Μέρες 2015 στον ΣΥΡΙΖΑ: Δημοψήφισμα από τον Κασσελάκη, αποχωρήσεις, απολύσεις και στον «ορίζοντα» η διάσπαση

Μέρες 2015 στον ΣΥΡΙΖΑ: Δημοψήφισμα από τον Κασσελάκη, αποχωρήσεις, απολύσεις και στον «ορίζοντα» η διάσπαση
Election Results at SYRIZA headquarters, in Athens, on May 21, 2023 (Photo by Konstantinos Zilos/NurPhoto) (Photo by Konstantinos Zilos / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
Αίτημα Κασσελάκη στην Κεντρική Επιτροπή. Εκτός του κόμματος Σκουρλέτης και Βούτσης, έπονται 1.300 μέλη.

Μέρες ανάλογες του 2015 ζει ο ΣΥΡΙΖΑ πριν από την κρίσιμη κεντρική επιτροπή του κόμματος (11-12 Νοεμβρίου), με τον Στέφανο Κασσελάκη να προτείνει δημοψήφισμα για τη διαγραφή των 4 στελεχών (Τζουμάκας, Φίλης, Σκουρλέτης και Βίτσας), τον «χορό» των αποχωρήσεων ιστορικών στελεχών να συνεχίζεται και όλα να υποδηλώνουν πως η διάσπαση στην Κουμουνδούρου είναι προ των πυλών.

Ο Στέφανος Κασσελάκης ανακοίνωσε την Παρασκευή πως θα αιτηθεί στη συνεδρίαση της ΚΕ τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τη διαγραφή των 4 στελεχών με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να «ανοίγει» τη διαδικασία εκτός του κόμματος καθώς η πρόταση του αφορά «διεξαγωγή δημοψηφίσματος απευθείας από τα μέλη και τους φίλους του κόμματος για την αποπομπή των τεσσάρων στελεχών που προσέβαλαν βάναυσα όλους μας».

Μάλιστα, ο πρόεδρος του κόμματος φαίνεται έτοιμος να υλοποιήσει την πρόταση του ακόμα και εάν «φάει άκυρο» από την ΚΕ καθώς στο μήνθμα του υποστηρίζει πως «εάν η Κεντρική Επιτροπή αρνηθεί, θα προχωρήσω στη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος με αίτημα του 15% των μελών του ΣΥΡΙΖΑ, ακριβώς όπως προβλέπει το καταστατικό μας».

Σημειώνεται πως στην ανάρτηση του στο Facebook που ενημερώνει για την πρόταση του δημοψηφίσματος, ο κ. Κασσελάκης στέκεται -για μια ακόμα φορά- στον Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας πως εμπνέεται « από έναν σεμνό και ταπεινό άνθρωπο: Τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος με κράτησε για ώρες στο γραφείο του τον Ιανουάριο -μπροστά στους συνεργάτες του- όσο εγώ αισθανόμουν άβολα.

Τελικά, το γραφείο του έγινε γραφείο μου, με εντολή από τη βάση, με εντολή από την κοινωνία την ίδια».

Αποχώρησε ο Σκουρλέτης, εκτός και ο Βούτσης

Εν μέσω του κλίματος που δημιουργεί η… αναβίωση του 2015 στα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ, ένας από τους 4 υποψήφιους προς διαγραγή από τον πρόεδρο, ο Πάνος Σκουρλέτης και ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, να βρίσκονται ήδη εκτός του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Σκουρλέτης ανακοίνωσε επίσημα την αποχώρηση του από τον ΣΥΡΙΖΑ με επίθεση στην ηγεσία του κόμματος, αναφέροντας χαρακτηριστικά στην επιστολή του «οι δυνάμεις που κυριαρχούν σήμερα στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υλοποιούν ένα σχέδιο διχασμού και ρήξης που ανέλαβε να ολοκληρώσει ο νεόκοπος και ανέπαφος με την Αριστερά και την πολιτική Στ. Κασσελάκης».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ακόμα, σημειώνει πως «επιλέγω να συνταχτώ με τις δεκάδες των στελεχών και των μελών του ΣΥΡΙΖΑ που καθημερινά αποχωρούν υπερασπιζόμενοι την πολιτική τους αξιοπρέπεια και αγωνίζονται για ένα καλύτερο κόσμο».

Ο Νίκος Βούτσης ανέφερε σε επιστολή του προς τους γραμματείς του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγου και Γιώργο Βασιλειάδη, πως δεν θα βρεθεί στη συνεδρίαση της ΚΕ αφού «δεν θα είμαι πλέον μέλος του κόμματος, του οποίου υπήρξα συνιδρυτής και συνδιαμορφωτής της ταυτότητας και των πολιτικών του μέχρι και σήμερα».

Μεταξύ άλλων, υποστηρίζει πως ο ΣΥΡΙΖΑ «υφίσταται πλέον δυστυχώς μια κατάσταση που προσομοιάζει σε πολιτική ανήκεστο βλάβη. Διαμορφώνεται, με αποκλειστική ευθύνη του νέου προέδρου και της περί αυτόν νέας ηγετικής ομάδας ένα κόμμα, που ανομολόγητα προσώρας απομακρύνεται από την Αριστερά και θα διαγκωνίζεται συν τω χρόνω στο χώρο του πολιτικού Κέντρου».

Και στα κομματικά media

Η «μπάλα» της εσωκομματικής κρίσης επηρεάζει και τα media του ΣΥΡΙΖΑ, με τον δημοσιογράφο Νίκο Σβέρκο να αναφέρει πως του γνωστοποιήθηκε η απομάκρυνση από την εκπομπή που είχε στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο».

«Ο διευθυντής σε προφορική και γραπτή επικοινωνία μας μου πρότεινε να φύγω από την καθημερινή ζώνη και να πάρω εκπομπή το απόγευμα του Σαββάτου και της Κυριακής. Στις ερωτήσεις μου αναφορικά με τους λόγους της απομάκρυνσής μου, δεν έλαβα σαφή απάντηση, καθώς η πρότασή του ήταν τελείως ανορθολογική. Η εκπομπή πήγαινε καλά και δεν έλαβα κανένα παράπονο για την δημοσιογραφική επάρκειά μου» σημείωσε σε μακροσκελές post του στο Facebook ο Νίκος Σβέρκος.

Οι 1.300

Σημειώνεται πως την Πέμπτη δημοσιεύτηκε ένα κείμενο με τις υπογραφές περίπου 1.300 μελών του ΣΥΡΙΖΑ, που υπογράφουν στελέχη όπως οι: Ανδρέας Ξανθός, Πάνος Σκουρλέτης, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Νίκος Φίλης, Κώστας Αθανασίου, Νίκος Βούτσης, Αννέτα Καββαδία, Πάνος Λάμπρου.

Με τίτλο «Διέξοδος Αριστερά», οι υπογράφοντες τονίζουν πως «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να είναι οι τραμπουκισμοί και η θρασύτητα ενός πνεύματος ιδιοκτήτη που αποφαίνεται “όποιος διαφωνεί, να φεύγει”» και χαρακτηρίζεται ως απάτη ο «μύθος του ηγέτη που θα νικήσει τον Μητσοτάκη».

Με βάση τα παραπάνω, οι εξελίξεις αναμένεται να είναι ραγδαίες στον ΣΥΡΙΖΑ μέσα στις επόμενες ώρες και μέρες και μένει να φανεί πως θα είναι το εσωκομματικό τοπίο από τη Δευτέρα και μετά από τη συνεδρίαση της ΚΕ του κόμματος.

Τι προβλέπει το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ για τα δημοψηφίσματα

Το Άρθρο 24 του καταστατικού του ΣΥΡΙΖΑ ορίζει τα εξής για τα εσωτερικά δημοψηφίσματα:

«1. Σοβαρά ζητήματα της πολιτικής και της λειτουργίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μπορούν να αντιμετωπιστούν με την προσφυγή στη θέληση των μελών του, με το θεσμό του εσωτερικού δημοψηφίσματος στη βάση εναλλακτικών προτάσεων. Στην απόφαση με την οποία προκηρύσσεται ένα εσωτερικό δημοψήφισμα μπορεί να προβλέπεται και η συμμετοχή των φίλων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο αντίστοιχο επίπεδο.

2. Εσωτερικό δημοψήφισμα προκηρύσσεται:

(α) σε εθνικό επίπεδο, με αίτημα του 15% των μελών που έχουν εκπληρώσει τις οικονομικές τους υποχρεώσεις ή από την απόλυτη πλειοψηφία των μελών της ΚΕ.

(β) σε περιφερειακό επίπεδο, με αίτημα του 15% των μελών του αντίστοιχου γεωγραφικού επιπέδου που έχουν εκπληρώσει τις οικονομικές τους υποχρεώσεις ή από την απόλυτη πλειοψηφία των μελών της ΠΣΕ. Το δημοψήφισμα μπορεί να αφορά αποκλειστικά ζητήματα περιφερειακής πολιτικής. Για την πρόθεσή της να διοργανώσει περιφερειακό δημοψήφισμα, η ΠΣΕ ενημερώνει την ΚΕ. Εάν η ΚΕ κρίνει ότι η σημασία ενός θέματος υπερβαίνει τα όρια της συγκεκριμένης περιφέρειας, μπορεί να ακυρώνει τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος ή να το επαναπροκηρύσσει με άλλους όρους, σε πανελλαδικό επίπεδο ή σε επίπεδο περισσότερων περιφερειών».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: