Μερική εκταμίευση της δόσης και αναμονή ως τα τέλη Οκτωβρίου

Μερική εκταμίευση της δόσης και αναμονή ως τα τέλη Οκτωβρίου
epa05579761 (L-R) European Commissioner for Economic and Financial Affairs Pierre Moscovici, Luxembourg Finance Minister Pierre Gramegna and German Finance Minister Wolfgang Schaeuble at the start of the Eurogroup finance Ministers meeting in Luxembourg, 10 October 2016. EPA/JULIEN WARNAND

Ποιοι είναι οι λόγοι που το Eurogroup εκταμιεύει το 1,1 δισ. από τα 2,8 δισ. ευρώ, και τι θα ακολουθήσει.

Το χειρότερο σενάριο της νέας «σαλαμοποίησης» της υποδόσης επαληθεύτηκε στο Eurogroup της Δευτέρας. Έτσι, αντί των 2,8 δισ. ευρώ, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης ενέκριναν την εκταμίευση μόνο του 1,1 δισ. ευρώ, που συνδέονται απόλυτα με την υλοποίηση των 15 προαπαιτούμενων.

Για τα υπόλοιπα 1,7 δισ. ευρώ, η εκταμίευση θα πραγματοποιηθεί μόνο όταν το Eurogroup λάβει επαρκή στοιχεία ότι η Αθήνα έχει πληρώσει το 80% της προηγούμενης υποδόσης, που προοριζόταν για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες προμηθευτές.

Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, το ΔΣ του ESM θα συνεδριάσει σε δύο εβδομάδες για να δώσει και τυπικά το πράσινο φως για το 1,1 δισ. ευρώ. Εάν έως τότε έχουν λάβει όλα τα στοιχεία που πιστοποιούν την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων με βάση τη συμφωνία, τότε μπορεί να δοθεί αυτομάτως έγκριση και για αυτό το ποσό. Σε αντίθετη περίπτωση, το θέμα θα επανεξεταστεί στο Eurogroup της 24ης Οκτωβρίου.

Πάντως, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, χαρακτήρισε το θέμα τεχνικό, ενώ και ο Γερούν Ντάισελμπλουμ εξέφρασε την εκτίμηση πως η συλλογή των στοιχείων προχωρά και θα έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη Οκτωβρίου.

Καμία εξέλιξη δεν υπήρξε και στο θέμα του χρέους, καθώς με την ενδεχόμενη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Μάλιστα, ο επικεφαλής του Eurogroup αρνήθηκε να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες, αφού, όπως είπε το ζήτημα δεν ετέθη στο τραπέζι, ενώ στις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων τόνισε χαρακτηριστικά πως υπάρχει η απόφαση του Μαΐου και «δεν σκοπεύω να ανοίγω το θέμα του ελληνικού χρέους κάθε μήνα». Κανένα στοιχείο δεν έδωσε και για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, παραπέμποντας τις όποιες αποφάσεις και ανακοινώσεις για μετά το τέλος του προγράμματος το 2018.

Υπουργείο Οικονομικών: Το 1,7 δισ. θα εκταμιευτεί στις 24 Οκτωβρίου

Το 1,7 δισ. ευρώ αφορά ληξιπρόθεσμες οφειλές με τα επίσημα στοιχεία του Ιουλίου – Αυγούστου να δείχνουν ότι έχουμε υπερκαλύψει το στόχο μας», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών μετά το τέλος του Eurogroup. Το ΥΠΟΙΚ σημειώνει ότι τα επίσημα στοιχεία του Σεπτεμβρίου δεν ήταν δυνατόν να βγουν πριν από το τέλος Οκτωβρίου.

«Το 1,7 δισ. ευρώ, λοιπόν, θα εκταμιευθεί στις 24 Οκτωβρίου, στην επόμενη, δηλαδή, συνάντηση του ESM, όπου και τα επίσημα στοιχεία του Σεπτεμβρίου θα επιβεβαιώσουν ότι κινούμαστε πολύ πάνω από το στόχο μας», σημειώνει το υπουργείο.