Το μέλλον του τουρισμού βρίσκεται στο διαδίκτυο

Το μέλλον του τουρισμού βρίσκεται στο διαδίκτυο

H Τravel Media Applications εγκαινιάζει την εποχή του ηλεκτρονικού τουρισμού.

Ο ηλεκτρονικός τουρισμός και οι δυνατότητές του θα βρεθούν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος στις 5 και 6 Δεκεμβρίου στο Συνέδριο και Έκθεση Digi.travel που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στα πλαίσια της έκθεσης Greek Tourism Expo στο Metropolitan Expo.

Πρόκειται για το δεύτερο κατά σειρά συνέδριο που διοργανώνει η Travel Media Applications, φιλοδοξόντας η εν λόγω προσπάθεια να καταστεί θεσμός. Η ελληνικών συμφερόντων εταιρεία εξειδικεύεται στο marketing του τουρισμού και αποτελεί την πρώτη εταιρεία στην Ελλάδα που από το 1991 δραστηριοποιήθηκε στην προώθηση του ηλεκτρονικού τουρισμού, όταν ακόμη στη χώρα μας η χρήση του διαδικτύου ήταν σε πρωτόλειο στάδιο.

Ξεκίνησε με την διεξαγωγή σεμιναρίων προς τους επαγγελματίες του τουριστικού κλάδου, που αφορούσαν στις εξελίξεις και στις ευκαιρίες που διαφαίνονται στην τουριστική αγορά μέσω του ηλεκτρονικού τουρισμού, και πέρυσι διοργάνωσε για πρώτη φορά το συνέδριο digi.travel με αποδέκτες Έλληνες ξενοδόχους και τουριστικά γραφεία. «Ουσιαστικά το 2012 έγινε η πρώτη οργανωμένη προσπάθεια όταν διοργανώσαμε από κοινού με την Eye for Travel, η οποία εδώ και χρόνια πραγματοποιεί συνέδρια για τον ηλεκτρονικό τουρισμό σε ολόκληρο τον κόσμο, ένα συνέδριο που περιελάμβανε την Νοτιοανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια με σημαντικούς ξένους ομιλητές. Ωστόσο, το κόστος παρακολούθησης των εν λόγω σεμιναρίων ήταν πολύ ακριβό για τους Έλληνες, αφού η συμμετοχή κυμαινόταν μεταξύ 800 και 1.000 λιρών. Αποφασίσαμε λοιπόν να διοργανώσουμε το digi.travel και να το προσαρμόσουμε στα ελληνικά δεδομένα, λαμβάνοντας υπόψη και την οικονομική κρίση. Σε συνεργασία με τον Οργανισμό Τουρισμού της Αθήνας πραγματοποιήσαμε πέρυσι τον Οκτώβριο στο Μουσείο της Ακρόπολης ένα συνέδριο με κόστος συμμετοχής στα 100 με 150 ευρώ ανά άτομο», αναφέρει στο Fortunegreece.com η Βίκυ Καρατζαβέλου, Γενική Διευθύντρια της Travel Media Applications.

Όπως τονίζει η ίδια  η παροχή γνώσης στους επαγγελματίες του κλάδου κρίνεται επιτακτική ανάγκη και σε καμία περίπτωση η κρίση δεν πρέπει να σταθεί εμπόδιο. Για τον λόγο αυτόν, η φετινή διοργάνωση θα είναι δωρεάν, αφού ως χορηγοί στέκονται μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες παροχής ηλεκτρονικών λύσεων.

Ειδικότερα, στη φετινή διοργάνωση θα δώσουν το παρόν 30 διακεκριμένοι ομιλητές και ηχηρά ονόματα του τουριστικού κλάδου, μεταξύ των οποίων Pay Pal, Amadeus, Travel Port και SABRE. Εκτιμάται δε ότι ο αριθμός των συμμετεχόντων από τουριστικά γραφεία και ξενοδοχεία, που έχουν ήδη αρχίσει να δηλώνουν συμμετοχή, θα ανέλθει στους 600 από 200 που ήταν πέρυσι. «Μέσα στην κρίση για να ανταπεξέλθεις χρειάζεσαι εκπαίδευση. Οι ηλεκτρονικές λύσεις έχουν συμβάλλει στη μείωση του κόστους, στη γρηγορότερη διανομή του προϊόντος και στην καλύτερη ασφάλεια των πελατών. Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται το φαινόμενο ολοένα και περισσότεροι ταξιδιώτες να κλείνουν τις διακοπές και τα επαγγελματικά τους ταξίδια μέσω ίντερνετ. Υπάρχουν πολλές σοβαρές εταιρείες που λειτουργούν με αυτόν τον τρόπο και πλέον ο χρήστης γνωρίζει πως μπορεί να αγοράσει από το σπίτι του ένα εισιτήριο και να πετάξει χωρίς καν να χρειάζεται να το εκτυπώσει. Στην Ελλάδα έχει γίνει μια γρήγορη μετάβαση στο mobile».

Αναφορικά με τα όσα ακούγονται για την πορεία του ελληνικού τουρισμού και τις υπεραισιόδοξες εκτιμήσεις από τους αρμόδιους φορείς, η κ. Καρατζαβέλου κρατάει επιφυλακτική στάση. «Υπάρχει μεν ανάπτυξη και αύξηση αφίξεων, αλλά και ένα μεγάλο ερωτηματικό ως προς τα έσοδα. Είναι ένα θέμα που δεν το αναλύει η Πολιτεία, αλλά το βιώνουν οι επαγγελματίες του κλάδου».

Σε μια προσπάθεια εντοπισμού των κυριότερων προκλήσεων που καλούνται να αντιμετωπίσουν όσοι χαράσσουν την τουριστική πολιτική καθώς και εκείνοι που δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά στον εν λόγω κλάδο, η Γενική Διευθύντρια της Travel Media Applications επικεντρώνεται στα εξής: έλλειψη βασικών υποδομών του κράτους (δρόμοι, αεροδρόμια), πόλωση σε παγκόσμιο επίπεδο σε δύο κατηγορίες τουριστών, τους πολύ πλούσιους και τους φτωχούς με αφανισμό της μεσαίας τάξης στην Ευρώπη, μεγάλη πιθανότητα απώλειας σημαντικού ποσοστού Ρώσων τουριστών εξαιτίας της μείωσης έκδοσης visa για ταξίδια στην Ευρώπη, καθώς και την πολιτική του all inclusive με συρρίκνωση εσόδων για τις τοπικές κοινωνίες.

Όσο για το τελευταίο, η ίδια επισημαίνει πως έχει αλλάξει άρδην η φιλοσοφία αφού δεν είναι πια τα χαμηλού κόστους ξενοδοχεία με κακής ποιότητας φαγητό που την εφαρμόζουν, αλλά τα 5άστερα.«Κατά τη γνώμη μου κάθε επαγγελματίας που θέλει να είναι ανταγωνιστικός στην παγκόσμια αγορά πρέπει να αντιληφθεί τη σημασία του ηλεκτρονικού τουρισμού και να το εκλάβει ως μια ξεχωριστή οντότητα της ήδη υπάρχουσας επιχείρησης. Γενικότερα θεωρώ ότι οι Έλληνες είναι αρκετά ενήμεροι σε αυτό το θέμα. Το γεγονός ότι συνεργάζονται με εταιρείες στο εξωτερικό τους αναγκάζει να υιοθετούν καινοτόμες ιδέες και να προσαρμόζονται σε νέα δεδομένα».