Μέρκελ: Πλήρης αλληλεγγύη στα δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου – Ανησυχία για την κατάσταση στην Αν.Μεσόγειο

Μέρκελ: Πλήρης αλληλεγγύη στα δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου – Ανησυχία για την κατάσταση στην Αν.Μεσόγειο
epa07623862 German Chancellor Angela Merkel attends the Day of the German Industry, in Berlin, Germany, 04 June 2019. The convention is the most important event of the Federation of German Industries, the leading organization of German industry and industry-related service providers. Politicians, entrepreneurs and businessmen discuss and present industry related issues. EPA/CLEMENS BILAN Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Την ανησυχία της για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο εξέφρασε η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, μετά τη σημερινή τηλεδιάσκεψη των Ευρωπαίων ηγετών για τη Λευκορωσία

Την ανησυχία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σχετικά με την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο και την αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα και την Κύπρο, μετέφερε η Καγκελάριος ‘Ανγκελα Μέρκελ και προεδρεύουσα του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά το τρέχον εξάμηνο.

«Εκφράσαμε την κοινή μας ανησυχία για τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Πρέπει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου η κατάσταση να αποκλιμακωθεί. Είναι πολύ επικίνδυνη. Εκφράσαμε αλληλεγγύη προς την Ελλάδα και την Κύπρο σε ό,τι αφορά τα δικαιώματά τους», δήλωσε η κυρία Μέρκελ μετά το τέλος της τηλεδιάσκεψης του έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και πρόσθεσε ότι «για μια ακόμη φορά παραπέμψαμε στο έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Σεπτεμβρίου, στο οποίο θα ασχοληθούμε σε βάθος με την σχέση μας με την Τουρκία, κάτι που ασφαλώς έχει πολλές πτυχές».

Η Γερμανία, συνέχισε η Καγκελάριος, «τάσσεται υπέρ της επανέναρξης του διαλόγου για τα διαφιλονικούμενα ζητήματα της οριοθέτησης των θαλασσίων συνόρων». «Αυτός ο διάλογος υπήρχε μέχρι το 2016. Από την σκοπιά μας πρέπει, ιδιαίτερα μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, να ξαναρχίσει. Αλλά πρέπει ωστόσο να ανησυχεί κανείς για τις εντάσεις και θα επανέλθουμε σε βάθος τον Σεπτέμβριο», κατέληξε η Καγκελάριος.

Σαρλ Μισέλ για τουρκική παραβατικότητα: «Όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι»

Το ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου συζητήθηκε στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη Κορυφής, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ο Σαρλ Μισέλ εξέφρασε τη στήριξη της ΕΕ στην Ελλάδα και την Κύπρο αναφορικά με την τουρκική παραβατικότητα και τόνισε ότι «όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι».

Ειδικότερα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υπογράμμισε:

«Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτό το θέμα και οι σχέσεις μας με την Τουρκία τέθηκαν από διαφορετικά κράτη-μέλη. Εκφράσαμε την πλήρη αλληλεγγύη μας στην Ελλάδα και την Κύπρο και επιβεβαιώσαμε εκ νέου τα προηγούμενα συμπεράσματά μας για τις παράνομες δραστηριότητες όσον αφορά στις γεωτρήσεις. Συμφωνήσαμε να επανέλθουμε το Σεπτέμβριο. Όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι.».

Ερντογάν: Καμία απειλή δεν θα μας αποτρέψει στην Αν. Μεσόγειο

Καμία απειλή δεν θα σταματήσει την Τουρκία από την αναζήτηση φυσικών πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε ο πρόεδρος Ερντογάν σήμερα, προσθέτοντας ότι η Άγκυρα αναμένει από τους βασικούς παίκτες στην περιφέρεια να αναλάβουν βήματα για αποκλιμάκωση της έντασης.

Ελλάδα και Κύπρος έχουν εμπλακεί σε διαμάχη με την Τουρκία επί θαλάσσιων οικοπέδων που ενδέχεται να κρύβουν υδρογονάνθρακες, σημειώνει το Reuters, προσθέτοντας ότι δυο εξειδικευμένα τουρκικά πλοία ερευνών βρίσκονται σε περιοχή που διεκδικείται και από τις τρεις χώρες. Την Τρίτη, η Λευκωσία δήλωσε πρόθυμη να συζητήσει με την Τουρκία τον προσδιορισμό θαλάσσιων συνόρων.

«Η Τουρκία είναι αποφασισμένη να διεκδικήσει τα δικαιώματά της στην Ανατολική Μεσόγειο μέχρι τέλους”, δήλωσε σε ομιλία του στην Άγκυρα ο τούρκος πρόεδρος. “Καμία αποικιακή δύναμη ή απειλή δεν μπορεί να μας αποτρέψει από την αναζήτηση πετρελαίου και φυσικού αερίου που εκτιμάται ότι υπάρχουν στην περιοχή», δήλωσε, προσθέτοντας ότι η Τουρκία επιθυμεί να λύσει τη διαμάχη μέσω διαλόγου και διπλωματίας, αντί για κλιμάκωση της έντασης.