Μαίνονται τα πύρινα μέτωπα στη Μάνη

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εκκενώθηκαν πέντε οικισμοί- Ενισχύθηκαν οι δυνάμεις της πυροσβεστικής.

Εκκένωση οικισμών

Ώρες αγωνίας περνούν οι κάτοικοι στην περιοχή Λαγκαδά του Δήμου Ανατολικής Μάνης, Λακωνίας.

Η πυρκαγιά που ξέσπασε σε δασική έκταση, γρήγορα έλαβε μεγάλες διαστάσεις και απειλεί οικισμούς.

Ήδη έχουν εκκενωθεί πέντε οικισμοί κοντά στο πύρινο μέτωπο που εκτείνεται αρκετά χιλιόμετρα. Πρόκειται για τους οικισμούς Βάχος, Γέρμα, Δροσοπηγή, Σκαμνάκι και Νεοχώρι.

Ο δρόμος που συνδέει την Αρεόπολη με το Γύθειο είναι κλειστός και η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται μέσω παρακαμπτηρίων οδών.

Ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής δίνουν μάχη για να περιορίσουν το πύρινο μέτωπο, ωστόσο τις προσπάθειες δυσχεραίνουν οι ισχυροί άνεμοι, ενώ οι φλόγες βρίσκονται μια ανάσα από κατοικημένη περιοχή.

Νέο μέτωπο στο Γεράκι

Την ώρα που οι ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής, με τη συνδρομή εναέριων μέσων, επιχειρούσαν πυρόσβεση στην Ανατολική Μάνη, νέο μέτωπο ξέσπασε στην περιοχή Γεράκι του Δήμου Ευρώτα Λακωνίας.

Άμεσα κινητοποιήθηκαν δυνάμεις και για αυτό το μέτωπο. Στο σημείο βρίσκονται 29 πυροσβέστες με 9 οχήματα, πεζοπόρο τμήμα, ενώ από αέρος στην επιχείρηση μετέχουν δύο αεροσκάφη. Η αγωνία μεγαλώνει λόγω του διπλού πύρινου μετώπου στη Λακωνία.

Και καθώς η νύχτα πέφτει, τα εναέρια μέσα θα πρέπει να αποχωρήσουν, κάτι που αυξάνει την πίεση στα επίγεια μέσα και την ανησυχία στους κατοίκους.

Ώρες αγωνίας

Από νωρίς το απόγευμα εκκενώνονται οικισμοί, ύστερα από αλλαγή στην κατεύθυνση των ανέμων. Όσοι κάτοικοι δεν εγκατέλειψαν τα σπίτια τους, βρίσκονται στους δρόμους των οικισμών με υδροφόρες και όποια άλλα μέσα μπορούν να διαθέσουν για να συμβάλλουν στην πυρόσβεση.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, στις φλόγες έχουν παραδοθεί κάποια παραπήγματα και στάβλοι που βρίσκονται στις παρυφές οικισμών.

Έρευνα για εμπρησμό

Όπως έγινε γνωστό με εντολή του αρχηγού του ΠΣ Αντιστράτηγου Στέφανου Κολοκούρη, κλιμάκιο της ΔΑΕΕ μεταβαίνει στην Ανατολική Μάνη για τη διερεύνηση των αιτιών της πυρκαγιάς. Στην περιοχή έχει μεταβεί και ο ίδιος ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Στέφανος Κολοκούρης.

Στην περιοχή έχει μεταβεί και ο ίδιος ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Στέφανος Κολοκούρης.

Στο σημείο βρίσκονται από την πρώτη στιγμή ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις καθώς και εθελοντές προσπαθώντας να περιορίσουν το πύρινο μέτωπο.