Οι προοπτικές χρηματοδότησης των ΜμΕ

Οι προοπτικές χρηματοδότησης των ΜμΕ

Συνάντηση του Νίκου Δένδια με τον Χορστ Ράιχενμπαχ - Στη δημοσιότητα η έβδομη έκθεση της Ομάδας Δράσης.

Η επιπλέον χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, αποτέλεσε αντικείμενο της συνάντησης που είχε σήμερα το μεσημέρι ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Νίκος Δένδιας με τον επικεφαλής της Ομάδας Δράσης για την Ελλάδα (Task Force) Χορστ Ράιχενμπαχ.

Δεν έγιναν δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ωστόσο, λίγο νωρίτερα κορυφαίος αξιωματούχος της Ομάδας Δράσης σχολίασε σε Έλληνες δημοσιογράφους ότι χρειάζονται περαιτέρω προσπάθειες για την τόνωση της ρευστότητας και προειδοποίησε για overbooking στο ΕΣΠΑ.

Όπως ανέφερε το ίδιο στέλεχος, εύσημα, αλλά και σημεία στα οποία θα πρέπει να εστιάσει η χώρα, περιλαμβάνει η έβδομη έκθεση της Ομάδας Δράσης για την Ελλάδα. Για μία ακόμα φορά επισημαίνονται τα τεράστια προβλήματα ρευστότητας στην οικονομία, καθώς και η πρόοδος που έχει επιτευχθεί σε ό,τι αφορά την απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων. Τονίζει, όμως, τον κίνδυνο που φέρνει η «υπερδέσμευση πόρων», το γεγονός δηλαδή ότι η Ελλάδα έχει εντάξει στον σχεδιασμό της έργα πολύ μεγαλύτερου προϋπολογισμού από τα διαθέσιμα κονδύλια.

Η έβδομη έκθεση της Ομάδας Δράσης
Στο πλαίσιο της συνεργασίας της Ομάδας Δράσης (Task Force) με την ελληνική κυβέρνηση, από τις αρχές του 2012, η Μονάδα Χρηματοοικονομικών Πληροφοριών ανέφερε στις Aρχές 2.628 περιπτώσεις εικαζόμενης φοροδιαφυγής, διαβίβασε 472 υποθέσεις στην Εισαγγελία και «πάγωσε» περιουσιακά στοιχεία αξίας 205 εκατομμυρίων ευρώ.

Τα στοιχεία περιλαμβάνονται στην έβδομη έκθεση δραστηριοτήτων της Ομάδας Δράσης σχετικά με την τεχνική βοήθεια που δόθηκε στη χώρα από τον Φεβρουάριο μέχρι τον Μάιο του 2014 και δημοσιοποιήθηκε σήμερα.

Σε ό,τι αφορά τις κινήσεις για την πάταξη της διαφθοράς, η Task Force, εκτός των παραπάνω στοιχείων, στέκεται στο ότι έχουν εκπαιδευτεί σε θέματα καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες 700 συμμετέχοντες από την ελληνική Μονάδα Χρηματοοικονομικών Πληροφοριών, την Οικονομική Αστυνομία, το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ), τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, τους εισαγγελείς και την Τράπεζα της Ελλάδος. Αυτό έχει οδηγήσει στην ανάπτυξη 30 σχεδίων για έργα. Το πρόγραμμα κατάρτισης έχει πλέον εισέλθει σε πιο επιχειρησιακή φάση, κατά την οποία εμπειρογνώμονες παρέχουν στους Έλληνες ελεγκτές σε ειδικές υποθέσεις «καθοδήγηση στον χώρο εργασίας». Μία υπόθεση ολοκληρώθηκε και υποβλήθηκε στον εισαγγελέα, και οδήγησε σε μία σημαντική κατάσχεση και μία σύλληψη. Δύο υποθέσεις βρίσκονται εν εξελίξει. Έχει ξεκινήσει ένα νέο διυπηρεσιακό έργο με επικεφαλής την Οικονομική Αστυνομία, που θα περιλαμβάνει τη διερεύνηση διαφόρων υποθέσεων.

Επισημαίνεται, ότι στις αρχές του 2014 δρομολογήθηκε το έμμεσο μητρώο τραπεζικών λογαριασμών για την παροχή αποτελεσματικής στήριξης στις ελληνικές Αρχές επιβολής του νόμου. Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα προόδου, εφόσον τα στοιχεία των τραπεζικών καταστάσεων είναι πλέον διαθέσιμα για έρευνες εντός μίας ημέρας. Μέχρι στιγμής, έχουν υποβληθεί πάνω από 2.700 αιτήσεις από τις διάφορες υπηρεσίες επιβολής του νόμου. Συνεχίζονται οι εργασίες για την επέκταση του συστήματος πριν από το καλοκαίρι με πληροφορίες επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών.

Έγιναν συστάσεις για τη δημιουργία ενός μηχανισμού συντονισμού και ιεράρχησης των ποινικών ερευνών υπό την ηγεσία των οικονομικών εισαγγελέων και των ειδικών εισαγγελέων καταπολέμησης της διαφθοράς. Έχει αναπτυχθεί ένα νέο πρόγραμμα εργασιών για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένων ενεργειών για τη βελτίωση της ανάκτησης περιουσιακών στοιχείων και της πρόσθετης επιχειρησιακής εκπαίδευσης. Το πρόγραμμα εργασιών βρίσκεται εν αναμονή έγκρισης από το υπουργείο Οικονομικών.

Συνεχίζονται οι εργασίες για τη νομοθεσία σχετικά με τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων, τις δηλώσεις περιουσιακών στοιχείων και τον περιορισμό της ασυλίας εκλεγμένων προσώπων. Η ΟΔΕ παρέχει συμβουλευτική στήριξη σε όλους αυτούς τους τομείς, εφόσον ζητηθεί.

Στην έκθεση σημειώνεται επίσης ότι υπό την αιγίδα του υπουργείου Υγείας, ομάδα εργασίας για την καταπολέμηση της διαφθοράς ολοκλήρωσε την κατάρτιση ειδικής ανά τομέα στρατηγικής για την καταπολέμηση της διαφθοράς με τη στήριξη της ΟΔΕ, η οποία πρέπει τώρα να εφαρμοστεί.

Πρέπει να γίνουν οι δέουσες προετοιμασίες για να συσταθεί στο υπουργείο Άμυνας μία ομάδα εργασίας για να αναπτύξει την εν λόγω στρατηγική. Η ΟΔΕ ολοκλήρωσε την αναθεώρηση της στρατηγικής για την καταπολέμηση της διαφθοράς στο πλαίσιο των ετήσιων τακτικών εργασιών, με την υποβολή συστάσεων για πιο εφικτά χρονοδιαγράμματα και πρόσθετες συγκεκριμένες δράσεις. Με την έκθεση εκτιμάται ότι έχουν δημιουργηθεί ευκαιρίες χρηματοδότησης, αλλά πρέπει να ολοκληρωθούν επιχειρησιακά ώστε να παρέχουν την κατάλληλη στήριξη στον εθνικό συντονιστή για την εφαρμογή της εθνικής στρατηγικής κατά πιο δομημένο τρόπο.

Βελτίωση επιχειρηματικού κλίματος
Σχετικά με τη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος, όπως αναφέρεται στην έκθεση της Ομάδας Δράσης, οι έλεγχοι στις εξαγωγές διεξάγονται, πλέον, πλήρως με βάση τον κίνδυνο, μειώνοντας σημαντικά τον μέσο αριθμό εγγράφων και φυσικών ελέγχων. Σε συνδυασμό με άλλες μεταρρυθμίσεις στα τελωνεία, συμπεριλαμβανομένου του διευρυμένου ωραρίου λειτουργίας σε βασικά πιλοτικά γραφεία, οι εξαγωγείς έχουν αναφέρει μείωση του χρόνου έως και 50% για την εκκαθάριση, και μείωση του κόστους κατά 20% έως 50% το τελευταίο εξάμηνο.

Πάνω από 40 γεωργικοί έμποροι νωπών οπωροκηπευτικών, που αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ήμισυ του ελληνικού εμπορίου στον τομέα, έχουν καταχωριστεί ως εγκεκριμένοι έμποροι, γεγονός που διευκολύνει την παραλαβή των πιστοποιητικών που απαιτούνται για τις εξαγωγές.

Για το μέλλον, η περαιτέρω και ταχύτερη μετακίνηση προς την ανάλυση και την απλούστευση των προτελωνειακών διαδικασιών και τη λήψη των σχετικών πιστοποιητικών πέραν του τομέα των εξαγωγών οπωροκηπευτικών θα αποτελεί βασικό σημείο εστίασης. Τα νέα προϊόντα περιλαμβάνουν το ελαιόλαδο, το κρασί, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και το αλουμίνιο, τα φαρμακευτικά προϊόντα και τα εμπορεύματα διπλής χρήσης (στρατιωτική και μη στρατιωτική χρήση). Παράλληλα, σε εξέλιξη είναι το έργο για τη δημιουργία μιας ενιαίας θυρίδας για εξαγωγές. Το πρώτο βήμα θα είναι η διασύνδεση του τελωνειακού πληροφοριακού συστήματος ICISNet με το σύστημα ελέγχου βάσει κινδύνου όσον αφορά τα πιστοποιητικά για τα νωπά οπωροκηπευτικά (Μητρώο Εμπόρων Νωπών Οπωροκηπευτικών- ΜΕΝΟ) του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ακόμη, η Ομάδα Δράσης υποστηρίζει την ελληνική κυβέρνηση για τη σύνταξη επακόλουθου προγράμματος δηλαδή την κατάρτιση αξιολόγησης του ανταγωνισμού και τον προσδιορισμό σχετικών εμποδίων στον ανταγωνισμό σε τομείς όπως οι πωλήσεις χονδρικής, το ηλεκτρονικό εμπόριο, η μεταποίηση και οι τηλεπικοινωνίες.

«Κόκκινα» δάνεια, ΕΣΠΑ και δημόσια έργα
Ο ανώτατος αξιωματούχος της Ομάδας Δράσης ανέφερε ότι για το θέμα των «κόκκινων» δανείων δεν έχει ζητηθεί η συνδρομή της Ομάδας Δράσης. Τόνισε, όμως, πως για το ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων των επιχειρήσεων υπάρχει τεράστια διεθνής εμπειρία που μπορεί να αξιοποιηθεί. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι η Ελλάδα δεν αξιοποίησε διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων.

Σχετικά με τις κυβερνητικές εξαγγελίες για τα μέτρα φορολογικής ελάφρυνσης των πολιτών, ο ίδιος τόνισε πως η καλύτερη απόδοση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού (με τη μείωση της φοροδιαφυγής) θα μπορούσε πράγματι να βοηθήσει στη μείωση της φορολογίας.

Για το ΕΣΠΑ, στην έκθεση αναφέρεται πως την προγραμματική περίοδο 2007- 2013, η Ελλάδα βελτίωσε σταθερά το ποσοστό απορρόφησης πόρων των διαρθρωτικών ταμείων, με αποτέλεσμα να καταλαμβάνει την 5η θέση σε επίπεδο ΕΕ από τη 18η στην οποία βρισκόταν στα τέλη του 2011 και να έχει πλέον διασφαλίσει ποσοστό απορρόφησης άνω του μέσου όρου της ΕΕ για τα τρία υπό εξέταση ταμεία – σε αντίθεση με την κατάσταση που επικρατούσε το 2010.

Όσο για τα 181 έργα προτεραιότητας, αναφέρεται στην έκθεση, 123 έχουν ήδη ολοκληρωθεί ή βρίσκονται εντός του χρονοδιαγράμματος. Ωστόσο, για 11 έργα υπάρχει ακόμη κίνδυνος να μην έχουν ολοκληρωθεί έως τον Δεκέμβριο του 2015. Στο τελικό στάδιο βρίσκονται, πάντως, οι συζητήσεις για την αναμόρφωση της σύμβασης παραχώρησης του οδικού άξονα Κόρινθος- Τρίπολη- Καλαμάτα.

Η συνεχιζόμενη αναδιάρθρωση και ανακεφαλαιοποίηση του ελληνικού τραπεζικού τομέα έχει καθοριστική σημασία για τη διατήρηση της αξιοπιστίας και της σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος και την τοποθέτηση των ελληνικών τραπεζών σε υγιή βάση. Όπως διαπιστώνει η έκθεση, η συνολική κατάσταση όσον αφορά τη χορήγηση δανείων προς την πραγματική οικονομία στην Ελλάδα χρειάζεται περαιτέρω βελτίωση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμη:

Ύποπτος για διάπραξη κακουργήματος ο Γιώργος Προβόπουλος

Σπάει κάθε ρεκόρ ο αριθμός των φτωχών στην Ελλάδα

Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα: Πού και πότε θα γίνουν οι αιτήσεις