Το μέλι των θεών στον ουρανίσκο των κοινών θνητών

Το μέλι των θεών στον ουρανίσκο των κοινών θνητών

Στα ράφια διακεκριμένων delicatessen  του εξωτερικού βρίσκεται τοποθετημένο το ελληνικό μέλι υπό το brand «Meli-theon» από το Λεωνίδιο Αρκαδίας.

Πάντα υπήρχε στο πίσω μέρος του μυαλού του Χρήστου Κριτσιδήμα, ιδρυτή της Vasiliki Company, να ασχοληθεί με τη μελισσοκομία, αντικείμενο το οποίο υπηρέτησαν τόσο ο παππούς του όσο και ο πατέρας του. Στο πρόσωπο του Χρήστου ίσως δουν τον εαυτό τους πολλοί Έλληνες, καθώς αξιολογώντας την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας και έχοντας δαπανήσει αρκετά χρόνια ως εργαζόμενος σε πολυεθνικές εταιρείες αποφασίζει να κάνει κάτι δικό του, το οποίο όχι μόνο θα του αποφέρει κέρδη αλλά θα τον εκφράζει κιόλας. «Έχασα πολύ χρόνο δουλεύοντας για μεγάλες πολυεθνικές. Πάντα είχα στο μυαλό μου να ασχοληθώ με ένα προϊόν το οποίο δεν έλειπε ποτέ από το οικογενειακό τραπέζι», αναφέρει στο FortuneGreece.com o Χρήστος.

Η επιχείρηση μετρά ήδη τρία χρόνια ζωής και αποκτά ολοένα και περισσότερη εμπειρία σε ότι αφορά την τυποποίηση του μελιού και τις εξαγωγές. Το έναυσμα δόθηκε από την ξενοδοχειακή μονάδα που διατηρεί ο Χρήστος στο Λεωνίδιο Αρκαδίας. Προσφέροντας σε καθημερινή βάση πρωινό στους τουρίστες που επισκέπτονταν το ξενοδοχείο ήθελε να δοκιμάζουν τις ελληνικές γεύσεις. Και τι καλύτερο από το μέλι το οποίο και θρεπτικά συστατικά έχει και είναι ένα προϊόν το οποίο μπορεί άνετα να μεταφερθεί στο εξωτερικό. Οι τουρίστες ξετρελαμένοι από το μέλι της οικογένειας Κριτσιδήμα κατά την αποχώρησή τους από την Ελλάδα ήθελαν να πάρουν ένα ενθύμιο μαζί τους. Κι έτσι ο Χρήστος σκέφτηκε γιατί να μην κάνει την παραγωγή μελιού κύριο επάγγελμα;

Διαβάστε ακόμη: Το κρητικό ελαιόλαδο που «σαρώνει» σε διεθνείς διαγωνισμούς

Ο ίδιος έχει αναπτύξει συνεργασία με τρεις Έλληνες παραγωγούς ενώ θα ήθελε να δει την παραγωγή του να αυξάνεται σταδιακά. Το 2013 η εταιρεία διέθεσε στην αγορά περίπου έξι τόνους μελιού και οι προοπτικές είναι ευοίωνες. Αυτό που καθιστά, σύμφωνα με τον Χρήστο, το προϊόν ιδιαίτερο είναι η πλούσια γεύση του και το χαρμάνι που δεν υπάρχει όμοιό του στην αγορά καθώς μιλάμε για συνδυασμό θυμαριού, πολλών τοπικών βοτάνων και ανθέων, και έλατο βανίλιας το οποίο παράγεται μόνο στο όρος Μαίναλο Αρκαδίας. Πρόκειται δε για το μοναδικό μέλι με πιστοποίηση ονομασίας προέλευσης.

1/5

Διαβάστε ακόμη: Ένας οικονομολόγος που τον κέρδισε η τυροκομία

Ξεκινώντας με ένα αρχικό κεφάλαιο 40.000- 50.000 ευρώ η εταιρεία έχει αρχίσει να κάνει απόσβεση των κεφαλαίων που επενδύθηκαν. «Η χρονιά στο σύνολό της θεωρείται επιτυχημένη. Έχει αρχίσει να κεφαλαιοποιείται η προσπάθειά μας. Είμαστε στη φάση που επαναεπενδύουμε τα χρήματά μας και προχωράμε δυναμικά». Όσο για το όνομα της επιχείρησης πολλά έχουν λεχθεί αλλά η αλήθεια είναι πως προέκυψε εντελώς αυθόρμητα. Κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού στο Γύθειο ο Χρήστος είδε την επιγραφή Γύθεον και του ήρθε η έμπνευση. Το όνομα Melitheon είναι όπως μας εξηγεί και εύγλωττο για τους ξένους και παραπέμπει στην ελληνική μυθολογία.

Από το Λεωνίδιο Αρκαδίας το Meli-theon έχει ξεκινήσει ένα οδοιπορικό που φτάνει σε χώρες όπως η Αγγλία, η Γαλλία, η Ιταλία και η Ρωσία. Όσο για την τελευταία φαίνεται να είναι κάπως ζόρικη και απαιτητική αγορά αφού οι Ρώσοι διαθέτουν τη δική τους τεχνογνωσία ως προς την παραγωγή μελιού και είναι περισσότερο εξοικειωμένοι με την ελληνική φέτα και το λάδι παρά με το μέλι. Παρόλα αυτά υποδέχτηκαν με ιδιαίτερη θέρμη το προϊόν και έπεται και συνέχεια.

Το προϊόν είναι τοποθετημένο στα ράφια διακεκριμένων delicatessen του εξωτερικού και έχει διακριθεί στην κατηγορία supreme quality ελληνικών προϊόντων. Διατίθεται σε συσκευασίες των 250 γραμμαρίων και σε δύο μήνες θα αποκτήσει παρέα. Ένα νέο προϊόν ακολουθεί. Πρόκειται για το μέλι Ελάτης Μαινάλου Βανίλια. Ήδη έχει ολοκληρωθεί το design της συσκευασίας και το προϊόν είναι θέμα χρόνου να συναγωνιστεί τα αντίστοιχα μέλια του εξωτερικού στην κατηγορία του. Στην Ελλάδα υπάρχει απευθείας πώληση μόνο στη Σαντορίνη. Η τιμή του στην αγορά κυμαίνεται από 13 έως 17 ευρώ.