλικές προς το περιβάλλον. Το κόστος της επένδυσης σε καινούρια μηχανήματα, νέες γραμμές παραγωγής, όπως επίσης και για την εκπόνηση ερευνών ανήλθε σε 600.000 ευρώ. Μέσα στο 2020 έχει προγραμματιστεί η επέκταση του υφιστάμενου εργοστασίου με 2.500 τμ επιπλέον, επένδυση της τάξης του ενός εκατομμυρίου ευρώ.

Από την πλευρά του ο Γιάννης Τσουράκης, Διευθυντής του Τμήματος R&D της Megas Yeeros, υπενθύμισε πως η τοποθέτηση της εταιρείας στην Αμερική με το άνοιγμα εργοστασίου στην άλλη άκρη του Ατλαντικού το 2014 ήταν μια κίνηση που απέφερε καρπούς, καθώς πρόκειται για μια αγορά που δημιουργεί τάσεις, τις οποίες στη συνέχεια ακολουθούν και άλλες αγορές ανά τον κόσμο.
Πρόσθεσε πως για να βγουν τα προϊόντα meatless χρειάστηκαν πολύμηνες έρευνες. Οι πρώτες ύλες είναι 100% φυτικές, δεν περιέχουν αλλεργιογόνους παράγοντες και τα προϊόντα έχουν αντίστοιχη θρεπτική αξία με τα παρασκευάσματα του κρέατος.
Ειδικότερα, μια meatless μερίδα περιέχει 13,5 γραμμάρια πρωτεΐνης, ενώ τα λίπη και τα κακά λιπαρά είναι κατά 50% μειωμένα. Επιπρόσθετα, η ποσότητα ασβεστίου και φωσφόρου είναι διπλάσια ενώ αυτή του σιδήρου είναι αντίστοιχη με αυτή που περιέχεται στο κρέας. Σε ότι αφορά την τιμολογιακή πολιτική που θα εφαρμοστεί, θα κινηθούν στα ίδια επίπεδα με αυτά του κρέατος.