Μαίνεται ο «πόλεμος» για το ελληνικό γιαούρτι

Μαίνεται ο «πόλεμος» για το ελληνικό γιαούρτι

Ρεπορτάζ για τη «μεγάλη αντεπίθεση» του ελληνικού γιαουρτιού, όπως τη χαρακτηρίζει, φιλοξενεί ο «Figaro».

Ρεπορτάζ για τη «μεγάλη αντεπίθεση» του ελληνικού γιαουρτιού, όπως τη χαρακτηρίζει, φιλοξενεί ο «Figaro». Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η αντεπίθεση αυτή γίνεται με αιχμή του δόρατος την «μεγαλύτερη επωνυμία ελληνικού γιαουρτιού, τη ΦΑΓΕ», που πέτυχε μεγάλη νίκη εναντίον της γιγαντιαίας τουρκικής φίρμας Chobani.

Πρόκειται για μια δικαστική νίκη, καθώς το βρετανικό δικαστήριο στα τέλη του περασμένου Ιουλίου απαγόρευσε στην Chobani να αναγράφει στα κεσεδάκια της «ελληνικό γιαούρτι».

«Το δικαστήριο απένειμε δικαιοσύνη. Αν ένα γιαούρτι δεν παρασκευάζεται στην Ελλάδα και βάσει ελληνικής συνταγής, δεν πρόκειται για γιαούρτι ελληνικό. Ανταγωνιστές σε άλλες χώρες αναγράφουν στις ετικέτες τους “γιαούρτι ελληνικού τύπου”. Είναι ασφαλώς νόμιμος ο χαρακτηρισμός, αλλά και πάλι δεν πρόκειται για ελληνική συνταγή» δήλωσε στη γαλλική εφημερίδα ο ειδικευμένος σε εταιρικά θέματα δικηγόρος Αθηνών Πέτρος Μαχάς.

Στη συνέχεια το δημοσίευμα κάνει μια αναδρομή στη συγκεκριμένη κόντρα από το 2007 στις ΗΠΑ, όταν ο Τούρκος εμιγκρές Χαμντί Ουλουκάγια εισέβαλε στην αμερικανική αγορά με κεσεδάκια που έγραφαν στις ετικέτες τους «ελληνικά υπερπρωτεϊνούχα γιαούρτια». Το προϊόν του έκανε θραύση και ο ίδιος μέσα σε μία δεκαετία έγινε δισεκατομμυριούχος και περιζήτητος από όλα τα μέσα ενημέρωσης. Η παρουσία του εκτεινόταν από τα ειδικευμένα σε θέματα υγείας περιοδικά ως τις τηλεοπτικές εκπομπές για συνταγές μαγειρικής. Και βεβαίως στις διαφημίσεις διαφόρων προϊόντων.

«Οι Έλληνες της ΦΑΓΕ, εξοργισμένοι από τις εξελίξεις στην αμερικανική αγορά, αποφάσισαν να προστατεύσουν την Ευρώπη» γράφει ο «Figaro». Το 2013 ξεκίνησαν τις επιθέσεις κατά της Chobani στη Βρετανία. Και πέτυχαν τη διαγραφή των παραπλανητικών για τον καταναλωτή πληροφοριών περί «ελληνικού γιαουρτιού» από τα προϊόντα της τουρκικής εταιρείας.

Τώρα η ελληνική εταιρεία πολλαπλασιάζει τις προσπάθειές της και ξεκινά δικαστικούς αγώνες κατά της παραπλάνησης των καταναλωτών στην αγορά των ΗΠΑ και στις άλλες ευρωπαϊκές αγορές, σύμφωνα με τις πληροφορίες της εφημερίδας.

Να σημειωθεί ότι το ελληνικό ή το «ελληνικού τύπου» γιαούρτι στις ΗΠΑ καταλαμβάνει μερίδιο 49% της συνολικής αγοράς, σύμφωνα με έρευνα του αμερικανικού ινστιτούτου Bernstein. Πρόκειται για ένα προϊόν με ετήσιο τζίρο 1,98 δισ. ευρώ το 2013 μόνο στις ΗΠΑ.

Στη Βρετανία οι πωλήσεις ελληνικού και «ελληνικού» γιαουρτιού (είτε δηλαδή πρόκειται για προϊόντα ελληνικών εταιρειών είτε για προϊόντα της Chobani) αυξάνονται με ετήσιο ρυθμό 10,7% και είχαν φθάσει τα 265,4 εκατ. ευρώ το 2013.

Η μεγαλύτερη αύξηση στις πωλήσεις καταγράφεται ωστόσο στην Ιταλία, όπου ο τζίρος έφθασε πέρυσι τα 178 εκατ. ευρώ. Στη Γαλλία βεβαίως το ελληνικό γιαούρτι (επίσης εντός και εκτός εισαγωγικών) αντιπροσωπεύει μόνο το 3% της αγοράς, διότι εκεί δραστηριοποιούνται η γαλλική Danone και η ελβετική Nestle.

Η εκτίναξη των πωλήσεων ελληνικού γιαουρτιού στη Γερμανία αποδίδεται εν πολλοίς στη δημιουργία θυγατρικής της ΦΑΓΕ στη χώρα. Τις ημέρες αυτές η ελληνική εταιρεία εγκαινιάζει θυγατρική εταιρεία στη Νέα Υόρκη. Μια κίνηση που θα της επιτρέψει, σύμφωνα με εκτιμήσεις που δημοσιεύει ο «Figaro», να αυξήσει την παραγωγή της από 85.000 σε 160.000 τόνους γιαουρτιού.

Διαβάστε ακόμη: 

ΦΑΓΕ vs. Chobani σημειώσατε «1»

 O Τούρκος που κατέκτησε με το «ελληνικό» γιαούρτι τις ΗΠΑ