Mercedes Benz Ελλάς: Οι άνθρωποι κάνουν τη διαφορά

Ο διευθύνων σύμβουλος της Mercedes Benz Ελλάς, Γιάννης Καλλίγερος, εξηγεί τη στρατηγική που ακολούθησε η εταιρεία. 

Συμπληρώνει 18 χρόνια στους κόλπους της Mercedes Benz Ελλάς, ενώ τα τελευταία 2,5 είναι επικεφαλής. Βίωσε μια πρωτοφανή κρίση, που οδήγησε το σύνολο της εγχώριας αγοράς αυτοκινήτου σε πτώση της τάξης του 80% και η μεγαλύτερή του πρόκληση ήταν να διασφαλίσει το «φορτίο των 800 οικογενειών» οι οποίες άμεσα ή έμμεσα σχετίζονται με την ελληνική θυγατρική του πολυεθνικού ομίλου. Η εταιρεία διέγνωσε εγκαίρως την επερχόμενη συρρίκνωση της αγοράς και αναδιάρθρωσε τη δομή της στην Ελλάδα, παραχωρώντας μάλιστα ένα έτος στο δίκτυο συνεργατών της για την προσαρμογή.

Κατήργησε όλες τις άδειες και προχώρησε σε νέες συμφωνίες αδειοδότησης. Στις αρχές πλέον του 2012 διαμόρφωσε ένα δίκτυο έντεκα διανομέων και 40 εξουσιοδοτημένων συνεργείων (με 49 καταστήματα), καλύπτοντας μεν γεωγραφικά ολόκληρη τη χώρα, αλλά έχοντας διασφαλίσει την υγεία του συστήματός της. Η αναδιάρθρωση ωστόσο δεν περιελάμβανε μόνον περιορισμούς αλλά και επενδύσεις, υπηρετώντας μια επιθετική αντίληψη απέναντι στα προβλήματα της ελληνικής αγοράς. «Είχαμε δύο επιλογές: να δούμε την κρίση είτε ως ευκαιρία είτε ως πρόβλημα. Εμείς διαλέξαμε να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση δυναμικά» αναφέρει ο Γιάννης Καλλίγερος. Υποστηρίζει ότι, όπως έλεγε ο Αϊνστάιν, «δεν μπορείς να λύσεις προβλήματα με τον ίδιο τρόπο σκέψης που είχες όταν αυτά δημιουργήθηκαν» και γι’ αυτό η εταιρεία προέβη σε μια σειρά κινήσεων που τελικά οδήγησαν σε αύξηση της αποτελεσματικότητας.

Μείωσε κάθε γραμμή κόστους που μπορούσε να ελέγξει, αλλά δεν απέλυσε και δεν μείωσε τους μισθούς των 200 εργαζομένων που υποστηρίζουν την κεντρική διοίκηση της ελληνικής θυγατρικής, λειτουργώντας κόντρα στην κυρίαρχη πρακτική των κάθε είδους ελληνικών επιχειρήσεων μέσα στην κρίση. «Είμαστε μια εταιρεία με καλό προϊόν, όμως εκτιμήσαμε ότι δεν αρκεί αυτό για την πρόοδό μας. Για εμάς μέτρησαν οι άνθρωποι που κάνουν τη δουλειά» αναφέρει ο Γιάννης Καλλίγερος. «Η στάση αυτή απέδωσε, γιατί όλοι εμφανίστηκαν διατεθειμένοι να εργαστούν σκληρότερα, να αποδώσουν περισσότερο, να διανύσουν το έξτρα μίλι που τους ζητήσαμε».

Είναι χαρακτηριστικό πως μέσα στην κρίση τα αποτελέσματα έρευνας για τoν βαθμό ικανοποίησης των εργαζομένων της Mercedes Benz Hellas ανήλθαν στο 94%, ένα από τα υψηλότερα ποσοστά ανάμεσα στο παγκόσμιο δίκτυο θυγατρικών του ομίλου. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της εταιρείας, ρόλο έπαιξαν, πέρα από τη διατήρηση των θέσεων εργασίας και των αμοιβών, οι επενδύσεις στο ανθρώπινο δυναμικό. «Υποστηρίξαμε το ταλέντο, επενδύσαμε στην εκπαίδευση του προσωπικού, δώσαμε κίνητρα οικονομικά, αλλά και άλλες παροχές στους εργαζομένους, εκτιμώντας ότι αυτό θα αποδώσει». Εν προκειμένω, αξίζει να αναφερθεί πως η εταιρεία παρείχε μέχρι και προγράμματα ευζωίας, προσφέροντας από διαιτολογικές συμβουλές έως… μασάζ και συνεδρίες φυσικής άσκησης.

Μέσα στην κρίση προχώρησε επίσης σε μια μεγάλη επένδυση σε φωτοβολταϊκά πάνελ, η οποία καλύπτει το 65% των ενεργειακών αναγκών του κτιρίου που στεγάζει τα γραφεία της κεντρικής διοίκησης στη Νέα Κηφισιά, και εξυπηρετεί την υποδομή φόρτισης των ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων της Mercedes Benz, αλλά και σε βιολογικό καθαρισμό των υγρών αποβλήτων που ποτίζουν τον κήπο του κτιρίου.

Ακόμη, η εταιρεία παρέμεινε ενεργή στον τομέα της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, υποστηρίζοντας οικονομικά σειρά δράσεων στον πολιτισμό, αλλά και κοινωνικούς οργανισμούς, όπως «Το Χαμόγελο του Παιδιού».

Όλα τα παραπάνω, ωστόσο, υποστηρίχθηκαν από μια οικονομική επίδοση που ξεπέρασε τον μέσο όρο της αγοράς. Αν και η Mercedes Benz Hellas υπέστη την αναπόφευκτη επίπτωση από τη μείωση της ζήτησης, τα μεγέθη της υποχώρησαν λιγότερο.

Το 2014 ήταν κερδοφόρο έτος, ενώ κατέκτησε την πρώτη θέση στην Ελλάδα βάσει πωλήσεων ανάμεσα στους άμεσους ανταγωνιστές στη λεγόμενη premium κατηγορία αυτοκινήτων. Στους πρώτους μήνες του 2015, κατά τους οποίους η εγχώρια αγορά παρουσιάζει σαφή ανάκαμψη με αύξηση πωλήσεων νέων αυτοκινήτων κατά 15,7%, η αντίστοιχη αύξηση για τη Mercedes Benz Hellas ξεπερνά το 28%. «Παγκοσμίως η Mercedes Benz παρουσιάζει μεγαλύτερη αύξηση έναντι των ανταγωνιστών της, εξαιτίας των προϊόντων και των νέων μοντέλων της. Δεν κατακτά, ωστόσο, παντού την πρώτη θέση της αγοράς. Αυτό είναι επίτευγμα που φέρνουν η σωστή διαχείριση και η έξυπνη στρατηγική. Εν ολίγοις, τα προϊόντα είναι παντού τα ίδια, αλλά η πρωτιά έρχεται μέσα από την προσπάθεια των ανθρώπων».

Σύμφωνα με τον Γιάννη Καλλίγερο –ο οποίος γεννήθηκε, μεγάλωσε στα Κύθηρα και κουβαλά ανάλογες εικόνες– το «γερό σκάφος» της εταιρείας μπορεί να αντέξει και τα έντεκα Μποφόρ που πνέουν στη θάλασσα της εγχώριας αγοράς. Αλλά επειδή πάντα υπάρχει ο κίνδυνος του ύφαλου, χρειάζεται ένας καπετάνιος και ένα πλήρωμα που θα οδηγήσουν το σκάφος στο λιμάνι. «Ως επικεφαλής, βρίσκομαι πάντοτε στη γέφυρα του πλοίου, καθοδηγώ και μεριμνώ έτσι ώστε όλα να λειτουργούν ομαλά και προς όφελός μας». Υποστηρίζει ότι κρίσιμο ρόλο στην ασφαλή διέλευση μέσα στην κρίση έπαιξαν η ανοιχτή και άμεση επικοινωνία και η θεμελίωση σχέσης εμπιστοσύνης τόσο με τον μητρικό όμιλο όσο και με το δίκτυο συνεργατών. «Πιστεύω ότι τα κακά νέα πρέπει να μαθαίνονται γρήγορα, τα καλά νέα μπορούν να περιμένουν» σχολιάζει.

Πέρα όμως από τις βραχυπρόθεσμες τακτικές, πιστεύει στη χάραξη μιας στρατηγικής που θα αποτελεί οδηγό για το μέλλον. «Θέλουμε να οδηγούμε τις εξελίξεις, είναι η αρχή μας, και αυτό δεν επιτυγχάνεται χωρίς μια μακροπρόθεσμη στρατηγική».

IMG6911Αυτή η αντίληψη είναι που καθορίζει και τη σχέση με τον μητρικό όμιλο, ο οποίος έδειξε έμπρακτα την υποστήριξή του στα χρόνια της κρίσης. «Οι Γερμανοί κοιτάζουν το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον. Η Ελλάδα είναι μια χώρα όπου έχουν παρουσία και τους ενδιαφέρει. Ήταν πάντοτε δίπλα μας και μας υποστήριζαν. Προσωπικά δεν αισθάνθηκα ποτέ υποδεέστερος έναντι των ομολόγων μου σε άλλες αγορές. Ο όμιλος αναγνωρίζει την προσπάθεια ανεξαρτήτως μεγέθους και εσόδων. Εξάλλου, η πρωτιά μας στην Ελλάδα πιστοποιεί ότι ανταποκρινόμαστε στα στάνταρ της Mercedes».

Ο ίδιος υποστηρίζει πως ποτέ δεν ήταν εύκολο να πουλάς αυτοκίνητα premium κατηγορίας και καταρρίπτει τον μύθο που ήθελε την Ελλάδα ανάμεσα στις πρώτες χώρες κατανάλωσης ακριβών αυτοκινήτων. «Προσωπικά δεν πιστεύω σε αυτήν τη θεωρία. Υπήρχε μια τάση ανταμοιβής των ανθρώπων που εργάστηκαν σκληρά με ένα καλό αυτοκίνητο. Πέρα από αυτό, η Mercedes πουλούσε και εξακολουθεί να πουλά μέσα στην κρίση, γιατί διαθέτει μια συνολική πρόταση που ξεπερνά την έννοια του στάτους» συμπληρώνει. Αναφέρεται σε χαρακτηριστικά όπως η ασφάλεια, η υψηλή μεταπωλητική αξία των αυτοκινήτων και τα πακέτα υπηρεσιών υποστήριξης μετά την πώληση, που καθιστούν τη φίρμα ανταγωνιστική. Η διείσδυσή της είναι επίσης μεγάλη στην αγορά leasing, αλλά και στα επαγγελματικής χρήσης αυτοκίνητα. Παραθέτει παραδείγματα στα οποία στόλοι εταιρικών αυτοκινήτων άλλων μαρκών, πέραν της premium κατηγορίας, αντικαθίστανται με Mercedes, καθώς το συνολικό πακέτο που προσφέρεται είναι ανταγωνιστικό. «Αυτό που παρατηρούμε στην Ελλάδα και στον ευρωπαϊκό Νότο, στις λεγόμενες χώρες της κρίσης, είναι ότι οι premium κατηγορίες πηγαίνουν καλύτερα σε σχέση με τον μέσο όρο της αγοράς» αναφέρει, εκτιμώντας ότι οι καταναλωτές επενδύουν σε αξία.

Κυρίαρχο ρόλο, βεβαίως, παίζει η παραγωγή της μητρικής Mercedes Benz Daimler, η οποία έχει επενδύσει σημαντικά στο λανσάρισμα νέων μοντέλων αυτοκινήτων που απαντούν στις ανάγκες της αγοράς. Είναι χαρακτηριστικό πως από μάρκα-όνειρο του επιτυχημένου και οικονομικά εύρωστου μεσήλικα έχει αρδεύσει μερίδια αγοράς από όλες τις κατηγορίες καταναλωτών. «Έχουμε προσελκύσει ένα νεαρότερο κοινό της κατηγορίας 25-35 ετών, έχουμε αυξήσει τη διείσδυση στο γυναικείο κοινό, ενώ μας εμπιστεύονται επαγγελματίες και οικογένειες για την ασφάλεια που παρέχουν τα οχήματα Mercedes». Αναφέρεται στις καινοτομίες που έχει εισαγάγει στην αγορά αυτοκινήτου η Mercedes και που αργότερα έγιναν κοινός τόπος για ολόκληρη τη βιομηχανία, όπως οι αερόσακοι, οι προεταντήρες ζωνών, το σύστημα ABS κ.ά.

«Ας μην ξεχνάμε ότι η Mercedes είναι ο εφευρέτης του αυτοκινήτου και εδώ και 129 χρόνια δεν έπαψε να πρωτοπορεί» σημειώνει.

Ο ίδιος λατρεύει την οδήγηση και για αυτό έχει έναν ακόμη λόγο να χαίρεται για τα νέα μοντέλα της εταιρείας.

Σήμερα οδηγεί ένα ηλεκτροκίνητο μοντέλο που έχει αυτονομία 40 χιλιομέτρων και επαναφορτίζεται στις εγκαταστάσεις της Mercedes. Αναγνωρίζει δε ότι η διεθνής τάση, που απαντάται και στην Ελλάδα, είναι μοντέλα χαμηλότερου κυβισμού αλλά υψηλών επιδόσεων, τα οποία σημειώνουν χαμηλές εκπομπές ρύπων. «Η τάση αυτή είναι κυρίαρχη και οδηγεί τις εξελίξεις για τα επόμενα χρόνια. Ωστόσο, η τεχνολογία οδηγεί σε νέες καινοτομίες, όπως η αυτόματη οδήγηση, που το αυτοκίνητο ταξιδεύει με αυτόματο πιλότο, ή οι νέοι κινητήρες που καταναλώνουν υδρογόνο» αναφέρει δίνοντάς μας μια εικόνα για το μέλλον.

Ο ίδιος, πάντως, αναπολεί τη στιγμή που οδήγησε το ΑMG GT, ένα διθέσιο αγωνιστικό αυτοκίνητο της Mercedes το οποίο αποτελεί ένα ιδιαίτερο μοντέλο υψηλής τεχνολογίας που προσφέρει μοναδική εμπειρία στους λάτρεις της οδήγησης.

Το κείμενο έχει δημοσιευτεί στο περιοδικό Fortune που κυκλοφορεί στα περίπτερα.

*Φωτογραφίες: Διονύσης Ανδριανόπουλος