Μέρκελ εναντίον Τραμπ: Η πολιτική σύγκρουση του 2019 που θα απασχολήσει όλο τον πλανήτη

Μέρκελ εναντίον Τραμπ: Η πολιτική σύγκρουση του 2019 που θα απασχολήσει όλο τον πλανήτη
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Γιατί η νέα χρονιά θα βρει τους δύο πολιτικούς ηγέτες τη μία απέναντι στον άλλο σε μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα.

 

Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι ο εθνικισμός παραμένει η βασική απειλή για την παγκόσμια τάξη πραγμάτων, αποδεικνύοντας ότι για άλλη μια χρονιά θα είναι η κύρια αντίπαλος του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στην Ευρώπη.

Δείχνοντας ότι σκοπεύει να χρησιμοποιήσει την επιρροή της, ακόμη και ως ηγέτης προς αποχώρηση, η Μέρκελ θύμισε τη φρίκη των πολέμων του 20ου αιώνα στην πρωτοχρονιάτικη ομιλία της, ζητώντας ταυτόχρονα η Ευρώπη να παραμείνει ενωμένη το 2019, καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο κατευθύνεται προς το Brexit εν μέσω εγχώριων πολιτικών αντιπαραθέσεων και οι λαϊκιστές αναζητούν κέρδη στις ευρωεκλογές.

Η κλιματική αλλαγή, η μετανάστευση και η τρομοκρατία είναι παγκόσμιες προκλήσεις που αντιμετωπίζονται καλύτερα όταν «λαμβάνουμε υπόψη τα συμφέροντα των άλλων», ανέφερε η Μέρκελ στην ομιλία της.

«Αυτό είναι το δίδαγμα από δύο παγκόσμιους πολέμους τον περασμένο αιώνα», είπε. “Σήμερα, αυτή την πεποίθηση δεν τη συμμερίζονται πλέον όλοι. Τα κεκτημένα της διεθνούς συνεργασίας τίθενται υπό αμφισβήτηση. Σε μια τέτοια κατάσταση, πρέπει να υποστηρίζουμε και να αγωνιζόμαστε πιο έντονα για τις πεποιθήσεις μας».

Τα σχόλια της Μέρκελ αντικατοπτρίζουν την αποφασιστικότητά της να συνεχίσει να χρησιμοποιεί τη δύναμη του αξιώματός της για να διαμορφώσει την πολιτική ατζέντα μετά από έναν χρόνο υποχώρησης της εξουσίας της, στο οποίο συμφώνησε να αποχωρήσει ως καγκελάριος μέχρι το 2021 και εγκατέλειψε την ηγεσία της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης – του κόμματός της.

Η Μέρκελ, η οποία πιέζεται από τις ΗΠΑ για το διατλαντικό εμπόριο, έναν ρωσικό αγωγό φυσικού αερίου και την επιχειρηματική δραστηριότητα με το Ιράν, είναι επίσης αντιμέτωπη με εκλογικές δυσκολίες για το CDU εν μέσω συνεχιζόμενων αντιδράσεων για τη δική της πολιτική ανοιχτών συνόρων για τους πρόσφυγες, η οποία έχει στηλιτευθεί από τον Τραμπ.

Στην ομιλία της, η 64χρονη Μέρκελ ζήτησε εκ των πραγμάτων συγνώμη για τις επιδόσεις της κυβέρνησής της, αλλά κατέστησε σαφές ότι δεν εγκαταλείπει τις πεποιθήσεις της – αυτές που οδήγησαν ορισμένους να την προβάλλουν ως υπερασπίστρια της φιλελεύθερης δημοκρατίας παγκοσμίως.

«Είμαστε ταγμένοι σε μια πιο ισχυρή και πιο αποφασιστική Ευρωπαϊκή Ένωση», ανέφερε η Μέρκελ. Τον Μάιο, οι ψηφοφόροι στις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μπορούν να βοηθήσουν να διασφαλιστεί ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση θα παραμείνει ένα πρότζεκτ ειρήνης, ευημερίας και ασφάλειας», είπε.

Μια διετής θητεία στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, από το 2019, θα είναι επίσης μια ευκαιρία για τη Γερμανία για την προώθηση των αξιών της ανοιχτής κοινωνίας, της ανοχής και του σεβασμού, ανέφερε η Μέρκελ.

«Αυτές οι αξίες έχουν κάνει τη χώρα μας ισχυρή», είπε. «Πρέπει να αγωνιστούμε γι’ αυτές, μαζί, ακόμα και αν αυτό είναι άβολο και απαιτητικό».