Μέρκελ: Ανησυχητική η δυναμική της αύξησης των κρουσμάτων στη Γερμανία

Μέρκελ: Ανησυχητική η δυναμική της αύξησης των κρουσμάτων στη Γερμανία
epa08750007 Germany's Chancellor Angela Merkel gives a press conference at the end of the two days face-to-face European Union (EU) summit at the European Council Building in Brussels, Belgium, 16 October 2020. EPA/KENZO TRIBOUILLARD / POOL Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
«Πρέπει να υποθέσουμε ότι σε λιγότερο από δύο εβδομάδες θα έχουμε διπλασιασμό», ανέφερε η Γερμανίδα καγκελάριος.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ εμφανίστηκε σήμερα ανήσυχη για την «εκθετική» δυναμική των νέων κρουσμάτων της Covid-19 στη Γερμανία, κυρίως λόγω της εξάπλωσης του παραλλαγμένου στελέχους Δέλτα, προτρέποντας τους πολίτες να εμβολιαστούν.

«Έχουμε μια εκθετική αύξηση» του αριθμού των νέων κρουσμάτων του κορωνοϊού και «θεωρώ αυτή τη δυναμική ανησυχητική», δήλωσε η καγκελάριος σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο. «Πρέπει να υποθέσουμε ότι σε λιγότερο από δύο εβδομάδες θα έχουμε διπλασιασμό» του αριθμού των νέων κρουσμάτων, δήλωσε η ίδια.

Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 1.890 κρούσματα

Από τα μέσα Ιουλίου, ο αριθμός των νέων ημερήσιων κρουσμάτων της Covid-19 ξεπερνά κατά μέσο τα 1.000. Τις τελευταίες 24 ώρες καταγράφηκαν 1.890 κρούσματα, όπως ανακοίνωσε το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ σήμερα.

Μπροστά στην εξάπλωση του στελέχους Δέλτα, πιο μεταδοτικού και μολυσματικού που αποτελεί πλέον το κυρίαρχο στέλεχος στη Γερμανία και σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης, η Μέρκελ είπε ότι ο εμβολιασμός είναι πιο σημαντικός από ποτέ. «Κάθε εμβολιασμός μετράει. Κάθε εμβολιασμός είναι ένα βήμα, ένα μικρό βήμα, προς την επιστροφή προς την ομαλότητα για όλους», πρόσθεσε. «Όσο περισσότερο εμβολιαζόμαστε, τότε περισσότερο γινόμαστε πάλι ελεύθεροι. Όχι μόνο ως μεμονωμένοι πολίτες αλλά και ως κοινότητα», εξήγησε η Μέρκελ.

Η Μέρκελ παραμένει αντίθετη στον υποχρεωτικό εμβολιασμό

Αντίθετη στον υποχρεωτικό εμβολιασμό, η καγκελάριος είπε ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στην ενημέρωση προκειμένου να παρακινηθούν αυτοί που δεν έχουν ακόμα εμβολιαστεί. Έως σήμερα, τουλάχιστον το 60,4% του πληθυσμού της χώρας έχει ήδη λάβει μία δόση από τα τέσσερα εμβόλια που χορηγούνται στη χώρα και το 48% έχει ήδη λάβει δύο δόσεις.

«Σε όλους αυτούς που έχουν ήδη εμβολιαστεί, σας λέω το εξής: προσπαθήστε να κινητοποιηθείτε και να πείσετε άλλους (που δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμα), είτε είναι στην οικογένεια, μεταξύ φίλων, στο γήπεδο ποδοσφαίρου….», είπε η ίδια. Εάν παρόλα ταύτα ο αριθμός των μολύνσεων συνεχίσει να αυξάνεται και προκειμένου να μην «υπερφορτωθεί το υγειονομικό σύστημα», η Μέρκελ άφησε μισάνοικτη την πόρτα στην εφαρμογή νέων περιορισμών για να ανακοπεί αυτή η εξέλιξη.

Από τις αρχή της πανδημίας στη Γερμανία, 91.458 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους λόγω της Covid-19, σύμφωνα με το ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ.